Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Érdekességek

Kemencében sült húsétel: Csülök pékné módra

Csülök pékné módra
A pék forró kemencéjének hőjét nem kihasználni hatalmas pazarlás lenne – elődeink pedig nem pazaroltak! Így született meg ez a húsétel. Ismerd meg a csülök pékné módra történetét.

A fogás, amit tipikusan magyarnak szokás tartani, valószínűleg Franciaországból származik, ahol miután a pék kisütötte kemencéjében a kenyeret, felesége betehette a kenyér helyére a csülköt burgonyával és hagymával körítve, így a hajnali kenyérsütés után ebédre el is készült a sok időt igénylő húsétel. Bár a csülök pékné módra pontos eredete az idő homályába veszett, annyi biztos, hogy a hús alá egy kis zsírt is tettek, és pecsenyelével locsolgatva sütötték ropogósra. A köret pedig, mivel vele sült, kivételesen ízletesre sikerült. Ám kenyérsütő kemence nem csak Franciaországban volt, és nem csak ott takarékoskodtak az értékes hővel.

Máshol is divatos lett

Német területeken is készült hasonló étel, de ott pecsenyelé helyett inkább sört öntöttek a csülök alá, és burgonya helyett káposzta lett a köret. Hasonlóan készül ez az étel Csehországban is, itthon pedig hagyományosan nem maradt ki a szalonna, a vörös- és a fokhagyma sem a tálból, a csülköt pedig gyakran majoránnával fűszerezték. A kész fogás minden változata tartalmas és laktató, kissé talán zsíros is. Természetesen az sem baj, ha nincs kenyérsütő kemence otthon, hiszen letakarva, akár fedővel rendelkező agyagedényben, akár alufóliában, nagy tepsiben, sütőben is elkészíthető a csülök pékné módra.

Ahány ház, annyi szokás

Van, aki szerint úgy jó a csülök, ha előtte megfőzzük, mások a kenyértésztában való sütés mellett voksolnak. Annyi biztos, hogy ennek az egyszerű ételnek ma már annyi változata született, hogy nehéz eldönteni, vajon milyen is lehetett az eredeti recept.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.