Vannak az úgynevezett „aszpikételek”. Ezek nagyon szépek, elvileg ehető, gyakorlatilag ehetetlen költemények. (Ezzel kapcsolatban ajánljuk kedves szakácsunk, Balázs gondolatait!) Vannak a zöldség- és gyümölcsszobrok, a cukrászati költemények… De van „praktikus” versenyszám is, mint például az úgynevezett közétkeztetés, ami nem hangzik túl elegánsan, ám ugyancsak nagy kihívás, és talán ez az a versenyszám, ami a legközelebb áll hozzánk, ételszerető emberekhez.
Nos, a GV (Grossverpflegung) vagy kissé csinosabb angol nevén Community Catering, tehát a közétkeztetés kategória leginkább a munkaebédet jelenti, a menzát, vagyis frissen, gyorsan, egyszerűen elkészített ételeket… Ebben a kategóriában is indult magyar csapat az idei olimpián. Az ő munkájukat szeretnénk most bemutatni nektek.
A 4 fős magyar csapat, a Biochef Ungarn szakácsai Papp Lajos (La Fiesta Party Szervíz), Dobos Tibor László (Leroy), Füzy Zsolt (www.napkonyha.hu) és Varga István (www.biochef.hu) voltak.
Sajnos Magyarországon a közétkeztetés meglehetősen lenézett. Pedig egy kicsit nyugatabbra a legjobb szakemberek az úgynevezett közétkeztetésből kerülnek ki. Elég csak arra gondolni, hogy milyen gyakorisággal járunk csúcséttermekbe, és hányszor vesszük igénybe a munkahelyi étkezést…
150 fő részére kell készíteni egy menüt, amelynek tartalmaznia kell:
• 1 levest
• 1 vegetáriánus ételt
• 1 halételt
• 1 húsételt
• 2 szénhidrátos köretet
• 2 könnyű köretet, salátát
• 1 édességet
Természetesen a fentiek figyelembevételével 3,5 euro/adag nyersanyagáron megvalósítva, mert hát "menzáról" van szó.
A legutóbbi olimpián csak ennyi volt a kiírás, idén megtoldották azzal, hogy mindezt a menüt karibi ízekben kellett megálmodni és elővarázsolni. Ráadásul a vendég előtt frissen befejezve!
Nos, elég nehéz a feladat. Kilenc ételt 150 főre 4 embernek reggel 7-től déli 12 óráig kell elkészítenie. A karibi országok kedvenc csemegéje a homár, a languszta, a Conch és a jobbnál jobb halak, gyümölcsök. 3,5 euróból ezek nem jönnek ki (ez a követelmény ugye a közétkeztetés kategóriában). Ezért olcsóbb nyersanyagokból kellett varázsolni, de ez tulajdonképpen nem baj, hiszen nem a drága nyersanyagtól lesz az étel jó. A karibi térségről viszont általában az ananász, kókusz, feketebab, mangó jut eszünkbe először. Azt gondolta magyar csapatunk, hogy másoknak is… így amennyire lehetett, igyekeztek kerülni ezen a nyersanyagok túlzott használatát.
Leves: Haltea krémes zöldségekkel és banán chips-szel
Halcsontból, apróhalból hagymával, citrommal, lime-levéllel, borssal készítünk egy tartalmas levest, 20-25 percig főzve mindössze. A lé kétharmadát kivesszük, a maradékba belefőzünk banánt, paradicsomot és zellert. Ezt egész sűrű pépesre főzzük, majd botmixerrel össze is pépesítjük. A chips-hez a banánt szeletekre vágva lassan kiszárítjuk. Tálalásnál a levesbe helyezünk egy gombóc krémet, tetejére a banánt és pár szál snidlinget.
Nagyon kellemes, tiszta, halízű a lé, és egész jól simul hozzá a banán-paradicsom-zeller krém. Ez az étel eredeti jamaikai recept alapján készült, ott egyben főzik és pürésítik az alapanyagokat.
Vegetáriánus: Roti Chanay paradicsommal, padlizsánnal és zellerszárral sütve, lilahagymalekvárral
Igen, jól gondolja a kedves olvasó, ez egy indiai étel, sőt… A roti kenyeret, kenyérfélét jelent, a chanai egy malajziai változata, melyet, nem tudni, mióta és miért, de előszeretettel készítenek Jamaikában. Ez egy kelt tészta, melyet nagyon nagy korongban, grill lapon sütnek meg, és vagy belehajtják a tölteléket, vagy mellé adják.
A magyar csapat a betöltést választotta, így a grill lapon teljesen el lehet készíteni az ételt. A töltelék szárzeller, padlizsán és paradicsom, A mártás mellé egy pici mézzel, citrommal lassan készített lilahagymalekvár.
