A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Érdekességek

3 étel, ami garantáltan elűzi a kellemetlen fokhagymabűzt!

fokhagyma
A fokhagyma szerelmesei fellégezhetnek: végre megvan a gyógyír a kellemetlen szájszagra! Egy csapat amerikai tudós megvizsgálta a problémát, és megtalálta a megoldást.

Mindenki imádja a fokhagymát, mert finom és egészséges - és mindenki utálja a fokhagymát, mert olyan büdös lesz tőle az ember szája, hogy attól arcok olvadnak le. Az egyem-ne egyem dilemma eldöntéséhez most óriási segítséget nyújtott egy csapat tudós, mert egy vizsgálat során megállapították, hogyan lehet hatékonyan megszabadulni a szánkba rejtett szemétteleptől, amit a reggelire fogyasztott fokhagymás pirítós rakott oda.

Az Ohio Állami Egyetem tudósai megvizsgálták, milyen anyagok segítik a leginkább lebontani a fokhagyma azon összetevőit, melyek a rossz szájszagot okozzák, azaz a diallil-diszulfidot, az allil-merkaptánt, az allil-metil-diszulfidot és az allil-metil-szulfidot.

Kísérletükben minden résztvevőnek 3 grammnyi fokhagymát adtak, melyet 25 másodpercig kellett rágniuk, majd le kellett öblíteniük egy pohár vízzel.

Az alanyoknak ez után nyers, facsart vagy melegített almát, nyers vagy melegített salátát, nyers vagy facsart mentaleveleket és zöld teát kellett fogyasztaniuk, aztán jött a leheletteszt. A résztvevők leheletét a kutatók egy spektrometriás készülékkel elemezték, mely kimutatja a gázok nyomait és azok összetételét. A mérést egészen egy órával a fogyasztás utánig ismételték.

A lehelés után a tudósok nem meglepő módon azt tapasztalták, hogy a mentalevél viszi a prímet szagtalanításban, de nagyon jól szerepelt a teszten a nyers alma és saláta is. Utóbbiak a fogyasztás utáni első fél órában 50%-kal vagy még annál is többel csökkentették a fokhagymaszagot képző összetevőket a szájban. A menta még ennél is erősebb antibüdösítő hatással bírt, de a facsart és melegített változatok egyik esetben sem hoztak valódi hatást. És a zöld tea egyáltalán nem működött.

A nyers alma, saláta és mentalevél azért szerepelt ennyire jól a teszten, mert szagbontó enzimek mellett olyan fenolos vegyületeket is tartalmaznak, melyek elpusztítják a fokhagyma illékony anyagait.

FORRÁS: TEOL.HU >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.