Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Érdekességek

Hova kerül a selejt a boltokból? Mi történik a még ehető pékáruval és zöldségekkel?

Elgondolkoztál már azon, hova kerülnek az el nem adott, friss pékáruk és még fogyasztható zöldségek? Rögtön megy a kukába vagy a dolgozók viszik haza? Esetleg kint hagyják másnapra? A Mindmegette felkereste a hazai kiskereskedelmi láncokat, hogy utánajárjunk, hogy is néz ki a selejt útja a hazai boltokban.

A szemfüles kirándulók és látogatók, akik betérnek vadasparkokba vagy állatkertekbe, bizony láthatták már, hogy sajtos pogácsát, túrós táskát vagy éppen tejes kiflit csemegéznek a malackák. A dolgozók azonban nem frissiben vásárolták ezeket, hanem az élelmiszerboltoktól kapták, ugyanis a megtermelt selejt akár állateledelként is végezheti!

Az Eurostat tavaly év végi jelentése szerint egy év alatt csaknem 57 millió tonna élelmiszer végzi hulladékként, és ennek több mint 50 százaléka a háztartásokhoz köthető. A Nébih adatai szerint egy magyar ember évente átlagosan 66 kiló élelmiszer-hulladékot termel, melyből 25 kg származik pazarlásból. Ez azt jelenti, hogy az étel azért került a kukába, mert nem megfelelően tárolták vagy lejárt a fogyaszthatósági ideje és megromlott.

Annak érdekében, hogy drasztikusan csökkenjen az élelmiszer-hulladék, mindent megtesznek a boltok is. De vajon mi történik a záráskor megmaradt, még ropogós péksüteményekkel, a teljesen jó és ehető zöldségekkel?

Ha még ehető, emberekhez kerül, de ha már nem, akkor megy a komposztba /Fotó: Shutterstock
Ha még ehető, emberekhez kerül, de ha már nem, akkor megy a komposztba /Fotó: Shutterstock

Mennyi élelmiszer-hulladékot termelnek a boltok?

Erre a kérdésre nehéz pontos választ adni, ugyanis mint kiderült, Közép-Európában a Tesco az egyedüli kiskereskedő, amely közzéteszi ezt az adatot. A vállalat sajtóosztályától megtudtuk, hogy a 2021/22-es évben náluk 9 ezer tonna élelmiszer-felesleg keletkezett, mely az összesen értékesített, 722 ezer tonna élelmiszernek csupán 1,25 százaléka.

Az értékesítésből kivont termékek csak legvégső esetben kerülnek a szemétbe, ugyanis a boltok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb élelmiszer-hulladékot termeljék.

Ami menthető, azt megmentik

Az élelmiszermentés legelső lépése és leghatékonyabb módja a megelőzés. Ezt úgy tudják elérni, hogy különféle számítógépes rendszerek és statisztikai adatok segítségével megtervezik, hogy miből mekkora mennyiséget rendeljenek. A fogyás és forgalom mértéke függ az évszaktól, az ünnepektől, a boltok elhelyezkedésétől és az ártól is. Ezek függvényében leadják a rendelést, optimalizálva a mennyiséget, hogy ami beérkezik, az el is fogyjon.

Ha valami mégsem fogy, akkor leárazzák vagy különféle, kreatív módszerekkel értékesítik a még fogyasztható termékeket.

A szépséghibás zöldségeket is árusítják /Fotó: Shutterstock
A szépséghibás zöldségeket is árusítják /Fotó: Shutterstock

A SPAR és néhány Penny-üzlet az élelmiszereket közvetlenül a minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő lejárta előtt a Munch ételmentő platform segítségével igyekszik értékesíteni. A Lidl Magyarország pedig nemrég életre hívta a „Mentsük meg" élelmiszermentő programot, melynek keretében a kisebb hibákkal rendelkező zöldségeket és gyümölcsöket 3,5 kilós, vegyesen válogatott egységcsomagban, kedvező áron teszi elérhetővé az üzletekben.

