Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tárkonyos csirkeraguleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék
Zsemlegombóc
Klasszikus kuglóf
Klasszikus grízgaluska leves
Mákos guba
Dubarry-csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Körömpörkölt csülökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Babgulyás
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Vadas marha
Kínai szezámmagos csirke
Érdekességek

Elbúcsúzhatunk a felvágottaktól is: ezek az élelmiszerek tűnnek el a boltok polcairól

Felvágott /Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy mivel a számos élelmiszernél használt mesterséges füstaromák egészségügyi kockázatot jelentenek, minden olyan terméket száműz a boltok polcairól, melyek tartalmazzák ezt az aromát. Rossz hír, hogy ezek között az élelmiszerek között bizonyos sajtok és felvágottak is megtalálhatóak. A Nébih azért hozzáteszi, az egészségünket károsító potenciális hatás a füstaromákra vonatkozik, nem pedig az azokat tartalmazó élelmiszerekre, vagy azok fogyasztására. A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik.

Az egészségügyi kockázatot jelentő mesterséges füstaromák olyan élelmiszerekben köszönnek vissza, mint a például bizonyos húskészítmények, sajtok, snackek, levesek vagy szószok. Az előállításnál használt aromákat egyébként a hagyományos füstölés ízesítő hatásának alternatívájaként alkalmazzák, ezzel adva különlegesebb ízt az ételeknek.

A füstaromákat olyan füstből állítják elő, amelyet a hagyományos élelmiszer-füstölés során is használnak, de ellenőrzött és szabályozott körülmények között. A füstöt vízbe vagy más (pl. etanolt tartalmazó) folyadékba vezetik, frakcionálják és tisztítják, ezáltal eltávolítják belőlük a füst azon alkotóelemeit, amelyek károsak lehetnek az emberi egészségre, annak érdekében, hogy alkalmasak legyenek élelmiszerekben vagy azok felületén történő felhasználásraírja a Pénzcentrum.

Az Európai Bizottság 2029. július 1-ig adott időt /Fotó: Shutterstock
Az Európai Bizottság 2029. július 1-ig adott időt /Fotó: Shutterstock

A szigorú eljárás ellenére az Európai Élelmiszerbiztonság megállapította, hogy jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek ezek az aromák, így kénytelenek lesznek a gyártók változtatni az előállítás folyamatán még akkor is, ha ez nagy terhet jelent az élelmiszeriparnak.

Az Európai Bizottság rendelettervezetéből az is kiderül, hogy a gyártóknak és a forgalmazóknak 2029. július 1-ig adnak időt. Az átmeneti időszakot azoknál a termékeknél, ahol a hagyományos füstölést füstaromával helyettesítik, mint például a sajt, a húskészítmények, a feldolgozott halak, 5 évre tervezik, egyéb élelmiszerkategóriák esetében, ahol a füstaromát ízesítés céljából alkalmazzák, ott 2 évet szabtak meg. Ez például leveseket, chipseket és szószokat érint.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.