Az avokádóban található tirozin nevű aminosav tiraminra bomlik a szervezetünkben. A magas szintű tiramin pedig a tanulmányok szerint fejfájást és magas vérnyomást is okozhat. Ha tehát hasogat a fejed, csak óvatosan az avokádóval!
Talán nem is gondolnád, de az avokádóban meglepően sok a szorbit, amit édesítőszerként is használnak a diétás üdítőkben, jégkrémekben vagy a cukormentes rágógumikban. Ez a cukoralkohol viszont ahelyett, hogy felszívódna a véráramban, a bélbe jut, ahol a baktériumok erjesztik. „Ha étkezés után puffadást tapasztalsz, érdemes mérsékelten fogyasztanod az avokádót. A túlzott avokádófogyasztás ugyanis IBS-t okozhat” - mondja Nicole Sefanow táplálkozási szakértő. A szorbit egyébként természetes hashajtóként is működik, így az avokádó túlevésével serkentheted a bélmozgásodat is.
A dietetikusok és az orvosok szerint egyeseknél enyhe allergiás reakció léphet fel, ha túl sok avokádót fogyasztanak - például viszkető érzést tapasztalhatnak az ajkukon, a szájukban és a torkukban.
Az avokádó K-vitamint, vagyis véralvadási tápanyagot tartalmaz, ami csökkentheti a vérhígító gyógyszerek hatását. Az élelmiszer-gyógyszer kölcsönhatás elkerülése érdekében így mindenképp érdemes egyeztetni a kezelőorvosoddal, mielőtt bármilyen jelentős változtatást vinnél az étrendedbe, pláne, ha vérhígítót szedsz.
Egy közepes méretű (kb. 20 dkg-os) avokádó nagyjából 300 kalóriát tartalmaz. „Túl nagy mennyiségű avokádó elfogyasztása, vagyis napi egy darabnál több, többlet energiához vezethet” - mondja Lisa Moskovitz táplálkozási tanácsadó. Így ha minden nap fogyasztasz avokádót, egy darabnál nem érdemes belőle többet enni, különben könnyen felszaladhatnak a plusz kilók.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.