Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Úgy tűnik, hogy az eddig ismert öt alapíz mellé most egy hatodik is csatlakozik, egy friss tanulmány szerint ugyanis van egy újabb íz, amit az ember érzékelni tud.

Az Index.hu a Chemical Senses nevű szaklapban leközölt tanulmányra hivatkozik, melyben kutatók azt állítják, hogy a sós, az édes, a savanyú, a keserű és az umami (a keleti konyhákban alapvető fontosságú íz, nyugaton leginkább „erőteljesen kellemes ízként”, „kínai ízként” vagy „húsízként” jellemzik) mellett van egy hatodik alapíz is.

Ez pedig nem más, mint az oleogustus, vagyis a zsír íze!

Azt, hogy a zsír ízét érzékelő receptorok is vannak a szánkban, már korábban is kimutatták, de vita alakult ki, hogy vajon tényleg külön ízként érzékeljük vagy más egyéb tulajdonságai alapján ismerjük-e fel.

A kutatók most 28 különböző mintát kóstoltattak meg a tesztalanyokkal, akiknek több mint a fele helyesen ki tudta választani azokat, amelyekben tényleg volt zsír, habár a minta semmilyen más tulajdonsága erre nem utalt.

A tanulmány szerint a zsír nagyobb mennyiségben arra figyelmezteti a szervezetünket, hogy álljuk le az evéssel, ugyanakkor kisebb mennyiségben segíthet más ízek kiemelésében, így kívánatosabbá tehet bizonyos ételeket.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.