Az őszülés előbb-utóbb mindenkit utolér. Tanulmányok szerint az őszülésnek inkább genetikai, nem pedig környezeti okai vannak, de természetesen van jó néhány életmódbeli tényező is, amivel befolyásolni tudjuk a folyamatot. A helytelen táplálkozás, a stressz, a dohányzás kihathat a hajunkra is, illetve bizonyos betegségek kísérő tünete is lehet a haj őszülése. vannak ételek, amelyek rendszeresen fogyasztásával az őszülés folyamata lassítható. Lássuk, mik ezek!
Ha sok, rézben gazdag diót fogyasztasz, megállíthatod, de legalábbis lelassíthatod az őszülés folyamatát. A réznek komoly szerepe van a melanintermelésben, a melaninnak pedig a hajszálak pigmentálásában - és már körbe is ért az-okozati láncolat.
Szakértői vélemények szerint, a cink is nagyon fontos a hajszín megőrzésében, így tanácsos cinkben gazdag ételeket fogyasztani, úgy, mint garnélát vagy más rákokat, sajtot, és olajos magvakat.
A csodálatos Omega-3 zsírsav nem csak a szívnek tesz jót: megerősíti a bőrt és a hajat. Rengeteg van belőle a különféle halakban, az olajos magvakban és a zöld színű zöldségekben.
Ha kevés B12-vitamint viszel be a szervezetedbe, az a haj elvékonyodásához, kiszáradásához és korai őszüléséhez vezethet – számos más egészségügyi problémával egyetemben. Őrizd meg a hajszíned és az egészséged úgy, hogy sok csirkehúst, tojást, sajtot, tejet és tengeri herkentyűt fogyasztasz. "Tudjuk, hogy a stressz felzabálja a B-vitamin készleteinket, és néhány kutatás kimutatta, hogy a nagy dózisban bevitt a B-vitaminok (B6, B12, folsav) 3 hónap alatt megállítják és visszafordítják az őszülés folyamatát" – nyilatkozta egy hajgyógyász, Sara Allson a healthline.com-nak. "Ahogy felfüggesztjük a B-vitamin szedését, újra őszülni kezdünk."
A folsav szedését általában a terhes nőkre hagyjuk, pedig a hajunk egészségéhez legalább annyira elengedhetetlen, mint a kisbabák fejlődéséhez: hiánya korai őszüléshez vezethet. Itt az ideje, hogy példát vegyünk a kismamáktól, és együnk annyi folsavban gazdag ételt, amennyit csak lehet: jöjjön a brokkoli, a bab, a borsó, a lencse és a spárga, minden mennyisében.
A haj szarulemezkéi tele vannak D-vitaminnal, így nem meglepő, ha színük megtartásához is szükségünk van rá, mégpedig nagy mennyiségben. Tartózkodjunk napon, amennyit csak tudunk, de legalább 20 percet naponta, lehetőleg, télen is, így kellő mértékben feltankolhatunk ebből a csodavitaminból.
(Nyitókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.