Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Érdekességek

Ezeket ette Lajos király - érdekességek a 19. századi bajor királyi konyhából

consommé
A 19. századi különös uralkodó, II. Lajos "bolond" király főként őrültté nyilvánításának, valamint építkezéseinek köszönhetően vált híressé. II. Lajos a tervezésen és építkezésen túl rendkívül szeretett enni, ez pedig megmutatkozott a gondosan felszerelt királyi konyhában is. Étkezési szokásaiban is tükröződő különcségéről olvashatsz alább.

Miket evett Neuschwansteinben a bajor király?

A Bajorországban mesébe illő kastélyt építtető II. Lajos (1845–1886) ínyenc módjára kedvelte a francia konyhát, és a látványt néha fontosabbnak tartotta, mint az ízeket. Négy éven át Theodor Hierneis volt az udvari szakácsa, akinek a menük összeállításakor arra is tekintettel kellett lennie, hogy a fogorvostól rettegő felség fogazata igencsak tönkrement a rengeteg édességtől, így kevés rágást igénylő ételeket kellett kitalálnia.

A mesebeli Neuschwanstein kastély
A mesebeli Neuschwanstein kastély


Levesből korlátlanok voltak a lehetőségek. A klasszikus consommét (zsírtalanított, derített erőlevest) különféle betétekkel – rizzsel, cérnametélttel, apróra kockázott sonkával, májgombóckákkal – gazdagították a királyi konyhán, míg a hagyományos bajor kenyérlevest átpasszírozták, majd tojássárgájával és tejszínnel legírozva, buggyantott tojással szolgálták fel. A tök- és más krémleveseket fogyasztásig meleg vízfürdőben tartották, hogy ne bőrösödjenek meg.

Consommé leves
Consommé leves


Őfelsége szívesen fogyasztott halat, főleg pisztrángot fűszervajjal vagy fehérboros mártással, esetleg remuláddal, továbbá Boden-tavi marénát karalábéval és csukát káposztaágyon. A halas fogást általában 3-4 óra alatt, lassú tűzön omlósra főzött marhahús (ujjnyi vastagságúra szeletelt hátszín) követte.

Pisztráng citrommal és vajjal
Pisztráng citrommal és vajjal


A kedvencek között szerepelt a gombóc mindenféle változata (pl. vagdalt hússal töltve), borjúszelet gombával vagy burgonyapürével, valamint spárgacsúcsos vagy a füstölt marhanyelvvel töltött omlett. A tavaszi csemegének számító 6 percig főzött bíbic- és sirálytojást a héjával együtt vágták félbe, és friss vajjal adtak fel.

A szezonnak megfelelően vad is került az asztalra: őzgerinc mártással, csicsókapürével, fácán és fogoly szalonnaköntösben ribizlizselével és salátával. A borjúmirigyet rizottóval vagy zöldbabbal körítették. A zöldbabot (akárcsak a brokkolit) nem főzték szét, csak blansírozták és felszolgálás előtt forró vajon megfuttatták, hogy megőrizzék szép zöld színüket.

Őzgerinc mártással
Őzgerinc mártással


Az édesszájú király örömét lelte a szemnek is tetszetős desszertkölteményekben. A míves cukrászremekekhez szükséges sütő-, puding- és parféformákból egész gyűjtemény állt rendelkezésre. Előszeretettel használták a hattyút, amely a királyt kedvenc operájára, Wagner Lohengrinjére emlékeztette.

Bajor krém
Bajor krém

BAJOR KRÉMDESSZERT >>>

High-tech a lovagvár konyhájában

II. Lajos általában egyedül költötte el a nemritkán kilencfogásos ebédeket, vacsorákat, miközben képzeletben a példaképének tekintett Napkirállyal és Madame Pompadourral társalgott. Hogy eközben a személyzet se zavarja, a Linderhof és a Herrenchiemsee kastélyokban valóságos terülj, terülj asztalkámat kurbliztatott fel magának a konyhából. Neuschwansteinben az étkező nem közvetlenül a konyha felett helyezkedett el, ezért ott ételliftet működtettek erre a célra.

Noha a zavarodott elméjű uralkodó életéből csupán 172 napot töltött Neuschwansteinben és a konyhába is csak egyszer tette be a lábát, kis híján az őrületbe kergette a szakácsokat. 1875-től fogva ugyanis este reggelizett, éjfél után tálaltatta az ebédet (diner) és reggel kérte a vacsorát (souper).

A lovagvár kinézetű kastélyban a XIV. Lajos korabeli pompát idézte meg, ámde az elsők között alkalmazta saját korának legmodernebb technikai vívmányait.

Automata forgónyárs
Automata forgónyárs

Az eredeti állapotában fennmaradt konyhában már nemcsak hideg, hanem meleg folyó víz is volt. Az igazi különlegesség azonban a hő hatására működő automata forgónyárs, amelyen vadat és szárnyast sütöttek. A szigetként elhelyezett óriási tűzhelyt folyamatosan, tölgyfával fűtötték, és a parázsló tűzön hosszan főzték-párolták az ételeket. Ezenkívül rendelkeztek faszenes grillel, továbbá tányérmelegítő szekrénnyel, sőt haltároló medencével is.

Automata forgónyárs
Automata forgónyárs

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.