Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Érdekességek

Királyi vendégeknek készült... – Ismerd meg a babapiskóta történetét!

Babapiskóta
Az önmagában is finom babapiskótát kávéba, kakaóba, forró csokiba, likőrbe, borba mártogathatod, pohárkrémekbe teheted vagy sütés nélküli tortákhoz is felhasználhatod. De azt tudtad, hogy a népszerű édesség története a középkorig nyúlik vissza?

Egyes vélekedések szerint Észak-Itáliában már a középkor elején ismerték a napjainkban világszerte kedvelt süteményt, más források szerint 1348-ban találták ki, amikor a francia király látogatást tett a birodalmával határos, Piemontét is magában foglaló Savoyai grófságban. Ekkor történt, hogy a Savoya-ház uralmát megszilárdító és a grófságot naggyá tevő VI. Amadé (1334–1383) el akarta kápráztatni az előkelő vendéget, és elrendelte, hogy az udvari konyhán készítsenek valamilyen új ínyencséget a tiszteletére.


Történelmi kitérő

Érdekes adalék, hogy a lovagi tornákon viselt színe után zöld grófként elhíresült VI. Amadé 1366-ban I. Lajos magyar királlyal szövetségben vett részt az Oszmán Birodalom elleni első keresztes hadjáratban, a dinasztia egy másik tagja, Savoyai Jenő pedig Buda töröktől való visszafoglalásában szerzett érdemeket.

Tojás + liszt + cukor

Térjünk vissza a babapiskótához! VI. Amádé szakácsa noha csupán tojásból, lisztből és „zuccero”-ból alkotta meg az ünnepi lakomán felszolgált süteményt, az egyszerű „biscotti di Savoia” kétségkívül különlegességnek számított, hiszen az akkoriban fűszerként vagy gyógyításra alkalmazott nádcukrot aranyárban mérték, répacukrot pedig még nem használtak. A nagy sikert aratott finomság savoiardi néven vált ismertté. Korunkban nemzeti kincsnek tekintik az olaszok, és csak az eredeti, szabályozott recept alapján előállított terméket engedik savoiardinak nevezni.

Hölgyek ujja?

A sütemény formája a németeket evőkanálra, az angolokat hölgyek ujjára emlékezteti, ezért a köznyelvben a Löffelbiskuit, illetve ladysfinger nevet kapta. A magyar elnevezés arra utal, hogy a könnyen majszolható tészta a babák első szilárd tápláléka.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.