15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Érdekességek

Te tudod, mik azok a fehér szálak a paradicsomban? Megnyugtatunk: nem kukacok!

Biztosan veled is előfordult már, hogy a félbevágott paradicsomban apró, fehér szálakat fedeztél fel, amiről csak első pillantásra hihető, hogy kukac. De ha nem az, akkor mi?

Első ránézésre olyan, mintha pici, dagadt kukacok lennének a paradicsom húsában, ám ha jobban szemügyre veszed, jól látszik, hogy a zöldség, ami gyümölcs, kicsírázott.

Nem kukac, csíra! / Fotó: Shutterstock
Nem kukac, csíra! / Fotó: Shutterstock

A kérdés tehát az, hogy ehető-e a csíráztatott paradicsom? Azt mindenki tudja, hogy a krumpli csírája szolanint tartalmaz, ezért nem fogyasztható, ám maga a gumó attól, hogy kicsírázott, még ehető. Ugyanez vonatkozik a csíráztatott fokhagymára is: a csírák nem alkalmasak fogyasztásra, de a gerezdek igen, ráadásul azok még értékesebbek, finomabbak is. De mi a helyzet a paradicsom csíráival?

Valójában a paradicsom belsejében megjelenő csírák nem a gyümölcs genetikai módosításának eredményei, ahogy azt sokan gondolják, csupán egy dolgot jelentenek: a paradicsom túl érett. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a paradicsomot nem megfelelő körülmények között tárolják. A paradicsom szereti a szellős helyeket (a hűtőszekrényt nem!), de például műanyag zacskóban, meleg helyen nem érzi jól magát, ráadásul a csírázás folyamata is könnyebben beindul ilyen körülmények között.

A csírázó paradicsom fogyasztása tehát teljesen biztonságos, ha egyébként a gyümölcs nem rohad, nem látható rajta gombásodás.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.