Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Télen kedveljük a tartalmasabb étkeket, ugyanakkor nem érdemes csupa nehéz, zsíros fogást fogyasztani. Jó választás a tartalmas krémleves. Ha sok zöldséggel készítjük, azt szervezetünk is meghálálja.

Nem véletlen, hogy arra tanítottak minket: „tessék a levest is megenni!” A főétkezés nálunk levessel kezdődik. Olyan hagyománya ez a magyar és európai gasztronómiának, amit nem szabad elfelejteni, még ha a főzőműsorokban nem is divat leveseket főzni. És boróngós téli napokon olyan jól esik nagy tányér gőzölgő leves!

Aki sok levest eszik (többnyire kalóriaszegény ételek), annak sokkal kevesebb is elég a második fogásból és a gyakran teljesíthetetlennek tűnő napi másfél-két literes folyadékbevitelt is nagyban segíti vele. Bebizonyították, hogy a rendszeres levesevők kevesebb kalóriát és zsírt fogyasztanak, így testsúlyuk is kisebb.

Egy tartalmas leves laktató, rostokban gazdag, csodás fogyókúrás fogás. Még egy könnyű édesség, például egy krémtúró is belefér így az ebédbe.

Hozzávalók: 40 dkg karalábé 30 dkg sárgarépa 5 dkg búzadara 2 púpozott evőkanál liszt 1 tojás 2 evőkanál vaj 8 dl húsleves vagy zöldségleves, kockából 1 evőkanál tejföl só, őrölt fehér bors Elkészítés: A sárgarépát és a karalábét - lehetőleg vékonyan - meghámozzuk, megmossuk, a répát kisebb darabokra, a karalábét gyufaszálnyi rudakra vágjuk. A répát kevés sós vízben, lefedve 15 percig főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, és villával összetörjük. Összekeverjük a búzadarával, a liszttel, a tojással, és sóval, borssal ízesítjük. Lefedve 30 percig állni hagyjuk. A vajat felforrósítjuk, megfuttatjuk benne a karalábét. Ráöntünk két dl húslevest, felforraljuk. Tejföllel, sóval, borssal ízesítjük. A maradék húslevest felforraljuk. A répamasszából két kávéskanál segítségével galuskákat szaggatunk a levesbe, és puhára főzzük. Akkor jó, ha a galuskák feljönnek a leves tetejére. A galuskákat a levessel együtt a karalábés léhez öntjük, és forrón tálaljuk. Egy adag csupán 180 kcal!

A minap elemi erővel tört rám a zöldséghiány. Elrohantam a piacra, összevásároltam, ami volt: káposzta, rengeteg póréhagyma, krumpli, hagyma, répa, petrezselyem. Összevagdostam, kevés vajon dinszteltem, vízben megfőztem, turmixoltam. Kész is lett az isteni zöldségkrémleves (francia alaprecept). Ízesíthető sok borssal, szerecsendióval, tejföllel és sült hagymával. Mennyei ízek. Kalória, zsír alig van benne.

Hozzávalók: 3 burgonya 4 sárgarépa 2 fehérrépa vagy paszternák 4 póréhagyma 1 nagy csokor petrezselyem 2 babérlevél 1 hámozottparadicsom-konzerv Tetszőlegesen hozzáadható még: fél fej káposzta 2 fej vöröshagyma 3 karalábé Elkészítés: Mindent megtisztítunk, felvagdalunk. Egy nagy fazékban kevés vajat olvasztunk, néhány percig dinszteljük rajta a zöldségeket. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. (Kuktában készül el a leggyorsabban.) Összeturmixoljuk vagy átpaszírozzuk. Átforraljuk újra, ízesíthetjük még sóval, borssal, szerecsendióval. Sűrűnek, nehezen folyónak kell lennie. Magában is finom, de tehetünk a tányérba egy-két evőkanál tejfölt vagy sült hagymát.

Hívhatnánk nyugodtan csodalevesnek is. Például gyomorrontás után vagy lábadozónak is megfelelő étel. Ha csínján bánunk a fűszerezéssel, kisbabának is adhatjuk.

Bátran kísérletezzünk saját levesekkel, nehéz lenne elrontani: megfőzzük, összeturmixoljuk, ízesítjük. Néhány ötlet, jó tanács a vállalkozó kedvűeknek:

  • Az alaplé lehet víz, de zöldségleves vagy húsleves is. Ebből főzzünk hétvégén egy nagy adagot, aztán a maradékból minden nap más ételt varázsolhatunk.
  • A puszta zöldségeken kívül tehetünk a levesbe tejszínt, krémsajtot is. Egyenesen a turmixgépbe, de utólag is hozzákeverhetjük.
  • Turmixolás előtt félre is tehetünk pár szem zöldséget, majd azt visszatehetjük a kész levesbe utólag. Van, aki jobban szereti az olyan levest, amiben van mit rágni.
  • Próbálgassuk bátran a legvadabb kombinációkat! A narancsos-gyömbéres répakrémleves például nagyon finom!
  • Sok gyerek nem szívesen lát zöldséget a tányérján. A krémlevesben sokat észrevétlenül el tudunk rejteni.
  • Tálalhatjuk a levest pirított kenyérkockákkal is, ami lehet fokhagymás, sajtos is.
  • Magokkal is megszórhatjuk a levest, például tökmaggal vagy földimogyoróval.
  • A levesbetét lehet valamilyen gombóc is.

Hozzávalók - 1 szál póréhagyma - 1 kg brokkoli - 10 dkg burgonya - 2 evőkanál (olíva)olaj - 2 zöldségleveskocka - 2 dl tejszín - 2 csipet őrölt szerecsendió - só, őrölt fehér bors A gombóchoz: - 20 dkg burgonya - 1 evőkanál liszt - 10 dkg gorombára tört pörkölt dió - 1 tojás - őrölt szerecsendió Elkészítés: A brokkolit kicsi rózsákra szedjük és megmossuk. A vastagabb szárrészeket, ami igen jelentős mennyiséget tesz ki, megmossuk, összevágjuk. A pórét megtisztítjuk, fehér részét durvára összevágjuk, majd a forró olajban 1-2 percen át pirítjuk. Ezután rátesszük a brokkoliszárakat és a tisztított, vékonyra szeletelt burgonyát. Az egészet 1-2 percen át kevergetjük, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Amikor forr, beletesszük a leveskockát és a brokkolirózsákat is. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Amikor a brokkoli megpuhult, botmixerrel összetörjük, átszűrjük, beletesszük a tejszínt, majd egyszer összeforraljuk. Ha szükséges, utánaízesítünk. A gombóchoz a burgonyát héjában megfőzzük, miután kihűlt, meghámozzuk, összetörjük. Összekeverjük a liszttel, tojással, a dióval, a szerecsendióval. Nedves kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és sós, forró vízben kb. 5 percig főzzük. Amikor megfőtt, a vízből szűrőkanállal kivesszük, s levesben tálaljuk.

Még több krémleves >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.