Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Úgy tűnik, hogy az eddig ismert öt alapíz mellé most egy hatodik is csatlakozik, egy friss tanulmány szerint ugyanis van egy újabb íz, amit az ember érzékelni tud.

Az Index.hu a Chemical Senses nevű szaklapban leközölt tanulmányra hivatkozik, melyben kutatók azt állítják, hogy a sós, az édes, a savanyú, a keserű és az umami (a keleti konyhákban alapvető fontosságú íz, nyugaton leginkább „erőteljesen kellemes ízként”, „kínai ízként” vagy „húsízként” jellemzik) mellett van egy hatodik alapíz is.

Ez pedig nem más, mint az oleogustus, vagyis a zsír íze!

Azt, hogy a zsír ízét érzékelő receptorok is vannak a szánkban, már korábban is kimutatták, de vita alakult ki, hogy vajon tényleg külön ízként érzékeljük vagy más egyéb tulajdonságai alapján ismerjük-e fel.

A kutatók most 28 különböző mintát kóstoltattak meg a tesztalanyokkal, akiknek több mint a fele helyesen ki tudta választani azokat, amelyekben tényleg volt zsír, habár a minta semmilyen más tulajdonsága erre nem utalt.

A tanulmány szerint a zsír nagyobb mennyiségben arra figyelmezteti a szervezetünket, hogy álljuk le az evéssel, ugyanakkor kisebb mennyiségben segíthet más ízek kiemelésében, így kívánatosabbá tehet bizonyos ételeket.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.