Nem véletlen, hogy arra tanítottak minket: „tessék a levest is megenni!” A főétkezés nálunk levessel kezdődik. Olyan hagyománya ez a magyar és európai gasztronómiának, amit nem szabad elfelejteni, még ha a főzőműsorokban nem is divat leveseket főzni. És boróngós téli napokon olyan jól esik nagy tányér gőzölgő leves!
Aki sok levest eszik (többnyire kalóriaszegény ételek), annak sokkal kevesebb is elég a második fogásból és a gyakran teljesíthetetlennek tűnő napi másfél-két literes folyadékbevitelt is nagyban segíti vele. Bebizonyították, hogy a rendszeres levesevők kevesebb kalóriát és zsírt fogyasztanak, így testsúlyuk is kisebb.
Egy tartalmas leves laktató, rostokban gazdag, csodás fogyókúrás fogás. Még egy könnyű édesség, például egy krémtúró is belefér így az ebédbe.
Hozzávalók: 40 dkg karalábé 30 dkg sárgarépa 5 dkg búzadara 2 púpozott evőkanál liszt 1 tojás 2 evőkanál vaj 8 dl húsleves vagy zöldségleves, kockából 1 evőkanál tejföl só, őrölt fehér bors Elkészítés: A sárgarépát és a karalábét - lehetőleg vékonyan - meghámozzuk, megmossuk, a répát kisebb darabokra, a karalábét gyufaszálnyi rudakra vágjuk. A répát kevés sós vízben, lefedve 15 percig főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, és villával összetörjük. Összekeverjük a búzadarával, a liszttel, a tojással, és sóval, borssal ízesítjük. Lefedve 30 percig állni hagyjuk. A vajat felforrósítjuk, megfuttatjuk benne a karalábét. Ráöntünk két dl húslevest, felforraljuk. Tejföllel, sóval, borssal ízesítjük. A maradék húslevest felforraljuk. A répamasszából két kávéskanál segítségével galuskákat szaggatunk a levesbe, és puhára főzzük. Akkor jó, ha a galuskák feljönnek a leves tetejére. A galuskákat a levessel együtt a karalábés léhez öntjük, és forrón tálaljuk. Egy adag csupán 180 kcal!
A minap elemi erővel tört rám a zöldséghiány. Elrohantam a piacra, összevásároltam, ami volt: káposzta, rengeteg póréhagyma, krumpli, hagyma, répa, petrezselyem. Összevagdostam, kevés vajon dinszteltem, vízben megfőztem, turmixoltam. Kész is lett az isteni zöldségkrémleves (francia alaprecept). Ízesíthető sok borssal, szerecsendióval, tejföllel és sült hagymával. Mennyei ízek. Kalória, zsír alig van benne.
Hozzávalók: 3 burgonya 4 sárgarépa 2 fehérrépa vagy paszternák 4 póréhagyma 1 nagy csokor petrezselyem 2 babérlevél 1 hámozottparadicsom-konzerv Tetszőlegesen hozzáadható még: fél fej káposzta 2 fej vöröshagyma 3 karalábé Elkészítés: Mindent megtisztítunk, felvagdalunk. Egy nagy fazékban kevés vajat olvasztunk, néhány percig dinszteljük rajta a zöldségeket. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. (Kuktában készül el a leggyorsabban.) Összeturmixoljuk vagy átpaszírozzuk. Átforraljuk újra, ízesíthetjük még sóval, borssal, szerecsendióval. Sűrűnek, nehezen folyónak kell lennie. Magában is finom, de tehetünk a tányérba egy-két evőkanál tejfölt vagy sült hagymát.
Hívhatnánk nyugodtan csodalevesnek is. Például gyomorrontás után vagy lábadozónak is megfelelő étel. Ha csínján bánunk a fűszerezéssel, kisbabának is adhatjuk.
Bátran kísérletezzünk saját levesekkel, nehéz lenne elrontani: megfőzzük, összeturmixoljuk, ízesítjük. Néhány ötlet, jó tanács a vállalkozó kedvűeknek:
Hozzávalók - 1 szál póréhagyma - 1 kg brokkoli - 10 dkg burgonya - 2 evőkanál (olíva)olaj - 2 zöldségleveskocka - 2 dl tejszín - 2 csipet őrölt szerecsendió - só, őrölt fehér bors A gombóchoz: - 20 dkg burgonya - 1 evőkanál liszt - 10 dkg gorombára tört pörkölt dió - 1 tojás - őrölt szerecsendió Elkészítés: A brokkolit kicsi rózsákra szedjük és megmossuk. A vastagabb szárrészeket, ami igen jelentős mennyiséget tesz ki, megmossuk, összevágjuk. A pórét megtisztítjuk, fehér részét durvára összevágjuk, majd a forró olajban 1-2 percen át pirítjuk. Ezután rátesszük a brokkoliszárakat és a tisztított, vékonyra szeletelt burgonyát. Az egészet 1-2 percen át kevergetjük, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Amikor forr, beletesszük a leveskockát és a brokkolirózsákat is. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Amikor a brokkoli megpuhult, botmixerrel összetörjük, átszűrjük, beletesszük a tejszínt, majd egyszer összeforraljuk. Ha szükséges, utánaízesítünk. A gombóchoz a burgonyát héjában megfőzzük, miután kihűlt, meghámozzuk, összetörjük. Összekeverjük a liszttel, tojással, a dióval, a szerecsendióval. Nedves kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és sós, forró vízben kb. 5 percig főzzük. Amikor megfőtt, a vízből szűrőkanállal kivesszük, s levesben tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.