Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Előétel

Tabulé, mert ki a zöldfűszert szereti…

Libanonban nagyon zöld, ott szinte egy petrezselyemsalátára hasonlít, Európában inkább a bulgur és a kuszkusz dominál, bár a fűszerek és a zöldséget is helyet kapnak ebben az üdítő, friss salátában.

Egy étel, melyben dominál a petrezselyem, a koriander és a menta. Van még benne paradicsom kockára vágva, hagyma, olívaolaj, citromlé, esetleg uborka, valamint bulgur vagy kuszkusz. A tabulé szó az arabban ízesíteni, fűszerezni jelentéssel bír. Találkozhatunk vele tabbouleh, taboule, tabouli, tabulé, de akár tabouly írásformában is, kiejtése általában tabulé vagy tábuli. Nagyon finom, igazi frissítő finomság, érdemes kipróbálni.

Tabulé kuszkusszal
Tabulé kuszkusszal

Bulgur

A Közel-Keleten elterjedt bulgur nem más, mint tört búza. Török rizsnek is nevezik. A búzaszemeket főzik, szárítják, majd durvára törik. Csak le kell forrázni és állni hagyni, de rövid idő alatt meg is párolható. Sokak szerint íze hasonlít a dióhoz, rosttartalma kétszerese a barnarizsnek, és nagyon sok antioxidánst is tartalmaz. Többféle méretben kapható, nagyon változatosan felhasználható.

Kuszkusz

A kuszkusz közel-keleti, észak-afrikai étel. Búzadara és liszt összegyúrásával készül általában, és mi szárított formában juthatunk hozzá. Nagyobb szupermarketekben a liszt környékén vagy a magvaknál, esetleg a bio osztályon keressük. Elég másfélszeres forró vízzel vagy alaplével felönteni és lefedni, a szemek megdagadnak, és már ízesíthetjük, fogyaszthatjuk is.

Szinte bármilyen zöldséggel gazdagíthatjuk a tabulét
Szinte bármilyen zöldséggel gazdagíthatjuk a tabulét

Hol fogyasztják a tabulét?

Elsősorban az arab világ kedvelt étele, Szíria, Libanon, Palesztina a fő tabulé fogyasztók, de Törökországban és gyakorlatilag a Földközi-tenger medencéjében szinte mindenhol ismerik.

A Közel-Keleten sokszor fogyasztják más salátákkal, előételekkel a „meze” során. (A meze többféle előétel egyveleggel, italokkal felszolgálva). A franciáknak is nagy kedvence, és itthon is egyre több étteremben látni az étlapon, főleg a nagy melegben.

A zöldfűszerek sem hiányozhatnak belőle
A zöldfűszerek sem hiányozhatnak belőle

Variációk tabuléra

Van, aki bulgur helyett kuszkuszt használ, sőt kölessel is bátran elkészíthető ez a frissítő saláta. A zöldfűszerek közül a legdominánsabb a petrezselyem, mint már említettük, Libanonban gyakorlatilag egy petrezselyemsaláta nagyon kevés más hozzávalóval. Találkozhatunk olyan receptekkel is, melyek a menta helyett koriandert vagy kaprot használtak, tesznek a szószhoz fahéjat, illetve őrölt köményt.

Lehet hozzátenni mazsolát, csicseriborsót, olívabogyót, kapribogyót, fetasajtot és grillezett zöldségeket, például cukkinit is.

Ehetjük grill húsokkal, sült sajtokkal, halakkal, de önállóan is nagyon finom, sok helyen pita kenyérrel együtt szolgálják fel.

A tabuléhoz nagyon hasonló étel a török kisír, amely apróbb szemű bulgurral készül, és van még benne paradicsompüré és csípős chili is. Magában vagy friss salátálevélbe tekerve fogyasztják.

Libanoni tabbouleh

Hozzávalók:
3 csokor petrezselyem
1 csésze bulgur
2 csésze víz
1 csokor újhagyma
1 nagy paradicsom
negyed csésze menta
1,5 teáskanál só
fél teáskanál feketebors
1 citrom leve
negyed csésze olívaolaj

Elkészítés: A petrezselymet megmossuk és felaprítjuk. A bulgurt 2 csésze forró vízzel felöntjük, majd ha megszívta magát, a felesleges vizet kifacsarjuk belőle. Újhagymával, apróra vágott paradicsommal, negyed csésze felaprított mentával, sóval, borssal, citromlével és olívaolajjal ízesítjük. Egy éjszakát állni hagyjuk.

Ilyen a libanoni tabulé
Ilyen a libanoni tabulé

Tabulé

Hozzávalók:
1 csésze bulgur
2 csésze kockázott paradicsom
2 csésze kockázott kígyóuborka
fél csészényi kockázott lilahagyma (lehet újhagyma is)
2 csésze aprított petrezselyem
fél csésze menta
1 egész citrom héja és leve
3 evőkanál olívaolaj
1 kanálnyi őrölt kömény

bors

Elkészítés: A bulgurt nyakonöntjük két csésze forró vízzel vagy zöldséglével, lefedjük, és állni hagyjuk. Ha már szépen megszívta magát, hozzáadjuk a paradicsomot, az uborkát, a lilahagymát, a megmosott, felaprított petrezselymet és mentát. Egy külön tálkába tesszük a finomra reszelt citromhéjat és a citrom kifacsart levét, az olívaolajat, 1 evőkanálnyi őrölt köményt, csipetnyi sót és borsot, majd a szószt ráöntjük a zöldséges bulgurra. Úgy a legjobb, ha fogyasztás előtt néhány órát a hűtőben tároljuk.

Tabulé, tabuli, taboulet receptek még >>>

Friss, könnyű, hűsítő, igazi nyári saláta a tabulé
Friss, könnyű, hűsítő, igazi nyári saláta a tabulé

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.