Hal: Zsályával és fokhagymával pácolt tőkehal bőrén sütve
Talán ez lett a legkevésbé karibi. A halakat szeretik arrafelé, az biztos, de 3,5 euróból nehéz minőségi halat választani, így maradt a tőkehal, amelynek a csontjait a leveshez fel is tudták használni.
A fokhagyma-zsálya páros kitűnő ízt ad a halnak, a bőre ropogós, a húsa remegős…
Hús: Vaníliával konfitált kacsamell
A kacsát, más szárnyasokhoz hasonlóan előszeretettel fogyasztják Haitin, Dominikán. Szerencsére nem olyan drága, még Erfurtban sem.
A vaníliával a magyar csapat párosította, egy vaníliás rák recept után, és mint kiderült, nagyon jó étel született. Első pillantásra - illetve harapásra - nem érződik a vanília, csak a natúr, de annál markánsabb kacsaíz, majd a második vagy harmadik falattól jön elő a vanília aromája. Előbb csak sejteni lehet, később teljesen madártej-hangulat uralkodik a szánkban. A maghőmérő 56 fok, a sütő 58 fok, az olaj olíva, amelybe előre beáztatták a sok-sok vaníliarudat. A „mártás” pár csepp olíva-vanília extrakt.
Köretek:
Feketebabos rizs kókusztejben párolva
A feketebabot nem nagyon tudtuk, de nem is akartuk kikerülni. Látványos, finom, abszolút autentik. A rizst viszont egy elég drága, de nagyon finom, barna jázmin rizsre cserélték barátaink, ami egészségesebb és finomabb is, mint a fehér.
Karibi metélt zöldfűszerekkel és spanyol borssal pirítva
Fele teljeskiőrlésű, fele fehér lisztből, tojással gyúrt tészta petrezselyemmel és snidlinggel fűszerezve. Vastag, 4-5 cm szélesre és 30 cm hosszúra voltak vágva, 1 adag max. két csík lett. A spanyolnak nevezett bors teljesen karibi, de igazából zöld, chili-szerű paprikát jelent. A paprikát egy kevés mangóval kiegészítették, így a tészta kapott egy kis pikáns, csípős-édeskés ízt.
Szilvával párolt káposzta
A szilvás párolt káposzta eredeti dominikai recept. Annyit változtattak rajta, hogy erős tűzön rövid ideig inkább pirították, mint párolták, és az utolsó pillanatban forgatták csak össze a szilvával. No és egy kis reszelt tormával megbolondították... Nagyon izgalmas.
Pirított zöldségek fekete szezámmal
A pirított zöldségek csak egyszerűen a grill lapon össze lettek pirítva, olívával és kevés fekete szezámmal, hogy legyen benne valami érdekesség.
Saláta: Uborka, retek, paprika, yam, zöldsaláta - chiliolajos lime-jégkockákkal
A jégkocka úgy született, hogy a csapat megnézte a jamaikai bobosokat dvd-n, ekkor jutott eszükbe: mi lenne, ha a salátára szánt chilis, olívás, lime-os öntetet lefagyasztanák, és jégkockákat tennének a salátára. Az ízesített olajat beletöltötték a jégkocka formába, megfagyasztották, majd ráöntötték a lime-os vizet, és készre fagyasztották… Mivel a tálalás önkiszolgáló rendszerben zajlik (közétkeztetés!), mire a vendég kiválasztja és megkapja a főételt, a helyére ér a tányérjával, a jégkocka szépen elfolyik a salátáján.
Mini kókuszkenyér, mint kísérő:
Ez a kenyérke is eredeti karibi recept, csak a fehérliszt helyett teljesőrlésű liszttel készült a tészta: liszt és kókusz egy az egyben, pici élesztő, grill lapon megsütve. Ha akarjuk, lehet rágcsálni az ebédre várva, de lehet a salátához is fogyasztani, kenyér gyanánt.
Édesség: Csokoládékocka pikáns avokádókrémmel
Ez egy bio-vegetáriánusra átlényegített brownie, vagyis tojás nélkül készült, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag csak csokoládé van benne, víz és minimális liszt. Az olvasztott csokoládét elkeverjük olajjal, vízzel, hozzákeverjük a lisztet, és nagyon rövid ideig sütjük. Kihűtjük, igazából csak ekkor szilárdul meg, vagyis amint megköt benne a csoki, majd a tetejére kenünk csokoládékrémet, ami szintén egyszerű ugrasztott csoki… Mellé kínálunk pikáns avokádókrémet…
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.