Ami nekünk magyaroknak alapvető, az más országban különlegesség. Habár itthon nem számít sem előkelő, sem pedig különleges ételnek a mákos tészta, máshol alaposan rácsodálkoznak nemcsak az egyszerűségére, hanem a főtt tészta és a mák párosítására is. A napokban a New York Times a közösségi médiában tett közzé egy bejegyzést, melynek középpontjában ez a szerény magyar étel, a mákos tészta áll.
A mák kevéssé elterjedt alapanyag az Egyesült Államokban, nem úgy, mint Magyarországon, és hasonló a helyzet a rögös túróval is, ami szinte ismeretlen élelmiszernek számít a tengerentúlon. Nem csoda, hogy az amerikaiak néha rácsodálkoznak a nálunk hétköznapinak tetsző ételekre, alapanyagokra. Így történt most a mákos tészta esetében is. A New York Times úgy hirdeti a mákos tésztát, mint egy népszerű magyar ételt, amihez csak négy összetevőre van szükség – vette észre a Life.
A lap idézi az amerikai újság bejegyzését, melyben részletezik, hogy a mákos tészta egy 16. századbeli étel, amit a paraszti lakosság igen kedvelt, ugyanis szerény, megfizethető étel volt. A népszerűsége gyorsan nőtt, mígnem egész Magyarországon, sőt Kelet- és Közép-Európa egyes részein is elterjedt.
Gyerekkorunk egyik kedvenc étele, a mákos tészta. Már az első falat visszarepít bennünket gyermekkorunkba, amikor a menzán vagy a nagyinál került elénk ez a klasszikus finomság. Az elkészítése egyszerű, és tényleg csak pár hozzávalóra van szükség. Íme a recept.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.