Hasonló akciója van a Pennynek is, a Girbe-gurba program keretében a külsőre nem tökéletes, ám kiváló minőségű zöldségeket és gyümölcsöket kedvezményes áron kínálják. Ez azonban nemcsak a vásárlók, hanem a termelők számára is hasznos, ugyanis ezeket a termékeket a külsejük miatt csak másodosztályba tudják sorolni, és azok kevésbé kelendőek.

Mi kerül a selejtbe?

Az élelmiszerboltokba reggel érkezik a friss áru, azaz a zöldség-gyümölcs, a hús és a péksütemény, de a pékáruk zömét a boltban, helyben állítják elő. Ilyen például a kakaós csiga, a császárzsemle, a pizzaszelet vagy a túrós táska.

Ami emberi fogyasztásra nem alkalmas, abból állateledel lesz /Fotó: Shutterstock
Ami emberi fogyasztásra nem alkalmas, abból állateledel lesz /Fotó: Shutterstock

Ezek azok a frissen sütött termékek, melyeket csak a sütés napján árusíthatják, azaz bármilyen állapotban is vannak a nap végén, mindenképpen a selejtben végzik, és nem kerülhetnek másnap vissza a polcokra. Ugyanígy kikerül az értékesítésből a szépséghibás zöldség és gyümölcs, valamint a sérült konzervélelmiszer is.

Annak, hogy még zárás előtt is legyen friss pékáru, az az ára, hogy elkerülhetetlenül selejt képződik, ám több boltnál is bevett szokás, hogy a péksütiket a zárás előtti órákban csökkentett áron kínálják. Az Aldinál előfordulhat 20, de akár 50 százalékos csökkentés is.

Mi történik azzal, ami még ehető?

Megkerestük a hazánkban működő legnagyobb kiskereskedelmi láncokat, hogy milyen irányvonalat követnek a selejt kezelésének tekintetében.

Ami emberi fogyasztásra alkalmas, az rászorulókhoz kerül /Fotó: Shutterstock
Ami emberi fogyasztásra alkalmas, az rászorulókhoz kerül /Fotó: Shutterstock

Lehet szó a Tescóról, az Aldiról, a Lidlről, a SPAR-ról, a Pennyről vagy akár az Auchanról, mindegyik lánc esetében igaz, hogy az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer-hulladékot eljuttatják a rászoruló családokhoz. Ebben több szervezet, többek között a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat van a vállalatok segítségére.

Az Auchan tavaly több mint 600 tonna élelmiszert adományozott, az Aldi 1,8 milliárd forint értékben több mint 1700 tonna ételt mentett meg. A Tesco hatalmas mennyiséget, 3403 tonna élelmiszert juttatott el a rászorulóknak a megtermelt selejtből, a Penny pedig 900 millió forint értékű élelmiszert mentett meg és adományozott az élelmiszerbankoknak és segélyszervezeteknek.

Hova kerül, ami már nem ehető?

Az emberi fogyasztásra már nem alkalmas élelmiszerekből állati takarmány lesz. A hazai boltok több szervezettel és alapítvánnyal is kapcsolatban állnak, így a pékáruk és zöldségek eljutnak állatmenhelyekre, helyi gazdálkodókhoz, állatkertekbe és vadasparkokba, valamint állateledel-gyártóknak kerülnek adományozásra.

A boltok törekednek arra, hogy minimálisra szorítsák az élelmiszer-hulladékot /Fotó: Shutterstock
A boltok törekednek arra, hogy minimálisra szorítsák az élelmiszer-hulladékot /Fotó: Shutterstock

A többi már tényleg szemét?

A hulladék utolsó előtti stációja a biogázüzem vagy a komposztálás, ahol a már emberi és állati fogyasztásra sem alkalmas pékárukból, zöldség- és gyümölcsselejtből energia lesz. Amit pedig a biogázüzemek sem tudnak hasznosítani és komposztálni sem lehet, na az tényleg a szeméttelepre kerül.

A Tescótól kapott adatok alapján kijelenthető, hogy az élelmiszer-hulladék mindössze harmada kerül csupán a szemétbe, így tényleg minimálisra csökkentik a szemét mennyiségét, és ez igaz a többi hazai kiskereskedelmi láncra is.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.