Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Az Európai Bizottság januári döntései értelmében a gyártók már az EU-ban is árulhatják azokat az élelmiszereiket, amelyek szárított, porított formában bogarakat tartalmaznak.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos állásfoglalására alapozva az Európai Bizottság engedélyezte a gyártóknak, hogy 2023. január 24-től a házi tücsökből készített, részben zsírtalanított port emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekben is felhasználja – írja a life.hu.
 

Egy nem sokkal későbbi döntés értelmében pedig a lisztféreg fagyasztva, szárítva, porítva, továbbá paszta formájában is előfordulhat majd az európai uniós élelmiszerekben.

Bizonyos rovarok élelmiszerként történő fogyasztása nem jelent veszélyt számunkra (Fotó: Shutterstock)
Bizonyos rovarok élelmiszerként történő fogyasztása nem jelent veszélyt számunkra (Fotó: Shutterstock)

A Bizottság határozatát az indokolja, hogy az EFSA szerint az étkeztetési célokra jóváhagyott ízeltlábúak megfelelő formában történő fogyasztása semmilyen veszélyt nem rejt magában. Bár a felmérések azt mutatják, hogy meglehetősen idegenkedünk a különböző rovarok fogyasztásától, az bizonyos, hogy a rovartenyésztés elterjedése a húsiparral szemben számos, környezetvédelmi szempontból előnyös következménnyel járna.

Kell-e félnünk, hogy akaratunk ellenére bogarat ehetünk?

A válasz, szerencsére, nem. Természetesen az is előírás, hogy a gyártóknak egyértelműen fel kell tüntetniük a nem túl étvágygerjesztő alapanyagok meglétét az adott termékben, tehát ha vásárláskor végigbogarásszuk az összetevők listáját, úgy később nem érhet meglepetés. Az ételallergiával élőknek feltétlenül át kell olvasni az árucikk csomagolásán található címkét – különösen a rákfélékre és a poratkára allergiásoknak, mivel ettőlfogva bármilyen tartós, illetve késztermék tartalmazhat rovarfélékből álló adalékanyagokat.

Ezentúl érdemes lehet alaposan áttanulmányozni az összetevők listáját (Fotó: Shutterstock)
Ezentúl érdemes lehet alaposan áttanulmányozni az összetevők listáját (Fotó: Shutterstock)

Sőt, tulajdonképpen már most is vannak olyan E-számos összetevők, amelyeket különböző rovarok felhasználásával állítanak elő. Ilyen például a kármin (E-120) vagy a sellak (E-904). Előbbi egy vörös színezék, amit Mexikóban őshonos bíbortetvekből készítenek, utóbbit pedig fényezőanyagként használják, mégpedig a délkelet-ázsiai lakktetű testének váladékát kinyerve.

Ajánljuk még:

 

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.