Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Bécsi-e a bécsiszelet? Neve szerint igen, származását tekintve nem. Maga a panírozás már a bizánci császárságban ismert volt, onnan került receptje – arab közvetítéssel – beljebb és feljebb.

Olaszországon túl azonban nemigen terjedt el, legalábbis addig, amíg Radetzky tábornagy egy hadjárat során Milánóban meg nem kóstolt egy panírozva kisütött borjúszeletet. Neki aztán annyira ízlett ez a zsemlemorzsás hús, hogy még Ferenc Józsefnek írt jelentésében is említést tett róla, azzal, hogy ezt a húst zsírban sütik, mégis annyira száraz, hogy akár frakkban vagy díszmentében rá lehet ülni, anélkül, hogy foltot hagyna.



Attems grófnak a bécsi levéltárban őrzött feljegyzése szerint a császár kíváncsi lett az új ételre, és saját szakácsaival elkészíttette az első valóban bécsi bécsiszeletet. Hála a reklámmal felérő udvari pletykának, a panírozott borjúhús az egész városban elterjedt. Azóta is bécsiszeletnek nevezik minden nemzetközi étlapon.



Csak Magyarországon akarták tulipán szeletre változtatni a nevét, honfiúi buzgalomból, akkoriban, amikor a bécsi jelző sok magyar ember számára kellemetlenül csengett, de ez a nyelvújítási ötlet sem bizonyult maradandónak.





Forrás: Kun Erzsébet: Hasznos haszontalanságok, Rakéta Könyvkiadó Kft.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.