Mákos guba
Klasszikus kuglóf
Babgulyás
Finomfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Rakott zöldbab darált hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus stíriai metélt
Epres blondie
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus grízgaluska leves
Kapros tökfőzelék virslivel
Aranybarna, kívül ropogós, belül omlós, mi az? Nem más, mint az igazi, ínycsiklandó waffel. Ilyenkor ősszel feldobja a szürke hétköznapokat és kiszínezi a hétvégéket.

A waffel alakja szabálytalan, és magasabb, mint a hagyományos gofri. Először az 1958-as brüsszeli világkiállításon mutatták be, de világhírnevét az 1964-es New York-i világkiállításnak köszönheti. Aki járt már Belgiumban, az pontosan tudja, hogy a waffel a helyi street food szerves részét képezi.

Féltve őrzött titok

A tökéletes waffel titka, hogy csak frissen készült krémes tésztával dolgozzunk, és fontos, hogy megfelelő mennyiségű tésztát öntsünk a sütőbe. Sós és édes változatban is készül a finomság, és vegetáriánusok is fogyaszthatják. A díszítésnél a fantázia nem ismer határokat: a sós változatot akár krémsajttal, sonkával, rukkolával, parmezánnal is tálalhatjuk, az édeset pedig gyümölcsökkel, tejszínhabbal, lekvárral, édes mártásokkal vagy pudingokkal kínálhatjuk.

Nemrég a családbarát Hilton Garden Inn Budapest City Centre-ben jártunk és az otthoni jobbnál-jobb kreációkhoz Hegyi Balázs séf adott hasznos tippeket.

“A waffelt hagyományosan juharsziruppal szolgálják fel, mi pedig arra törekszünk, hogy ha valaki helyi ízekre vágyik, a magyar gasztronómiából átemelt apró részletekkel tegyük a reggelijét igazán egyedi élménnyé. Rendkívül fontos számomra, hogy minél több helyi alapanyagot használjuk a díszítéshez, amelyet a szálloda vendégei maguk készíthetnek el. ” – mondta el Hegyi Balázs, a Hilton Garden Inn Budapest City Centre Executive Chef-je. – „Az őszi hangulat megteremtéséhez most szőlőt, mézet, bogyós gyümölcsöket használtunk a waffel díszítéséhez.”

Hegyi Balázs, séf.
Hegyi Balázs, séf.

Az eredeti Hilton recept titkos

A Hilton waffel egy valódi legenda: Hampton by Hilton vezette be az Amerikai Egyesült Államokban kategóriájában elsőként több mint 30 évvel ezelőtt a meleg reggeli kínálat részeként, és azóta töretlen népszerűségnek örvend. A hotelekben csak az USA-ban több mint 27 millió waffelt fogyasztanak a vendégek évente. Az édes reggeli főleg a kisebbek nagy kedvence, akik különösen élvezik, hogy szüleikkel együtt készíthetik el a finomságot a szállodában.

Van azonban brüsszeli, liège-i, flamand, és Bergische. A brüsszeli vékonyabb, könnyebb tésztával készül, és téglalap formájú, a liège-i tömör kelt tésztából készül, szabálytalan alakzatban. A flamand tésztája talán a leglágyabb, így a legkönnyedébb változat is. Ennek a receptjét először 1740-ben Louis-Auguste de Bourbon tette közzé a Le Cuisinier Gascon című könyvben. A német változat általában szív alakú, tésztája ropogós, cseresznyével, tejszínhabbal kínálják. Ti melyiket szeretitek a legjobban?

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.