Mákos guba  recept
Mákos guba
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Úgy tűnik, hogy az eddig ismert öt alapíz mellé most egy hatodik is csatlakozik, egy friss tanulmány szerint ugyanis van egy újabb íz, amit az ember érzékelni tud.

Az Index.hu a Chemical Senses nevű szaklapban leközölt tanulmányra hivatkozik, melyben kutatók azt állítják, hogy a sós, az édes, a savanyú, a keserű és az umami (a keleti konyhákban alapvető fontosságú íz, nyugaton leginkább „erőteljesen kellemes ízként”, „kínai ízként” vagy „húsízként” jellemzik) mellett van egy hatodik alapíz is.

Ez pedig nem más, mint az oleogustus, vagyis a zsír íze!

Azt, hogy a zsír ízét érzékelő receptorok is vannak a szánkban, már korábban is kimutatták, de vita alakult ki, hogy vajon tényleg külön ízként érzékeljük vagy más egyéb tulajdonságai alapján ismerjük-e fel.

A kutatók most 28 különböző mintát kóstoltattak meg a tesztalanyokkal, akiknek több mint a fele helyesen ki tudta választani azokat, amelyekben tényleg volt zsír, habár a minta semmilyen más tulajdonsága erre nem utalt.

A tanulmány szerint a zsír nagyobb mennyiségben arra figyelmezteti a szervezetünket, hogy álljuk le az evéssel, ugyanakkor kisebb mennyiségben segíthet más ízek kiemelésében, így kívánatosabbá tehet bizonyos ételeket.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.