A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Idén tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, a nyertes a Zöld Málna lett, amit a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai alkottak meg.

Ahogyan azt mi is megírtuk, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében azért jött létre, hogy ráirányítsa a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.

A Zöld Málna lett Magyarország Cukormentes Tortája / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület
A Zöld Málna lett Magyarország Cukormentes Tortája / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Az idei nyertes torta, a Zöld Málna lett, amelynek alkotói Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai. De hogyan született a nyertes torta? Erről kérdezte a Mindmegette a győzteseket.

Első lépések

„Miután kiírta az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a versenyt és kiadták az alapanyag listát, hogy miket javasolnak a torta elkészítéséhez, elkezdtünk belőlük szemezgetni” – kezdte Ádám. Érdemes tudni, hogy a torták elkészítéséhez a cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak. „Mivel Lacihoz rendkívül közel áll az egészséges életmód, ezért nagyon sok hasznos ötletet adott a pisztáciás-málnás torta elkészítéséhez” – folytatta Novák Ádám.

Csonka László és Novák Ádám készítette a győztes tortát / Fotó: Mindmegette
Csonka László és Novák Ádám készítette a győztes tortát / Fotó: Mindmegette

Divatos, ízletes és egészséges

„Igazából a tavalyi döntős tortánkból merítettük az ötletet, ami hasonló színvilággal rendelkezett, a Tökmag málna 2023-ban a második helyezett lett. Most pisztáciával helyettesítettük a tökmagot, a málnát pedig rózsavízzel egészítettük ki, hogy még divatosabb és ízletesebb legyen a torta” – mesélte Csonka László. Hozzátette: „Egy szelet Zöld Málna energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke 10,5 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek érdemes megkóstolni, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

Egy szelet Zöld Málna torta energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke pedig 10,5 g / Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Egy szelet Zöld Málna torta energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke pedig 10,5 g / Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Valakinek tesztelni is kell

„A rózsavíz és a málna nagyon jó párosítás, a pisztácia meg egy közkedvelt alapanyag, ők hárman pedig tökéletes harmóniát alkotnak” – mondta Ádám, aki így folytatta: „Mivel mi nem szenvedünk cukorbetegségben, ezért a legjobb tesztalanyok vagyunk ahhoz, hogy az édesítőszerekkel kísérletezzünk. Tudjuk, hogy ezeknek azért vannak bizonyos mellékhatásai, például puffadás vagy hasmenés, de olyan szinten sikerült beállítani az édesítőszerek mennyiségét a tortában, hogy azok nem okoznak semmiféle panaszt. A legfőbb célunk az, hogy olyan vendégeket is megszólítsunk a cukormentes tortával, akik inkább a cukros változatokat favorizálják. Szerintünk ez egy olyan édesség, amin nem lehet érezni, hogy édesítőszerrel készült”.

Az a nyerő, ami lazán készül

Ádám azt is elárulta, hogy a győztes torta két hónap alatt készült el, és a tapasztalataik alapján, azzal nyernek, amit lazán találnak ki, ilyenkor tud igazán szárnyalni a kreativitás. Az idei versenyre ugyanis három mentes tortával neveztek, ezek közül a Fűszeres Vilmos lett a második helyezett, a Zöld Málna pedig az első. A cukrászok úgy vélik, az lesz a nyerő, amire nem feszülnek rá.
A mentes torták mellett mindenképpen meg kell említeni, hogy a Magyarország Tortája 2024 verseny harmadik helyén a Fekete gyöngy végzett, amely Novák Ádám és Domonkos Noémi alkotása.

Magyarország Tortáit augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. További információ, és augusztus 17-től a tortákat árusító cukrászdák listája elérhető a www.cukraszat.net weboldalakon. A cukormentes országtortát készítő cukrászdák listája felkerül még a www.magyarorszagcukormentestortaja.hu honlapra is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.