Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Érdekességek

Tényleg hiánycikk lesz, és drágul a cukor?

Hiánycikk lehet a cukor
Az aszály és zsugorodó vetésterület miatt egyre kevesebb cukrot állítunk elő, ez pedig a cukor drágulásához vezet - állítja a szakértő.

Cukorhiányra panaszkodnak a vásárlók. A boltokban vagy alig kapni cukrot, vagy az üzletek limitálják a megvehető mennyiséget – írja az Infostart.hu.

– Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet – mondta a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese az InfoRádiónak.

Dorogi Árpád hozzátette, hogy az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák vetésterületet.

Míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron, az idén pedig már csupán 8600 hektáron.

A helyzetet pedig tovább súlyosbította a mostani aszály, így az idén nem is számíthatunk jó cukorrépatermésre. Kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron. Ez viszont azt jelenti, hogy drága lesz a cukor – fűzte hozzá a szakértő.

Magyarországon évente háromszázezer tonna cukor fogy, ebből hatvanezret tudnak a magyar termelők biztosítani. A többit importból kell pótolni, ami viszont szintén elég nehéz mostanság. Egész Európában, de Európán kívül is csökkent a kínálat, a szállítási költségek pedig növekedtek, ami mind ahhoz vezet, hogy egyre drágább és kevesebb lesz a cukor. A helyzetet itthon a hatósági árazás is rontja, mert a cukrot forgalmazó kereskedők csak beszerzési ár alatt értékesíthetnek.

Még több hír:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.