Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Érdekességek

Ezért nem penészedik a Mekis burger

Biztosan nem mondunk újat azzal, hogy egy gyorsétterem életében, pontosabban talpon maradásában az egyik legfontosabb dolog a gyorsaság. A McDonald’s például azt állítja, hogy nem kevesebb, mint 75 hamburgert értékesít másodpercenként. Na, de mi lesz így a minőséggel? Sokan készpénznek veszik, hogy a Meki, vagy a hozzá hasonló gyorskajáldák burgerei tele vannak tartósítószerrel, ízfokozóval és minden más olyan adalékanyaggal, ami nem éppen az emberi szervezet egészséges működését szolgálja. Valóban így lenne ez?

A McDonald’s által értékesített burgerek pogácsái bármennyire is hihetetlen, de kivétel nélkül száz százalékig darált marhahúsból készülnek és tartósítószert sem tartalmaznak. Persze nem könnyű ezt elhinni azok után a neten keringő videók után, melyek azt hivatottak bemutatni, hogy még tíz év után sem jelentek meg gomba vagy penész nyomai a húson. Ha nincs benne tartósítószer, akkor erre mi a magyarázat?

Nos, azok a hamburgerek, melyek ilyen, vagy ehhez hasonló tesztvideókban szerepelnek, egész egyszerűen csak mumifikálódtak. Ennek oka, hogy olyan elzárt körülmények között voltak tárolva, ahol nem érte víz, nem befolyásolták hőmérsékleti tényezők, de még olyan tápanyag sem volt a közelében, amin kifejlődhettek volna a mikrobák. Ezek a burgerek egész egyszerűen csak simán kiszáradtak, mielőtt megpenészedhetett volna. A Meki semmilyen helyzetben nem tesz tartósítószert a húspogácsákba, a só és bors keverékét is csak kisütés után adják hozzá - írja az Index.

A magyarországi éttermekben felhasznált húsok negyedét egyébként hazai termelőktől szerzi be a gyorsétteremlánc, a feldolgozás pedig Ausztriában történik. Az előállításra vonatkozó szabályok teljesen függetlenek az országoktól, magyarul a dolgozóknak és az üzemeknek is egyformán szigorú feltételeknek kell megfelelniük minden helyzetben.

  • A dolgozók nem léphetnek az üzem területére, ha betegek
  • A dolgozók teljes védőfelszerelésben látják el feladatukat
  • Belépés előtt alapos kézmosás és egy fertőtlenítőkapu vár rájuk
  • Ékszerek viselése tilos
  • Műanyag eszközök használata tiltott, minden kisebb használati tárgy csak fém lehet. Ennek oka, hogy a húspogácsák előállításának a végén egy fémdetektor így azonnal kiszúrja, ha bármi oda nem illő dolog van az ételben.

A hazai éttermekben egyébként 2400-3200 tonna húst fogyasztunk el átlagosan. Kizárólag a nyak, a lapocka, a szegy, az oldalas és a hasaalja kerül feldolgozásra, más egyéb ismeretlen jellegű nyesedék nem kerülhet a húspogácsába.

A ledarált marhahús külön konténerbe kerül. Miután egy automata gép egységes méretű és formájú húspogácsákat formáz belőlük, mínusz 18 °C-ra hűtik, és ezen a hőmérsékleten is marad mindaddig, amíg az étterem sütőlapjára nem kerül. Összesen negyven pontból álló minőség-ellenőrzésen kell átesniük a húspogácsáknak szállítás előtt. Ezután fagyasztott állapotban dobozolják őket, arra pedig minden információ felkerül a hús útjáról. Érdekesség, hogy átlagosan három hét telik el a marha levágása és aközött, hogy a megrendelt burger valaki tálcájára kerül a Mekiben - írja az Index.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.