Vélhetőleg egy világ dőlne össze bennünk, ha a Tévé Maciról kiderülne, hogy pincéjében feldarabolt hullákat tárolt. Nos, hasonlóan kiábrándító gyermekkorunk másik kedvence is: a legtöbb gumicukor ugyanis zselatinból készül, melyet (nagy levegő!) vágóhídi csonthulladékból állítanak elő.
Egy emblematikus ízű ízesítőszer. De jobban tesszük, ha a Bloody Maryt enélkül isszuk, többek között ugyanis a szójaszósz, a fokhagyma és a koriander mellett szardellát is tartalmaz.
A rágógumik egy része glicerint tartalmaz, mely mellesleg a szappangyártás egyik mellékterméke, és többnyire állati zsiradékból készül.
Némely – főként angol - sörök szűréséhez egy bizarr összetevőt, történetesen halak úszóhólyagját használják. (A vegánok tiltakozása megtette hatását, a Guinness pl. 257 év után rászánta magát, hogy a jövőben kizárólag növényi alapanyagokat használjon a sörfőzés során.) De mi a helyzet a borral, ami állítólag a legtermészetesebb alkoholos ital? Nos, némely – főként – vörösborok egy derítés nevezetű eljáráson esnek át, melyhez tojásfehérjét vagy zselatint is alkalmazhatnak.
Bár klasszikus növényi alapú termékként él a köztudatban, valójában tejsavót, zselatint és vajat is tartalmazhat. Ezért, ha biztosra akarunk menni, vásároljuk a bio verziót.
Ha a dobozon meglátjuk az „omega 3 zsírsavak” feliratot, jobb, ha a polcon hagyjuk az ominózus terméket, ez ugyanis az esetek túlnyomó többségében halolajból származik.
A listát olvasva sokaknak támadhat az az érzése, hogy Európa közepén szinte képtelenség 100%-ban vegán módon táplálkozni, hacsak nem bioalmán és sárgarépán élünk le egy komplett életet. Szerencsére azonban mindegyik termékből létezik kizárólag növényi alapú alternatíva, addig is, ne szégyelljünk kérdezni és informálódni!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.