Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Érdekességek

Te tudod, mik azok a fehér szálak a paradicsomban? Megnyugtatunk: nem kukacok!

Biztosan veled is előfordult már, hogy a félbevágott paradicsomban apró, fehér szálakat fedeztél fel, amiről csak első pillantásra hihető, hogy kukac. De ha nem az, akkor mi?

Első ránézésre olyan, mintha pici, dagadt kukacok lennének a paradicsom húsában, ám ha jobban szemügyre veszed, jól látszik, hogy a zöldség, ami gyümölcs, kicsírázott.

Nem kukac, csíra! / Fotó: Shutterstock
Nem kukac, csíra! / Fotó: Shutterstock

A kérdés tehát az, hogy ehető-e a csíráztatott paradicsom? Azt mindenki tudja, hogy a krumpli csírája szolanint tartalmaz, ezért nem fogyasztható, ám maga a gumó attól, hogy kicsírázott, még ehető. Ugyanez vonatkozik a csíráztatott fokhagymára is: a csírák nem alkalmasak fogyasztásra, de a gerezdek igen, ráadásul azok még értékesebbek, finomabbak is. De mi a helyzet a paradicsom csíráival?

Valójában a paradicsom belsejében megjelenő csírák nem a gyümölcs genetikai módosításának eredményei, ahogy azt sokan gondolják, csupán egy dolgot jelentenek: a paradicsom túl érett. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a paradicsomot nem megfelelő körülmények között tárolják. A paradicsom szereti a szellős helyeket (a hűtőszekrényt nem!), de például műanyag zacskóban, meleg helyen nem érzi jól magát, ráadásul a csírázás folyamata is könnyebben beindul ilyen körülmények között.

A csírázó paradicsom fogyasztása tehát teljesen biztonságos, ha egyébként a gyümölcs nem rohad, nem látható rajta gombásodás.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.