A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Érdekességek

Így készül a sárgarépalekvár, a perzsa gyökerű édesség

Sárgarépa lekvár /Fotó: Shutterstock
Az emberek a legnagyobb ínség és nehézségek közepette sem mondtak le a finom falatokról. Ha nem volt elérhető valami, akkor megpróbálták azt helyettesíteni, és így született meg a sárgarépalekvár is, melynek régre visszanyúlik a története.

A sárgarépa egyike azon zöldségeknek, melyek az év minden hónapjában megteremnek. A répa tápanyagban gazdag és már a kisgyerekek is megtanulják, hogy nemcsak azért kell enni belőle, mert megtanulunk fütyülni tőle, hanem mert a szemünk egészségét is segít megőrizni. A benne található sok A-vitamin miatt azonban nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mivel könnyen sárgaságot okozhat.

A répalekvár a háborús időkben volt népszerű /Fotó: Shutterstock
A répalekvár a háborús időkben volt népszerű /Fotó: Shutterstock

A répa könnyen megterem bárhol, bőséges termést hoz és egyszerű tárolni. Az első és a második világháború idején, amikor a gyümölcsök nagy része hiánycikknek számított, répa akkor is volt. A háziasszonyok megpróbálták a lehető legtöbbet kihozni az elérhető alapanyagokból, biztosítani a család és legfőképp a gyerekek számára a szeretett és megszokott ízeket, így amikor kiürült a kamra és elfogytak a lekvárok, gyümölcs híján a sárgarépából kezdtek dzsemet készíteni.

Milyen íze van a sárgarépalekvárnak?

A sárgarépalekvár a narancsdzsem helyettesítőjeként terjedt el Angliában és sokan még ma is készítik, hiszen amellett, hogy remek alternatívája a gyümölcslekvároknak, önmaga jogán is megállja a helyét. A sárgarépalekvár íze egyesek szerint a baracklekvárra, pontosabban a sárgabarackra hasonlít.

A sárgarépalekvár remek alternatívája a gyümölcslekvároknak /Fotó: Shutterstock
A sárgarépalekvár remek alternatívája a gyümölcslekvároknak /Fotó: Shutterstock

A sárgarépalekvár perzsa gyökere

Habár elsősorban a szükség hozta, hogy az emberek sárgarépából kezdtek lekvárt készíteni, mégsem annyira új keletű vagy modern dolog. A sárgarépalekvár ugyanis perzsa eredetű, fűszeres étel, amelyet már a XII. század óta ismernek, és ma Iránban kenyérre helyezve, friss sajttal, reggelire fogyasztanak – írják a Tin and Thyme cikkében.

A Moraba Havij különleges, pikáns ízét a rózsavíz, a citrusfélék, a kardamom és a sáfrány adja. A lekvárokkal ellentétben nem főzik hosszú ideig, így a reszelt répadarabok különleges textúrát kölcsönöznek a perzsa répalekvárnak.

Kenhetjük kenyérre vagy tehetjük akár süteménybe is

Az angolszász sárgarépalekvár felhasználási módja semmiben sem tér el a hagyományos lekvárokétól. Ugyanúgy kenhetjük a vajas kenyérre vagy a friss pirítósra, mint a barackízt, de felhasználhatjuk olyan réteges süteményekhez is, mint például a zserbó, amely lelke a cukros dió alatt megbúvó finom édes réteg. A sárgarépalekvárt kenhetjük akár palacsintára is.

A sárgarépalekvárt kenhetjük kenyérre, de akár palacsintára is /Fotó: Shutterstock
A sárgarépalekvárt kenhetjük kenyérre, de akár palacsintára is /Fotó: Shutterstock

Hogyan készül az angolok sárgarépalekvárja?

Mindössze három összetevőre van szükség a sárgarépalekvárhoz: sárgarépára, porcukorra és citromlére. A mennyiségek változhatnak, annyi az alapszabály, hogy a répa súlyával megegyező mennyiségű porcukot kell használni, tehát 50 dkg répához 50 dkg cukor kell. Fél kiló répából az eredeti angol recept szerint két üveg lekvár készíthető – írja a beebrecipes.co.uk.

  1. A sárgarépalekvárhoz a zöldséget meghámozzuk, felkarikázzuk és puhárra főzzük.
  2. A répát leszűrjük és pürésítjük.
  3. A répapüréhez hozzáadjuk a cukrot és folyamatos kevergetés mellett lekvárt főzünk. Amikor forr, hozzáadjuk egy citrom levét és reszelt héját, majd hagyjuk kihűlni.
  4. Sterilizált befőttesüvegbe töltjük.

A recept forrása: veggiedesserts

Borítókép: Shutterstock

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.