Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Ázsiai ízutazás, füstös BBQ, umami és fenntarthatóság – ezek jellemzik 2022-ben a trendeket a nemzetközi gasztronómiai szakemberek véleménye szerint. Olvass tovább, és fűszerezd meg a konyhában töltött perceket válogatásunkkal!

Ázsia a konyhádba költözik!

A 2022-es gasztro trendekben az ázsiai ízvilág dominál, így, ha eddig nem volt kedvenced a távol-keleti konyha, akkor ideje ilyen irányban is kiszélesíteni a kamrád polcainak tartalmát. Bár hazánkban kevésbé ismert, a sriracha a világ egyik legnépszerűbb csípős szósza. Amennyiben szeretnéd igazán pikánssá tenni ételeidet és kedveled a kifejezetten erős ízvilágot, mindenképp szerezz be egy üveggel! És ha már a karakteres ízeknél tartunk: hallottál a juzuról, azaz japáncitromról? A rendkívül magas C-vitamin tartalmú gyümölcs külseje a mandarinra hasonlít, íze viszont a citrom és a grapefruit keveréke. Japánban sokféleképp használják fel: nyersen, mártásként, aszalva. Ha szemfüles vagy, itthon is beszerezhetsz juzuból készült élelmiszereket! Szeretnétek leöblíteni valamivel a sok finomságot? Legközelebb pálinka helyett kínáld meg vendégeidet pajcsiuval! Ez a magas alkoholtartalmú kínai ital a gabonapárlatok közé tartozik – mint a whisky vagy a gin – csak cirokból vagy rizsből készítik.

Az ötödik íz

Édes, sós, savanyú, keserű és a rejtélyes ötödik az íz, az umami. A keleti konyhákban az umami alapvető fontosságú, másfelé a világban „kínai ízként” vagy „húsízként” szokták jellemezni, de tulajdonképpen a monoszódium-glutamát jelenlétét takarja. Egyebek mellett a paradicsomban, a sajtokban, halfélékben és a spenótban is érezheted. Érdekesség, hogy életünk legelső találkozása az mamival az anyatejes tápláláskor történik.

Bors és balzsamecet

Számos séf fedezi fel magának újra a balzsamecet egyszerre édes és fanyar ízét, amivel még a legegyszerűbb salátákat is meg tudod bolondítani, amikor könnyen szeretnél nagyot villantani a vendégeid előtt. Ha pedig borsról van szó, nem minden fekete vagy fehér. Érdemes kísérletezni ezzel a közkedvelt fűszerrel is, ugyanis egészen új ízvilágot nyújthat például a szecsuáni vörösbors vagy a sarawak bors.

Grillezés helyett BBQ

A barbecue fán vagy faszénen, indirekt módon, forró füstön, állandó alacsony hőfokon (110-150 fok között), lassan történő sütést jelent. Kell hozzá tehát idő – és egy jó BBQ tojás – de megéri a befektetett energiát, ugyanis a füstön sült ételek íze páratlan élményt nyújt a húsos fogások kedvelőinek.

Csináld magad!

Te is észrevetted, hogy egyre népszerűbbek és változatosabbak a szakácskönyvek? Nem véletlen, ugyanis sokan szeretik az internetes receptek helyett a csodás fotókkal illusztrált, valódi gasztronómiai szakemberek által jegyzett könyveket lapozgatni a konyhában. Igazi kihívást keresel? A haladó házi szakácsok az ecetet, a sajtot és a sört is otthon készítik el! Mindezt speciális, erre a célra készült konyhai gépek és eszközök segítségével.

Fenntarthatóság

Ha házi sörfőzésre nem is adnád a fejed, arra mindenképp figyelj, hogy időtálló konyhai felszerelést szerezz be otthonodba – az edényektől a nagygépekig! Érdemes otthagyni azt a plusz pénzt a kasszánál, ha tudod, hogy hosszú évekig társad lesz a mindennapokban a szeretett serpenyőd vagy séfkésed. Ha nem kell kétévente újat venned, azzal a bolygónknak is nagyon jót teszel!

További trendekért, újdonságokért és feledhetetlen gasztro pillanatokért látogass el április 22-24. között a Konyhakiállításra a Budapest Arénába, ahol a Miele Nagyszínpadon mindhárom napján főzőbemutatókat láthatsz, tapasztalt séfektől és gasztrobloggerektől lesheted el a legjobb fogásokat!

A kiállításon exkluzív újdonságok, különleges konyhai termékek és fantasztikus nyeremények is várnak, akár egy 2,5 millió Ft értékű egyedi tervezésű konyhabútor is a tiéd lehet.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.