A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen
Zsemlegombóc
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kuglóf
Csupacsokis brownie
Vadas marha
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba
Érdekességek

Bor és kávé: mi a közös benne? Majdnem minden!

borfesztivál
Savasság, utóíz, testesség, selymesség, keserűség, végtelen aromák kombinációja, termőterülettől függő ízjegyek. Nem, nem a borokról beszélünk, hanem a kávéról. Mert –mint megtudtuk– a két finom ital (majdnem) egy tőről fakad.
Kávézz és borozz!

A 25. Borfesztiválhoz kapcsolódó Boregyetemen Nagy Zsolt, a Nespresso kávénagykövete és Csorba Gábor sommelier megmutatta, hogy ez a fenti felsorolás igaz a kávékra is. A gasztronómia két fontos szereplőjének, a bornak és a kávénak az útja a cserjétől a pohárig, valamint a kóstolása és felhasználása is sok ponton találkozik.

Látogass el a Budapest Borfesztiválra, ahol ínyenc borok, finom kávé mellett gasztronómiai finomságokat kóstolhatsz és feltöltődhetsz a festői látképpel. Olvass tovább a programról itt >>>

Mitől alakul ki az íz?

A kávé és a szőlő minőségét, ízjegyeit nagyban befolyásolja az adott termőterület, földrajzi elhelyezkedése, talajösszetétele. A szőlő szüretelésének időpontja a szőlő esetében a cukor és savtartalmát, a kávécseresznyénél pedig az aromák fejlettségét határozza meg. Mindkét feldolgozási folyamatnak fontos lépése az erjesztés, bár a bor esetében az élesztő, a kávénál az enzimek játsszák a főszerepet. Az erjesztés időtartama az érettségi szint, az éghajlat és a fajta függvényében változik. Ahogy a boroknál úgy a kávéknál is beszélhetünk Pure originról, amikor csakis egy adott termőterületről származó, egy adott fajtájú cserjéből készül a kávéőrlemény, illetve blendről - borok esetében a cuveé - amikor a kifinomultabb Arabica kávét és a markánsabb ízjegyű Robusta kávébabjait ötvözik. A kávékeverék megalkotása magas szakértelmet és tapasztalatot igényel, akárcsak a borok esetében.

Még egy hasonlóság

Ahhoz, hogy a kávébab és a szőlő ízvilága kibontakozhasson, az első esetében pörkölésre utóbbinál érlelésre van szükség. Nagy Zsolt, a Nespresso kávénagykövete elmondta, hogy a kávé pörkölése 10 maximum 18 percig tart, mely mértéke meghatározza a kávé keserűségének, savasságának, testességének, aromájának intenzitását. A folyamat során a kávébab színe zöldről egyre sötétebb barnává változik, miközben a szemek megduzzadnak és gázok szabadulnak fel. Ha rossz minőségű a kávébab vagy a pörkölés nem megfelelő, akkor könnyen kellemetlen, égett ízt kaphatunk. A borok esetében a fahordós érlelés, ami meghatározza a bor ugyanazon jellemzőit, mint a kávénál a pörkölés. A rossz hordó vagy a nem megfelelő érlelési időtartam ugyanúgy „odakozmált” ízt kölcsönözhet - mondta el Csorba Gábor.

Milyen a tökéletes kávé? Itt megtudhatod >>>

Itt mindent megtudhatsz a kávéről >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.