Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Ha 25 évvel ezelőtt egy spanyol sonkagyáros, aki épp jóféle zsírsrtés után kutatva turnézott Európában, egy Debrecen-környéki tanyán nem látja meg, az éppen csak arra kószáló "malacfejű birkát", a mangalicát, és szeret bele azonnal, akkor ma már elbeszélésekből tudnánk, hogy milyen lehet a mangalica húsának, zsírjának, kolbászának íze: ugyanis már régen kipusztult volna. Ezt megünnepelendő a Magyar Konyha meghirdette az I. Magyar Sonkafalat versenyt ahol séfkiválóságok mérték össze mangalicasonka-alapú tapas-tudásukat.

A mangalica megmentésének 25. évfordulója alkalmából, a Magyar Konyha április 15-én, péntek délután tartotta az I. Sonkafalat Verseny nevű séfversenyét: Palágyi Eszter (Costes), Jahni László (Kistücsök, Balatonszemes), Ruprecht László (SVÉT) és Bíró Lajos készített három-három fogást húsz hónapos, érlelt mangalicasonkából.

A fogásokat Gerendai Károly (a Costes és a Costes Downtown Michelin-csillagos éttermek tulajdonosa), Csapody Balázs (a Kistücsök tulajdonosa és üzletvezetője), Pintér Katalin (a Gerbaud, Onyx és Émile tulajdonosa) és Ignacio Garcia Perez spanyol séf értékelték.

Ignacio Garcia Perez, Csapody Balázs, Gerendai Károly és Pintér Katalin - a zsűri egyeztet
Ignacio Garcia Perez, Csapody Balázs, Gerendai Károly és Pintér Katalin - a zsűri egyeztet

A verseny védnökei Juan Vicente Olmos Llorente, a spanyol Monte Nevado sonkagyár vezérigazgatója és Tóth Péter, az Olmos és Tóth Kft. ügyvezető igazgatója voltak, akik 25 évvel ezelőtti találkozásukkal, és a mangalicasonka-exportra alapított cégükkel megmentették a kihalás szélén lévő mangalicafajt, újra értelmet adva tenyésztésüknek.

Palágyi Eszter tapasai:

Olivás ciabatta, négyféle paradicsomválogatás, érlelt mangalicasonka, manchego curado sajt
Bricktészta tölcsér, mascarpone krém, lilahagyma, pirított sonka és érlelt sonka rózsa
Rozskenyér csipsz, házi körözött, friss és érlelt sonka

Valódi sokakabát készül Palágyi Eszter kezei között
Valódi sokakabát készül Palágyi Eszter kezei között
Ruprecht László tapasai:

Zöldborsó puding, édeskömény krém, mangalicasonka, édesburgonya pirított bricktésztával, citrusos angolzeller
Vajon pirított kalács, libamájszósz, szarvasgomba-morzsa, wasabis zellerpüré, szegfűgomba
Pácolt füstölt retek, bazsalikomvíz, gyökérkrém, érlelt sonka málnaecetes fátyolban

Ruprecht László épp a zöldborsópudingra helyezi rá a mangalicasonkát, miniatűr asztalon szervírozva. Mesteri!
Ruprecht László épp a zöldborsópudingra helyezi rá a mangalicasonkát, miniatűr asztalon szervírozva. Mesteri!
Jahni László tapasai:

Olajos nyurgaponty, érlelt sonka, szárított paradicsom, sóban eltett citrom, paradicsomecetes medvehagyma, fafülgomba
Kisasszondi sajtropogós, sonkába göngyölt spárga, turbolyakrém, friss turbolyalevél és -virág, bodzavirág
Sóskahab, kalácskockák tojásos tejszínbe áztatva, érlelt sonka

Jahni László kisasszondi sajtropogósa és sonkába göngyölt spárgája
Jahni László kisasszondi sajtropogósa és sonkába göngyölt spárgája
Bíró Lajos tapasai:

Véreshurkával töltött sonka;
Sajtos-sonkás szendvics: kolbász, paradicsom, fehér tintahal
Káposztaleves, olaj-kapor öntet, tejszínkaviár
Rácponty nyelvhallal

Hogy lesz ebből tapas? Bíró Lajos, termmészetesen megoldotta
Hogy lesz ebből tapas? Bíró Lajos, termmészetesen megoldotta

A versenyben legjobbnak Palágyi Eszter kreációi ítéltettek, "minden és mindenki más a második" - mondta Pintér Katalin, a zsűri elnöke. A díjat, ami egy teljes, vágatlan Monte Nevado mangalicasonka volt, a gyár vezérigazgatója, Juan Vicente Olmos Llorente adta át, aki idén megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, a "magyar gasztronómia iránti elkötelezettsége, elsősorban a mangalica sertésfajta magyarországi tenyésztésének újraindítása, a fajta megmentése, valamint a magyar sertéshús-export növelése érdekében végzett felelősségteljes munkája elismeréseként".

Ezúton mi is köszönjük neki!

Juan Vicente Olmos Llorente adta át a fődíjat, a tekintélyes méretű és súlyú mangalicasonkát Palágyi Eszternek
Juan Vicente Olmos Llorente adta át a fődíjat, a tekintélyes méretű és súlyú mangalicasonkát Palágyi Eszternek
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.