Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Te tudod, mik azok a fehér szálak a paradicsomban? Megnyugtatunk: nem kukacok!

Biztosan veled is előfordult már, hogy a félbevágott paradicsomban apró, fehér szálakat fedeztél fel, amiről csak első pillantásra hihető, hogy kukac. De ha nem az, akkor mi?

Első ránézésre olyan, mintha pici, dagadt kukacok lennének a paradicsom húsában, ám ha jobban szemügyre veszed, jól látszik, hogy a zöldség, ami gyümölcs, kicsírázott.

Nem kukac, csíra! / Fotó: Shutterstock
Nem kukac, csíra! / Fotó: Shutterstock

A kérdés tehát az, hogy ehető-e a csíráztatott paradicsom? Azt mindenki tudja, hogy a krumpli csírája szolanint tartalmaz, ezért nem fogyasztható, ám maga a gumó attól, hogy kicsírázott, még ehető. Ugyanez vonatkozik a csíráztatott fokhagymára is: a csírák nem alkalmasak fogyasztásra, de a gerezdek igen, ráadásul azok még értékesebbek, finomabbak is. De mi a helyzet a paradicsom csíráival?

Valójában a paradicsom belsejében megjelenő csírák nem a gyümölcs genetikai módosításának eredményei, ahogy azt sokan gondolják, csupán egy dolgot jelentenek: a paradicsom túl érett. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a paradicsomot nem megfelelő körülmények között tárolják. A paradicsom szereti a szellős helyeket (a hűtőszekrényt nem!), de például műanyag zacskóban, meleg helyen nem érzi jól magát, ráadásul a csírázás folyamata is könnyebben beindul ilyen körülmények között.

A csírázó paradicsom fogyasztása tehát teljesen biztonságos, ha egyébként a gyümölcs nem rohad, nem látható rajta gombásodás.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.