A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus grízgaluska leves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Epres blondie
Vadas marha
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Kínai szezámmagos csirke
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Körömpörkölt csülökkel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Érdekességek

Te tudod, ki a csálinger, és mit csinál, amikor kummant? Most eláruljuk!

A leggyakoribb vendéglátós kifejezéseket gyűjtöttük össze, amik egy étteremben dolgozó csapat számára mindennaposak. A vendéglátós berkekben nem jártasak előtt viszont idegenen hangozhatnak. Mostanáig.

Sokszor mondják, hogy a vendéglátósok közössége egy különleges, zárt világ, amit csak az ért meg igazán, aki megtapasztalta, vagy még benne van. Annyi biztos, hogy van néhány olyan kifejezés, amit a laikusok nem ismernek, vagy legalábbis erősen gondolkodni kell a jelentésükön. Íme néhány példa a vendéglátós szakzsargonból!

Ha sokan vannak az étteremben, akkor dzsihád van, és úsznak (a munkában) a pincérek /Fotó: Shutterstock
Ha sokan vannak az étteremben, akkor dzsihád van, és úsznak (a munkában) a pincérek /Fotó: Shutterstock

A vendéglátásban dolgozók elnevezése

Bár manapság ritkán hallani ezt a kifejezést, a csálinger nem más, mint a pincér, felszolgáló.

A pikoló már lentebb helyezkedik el az éttermi dolgozók ranglistáján, ugyanis a vendéglátóipari tanulót jelenti, illetve az újoncokat a vendéglőben, kávéházban.

A felszolgálók tevékenységei

Egy étteremben egyértelműen elkülönül a konyha és a vendégtér, ahol a pincérek tevékenykednek. Ez utóbbit nevezik pályának.

Ha a vendégtérben sokan vannak, főleg kiemelt időszakban, például ebédidőben, arra mondják, hogy dzsihád. Ilyenkor az étterem dolgozói úsznak (ti. a munkában). Az a felszolgáló pedig, aki látványosan kerüli a munkát, éppen kummant.

A hangedli a pincérek alkarjára terített kendőt jelenti /Fotó: Shutterstock
A hangedli a pincérek alkarjára terített kendőt jelenti /Fotó: Shutterstock

Az éttermi eszközök a szakzsargonban

Az élelmiszer-biztonság szabályozására létrehozott egységes rendszer a HACCP, ami a Hazard Analysis and Critical Control Points angol kifejezés kezdőbetűiből kialakult mozaikszó. Ennek leegyszerűsített és vicces elnevezése a dolgozók körében a hapci.

A pincéreknél mindig van drekó, vagyis dugóhúzó, és nem hiányozhat a hangedli sem, ami a pincérek alkarjára terített fehér kendőt jelenti.

Mit eszünk és iszunk?

Az étlapról rendelt, többnyire húsos második fogás a főétel, amit a szakmabeliek rotinak hívnak. Az aperitifként (étvágygerjesztő ital) felszolgált rövidital pedig a tüske.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.