Babgulyás
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kapros tökfőzelék virslivel
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus grízgaluska leves
Körömpörkölt csülökkel
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Epres blondie
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba
Dubarry-csirkemell
Jól megtanultuk már, hogy a vízivás kiemelten fontos a szervezet normál működéséhez. Abban azonban még elbizonytalanodhatunk, hogy melyiket válasszuk: a csapvizet vagy az ásványvizet. Segítünk dönteni!

Testünk 50-60%-a víz. Igen fontos szerepe van a szervezetünkben, pl. védi a sejteket és a szöveteket, valamint oxigént és tápanyagokat szállít a sejteknek. A csontok és az izmok egészsége szempontjából, továbbá az agyfunkciók megfelelő működéséhez is elengedhetetlen.
Már néhány százalékos folyadékvesztés is tünetekkel jár, az enyhétől a súlyosig, vagyis a szomjúságérzettől a kognitív zavarokig. Ezért mondják sokszor, hogy ha stresszesek, nyugtalanok vagyunk vagy fáj a fejünk, igyunk egy nagy pohár vizet. Sőt, igyunk naponta 2 litert testsúlykilogrammonként! Lássuk azt is, hogy milyet…

 

A csapvíz ugyanolyan biztonságos, mint a palackozott víz (Fotó: Shutterstock)
A csapvíz ugyanolyan biztonságos, mint a palackozott víz (Fotó: Shutterstock)

Melyik a jobb: a csapvíz vagy a palackozott ásványvíz?

Nincs egyértelmű szakértői állásfoglalás egyik mellett sem. Tulajdonképpen elmondható, hogy a csapvíz és a palackozott víz egyaránt megfelelő lehet a szervezet hidratálására.
Míg egyes kontinenseken sajnos fennáll az a szomorú helyzet, hogy nincs jó minőségű, iható víz, hazánkban bátran fogyaszthatjuk a csapból folyó nedűt. 
Sőt, a csapvízivás nemcsak biztonságos, de jóval olcsóbb megoldás is. 
További előnye, hogy a műanyag palackok fel nem használása okán lényegesen környezetbarátabb választás. Ezek pedig elég nyomós érvek, hogy erre tegyük a voksunkat.

 

Hazánkban igazán kiváló az ivóvíz minősége (Fotó: Shutterstock)
Hazánkban igazán kiváló az ivóvíz minősége (Fotó: Shutterstock)

Melyik a finomabb?

Sokan azért isznak ásványvizet, mert állítják: az finomabb. Valójában igazuk van abban, hogy némelyik palackozott víz jellegzetesebb ízű lehet, mégpedig a vízforrástól függően és egyes ásványi anyagok miatt. Ugyanakkor egy 2018-ban publikált kutatás – melyben a résztvevőket vaktesztelés során arra kérték, mondják meg, mikor ittak csapvizet és mikor ásványvizet – eredménye alapján elmondható, hogy a legtöbb ember nem tudja megkülönböztetni a kettőt egymástól. Arról nem is beszélve, hogy a vizespalackunkba olyan ízesítőket tehetünk, amilyet csak szeretnénk – nincs jobb útravaló a házi limonádénál. Ezért mi még egy pontot adunk a csapvíznek.

Mégis, előfordulhat olyan helyzet, amikor jobb döntésnek bizonyul egy-egy fajta palackozott víz: azok a fajták, amelyek valamilyen ásványi anyaggal dúsítottak. Tehát például a kalciumban, káliumban vagy magnéziumban gazdagabb vizek. Ezeket hiányállapot fennálltakor, de rendkívül aktív életmód esetén is beiktathatjuk alkalomszerűen.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.