Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Ma már egyre több termék BPA mentes, azaz nem tartalmazza a biszfenol A nevű, műanyaggyártásban használt adalékanyagot. Kutatások szerint ugyanis ez a vegyület felelőssé tehető többféle daganatos betegség, cukorbetegség és hormonális zavarok kialakulásáért is.

Napi szinten rengeteg alkalommal érintkezünk műanyag dolgokkal. Műanyagból készül a számítógépes egér, a telefontok, az ételesdoboz, a kulacs, az üdítőspalack, a szemüvegkeret, a bankkártya, a fülhallgató, a műanyag vágódeszka és még sok más kiegészítő, mindennapi használati tárgy. Ezen termékek gyártása során különféle műanyagokat, vegyületeket használnak, melyek a használat során bekerülhetnek a szervezetünkbe, és ezek hosszú távú egészségi hatásai sok esetben nem ismertek.

A legtöbb műanyag kulacs ma már BPA mentes, de a helyettesítő anyagok sem biztos, hogy jók (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock
A legtöbb műanyag kulacs ma már BPA mentes, de a helyettesítő anyagok sem biztos, hogy jók (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock

Léteznek azonban olyan vegyületek, melyek káros hatásait már kimutatták, és ezek közé tartozik a BPA, vagyis a biszfenol A is.

Mi az a BPA?

A BPA-t egy orosz kémikus, Alekszander Gyianyin fedezte fel a 19. század legvégén, de csak ötven évvel később kezdték el alkalmazni a műanyaggyártásban. A biszfenol A az ezredforduló után az egyik legnagyobb mennyiségben előállított vegyületté vált, de hamarosan felismerték, hogy káros hatása lehet az emberi szervezetre.

Miért káros a BPA? Milyen betegségek kialakulásáért lehet felelős?

Különféle kutatások bebizonyították, hogy a BPA lehet a felelős többféle betegség kialakulásáért is. Ezek közé tartozik például a prosztata- és a mellrák, a cukorbetegség, a pajzsmirigy-zavar, különféle szívbetegségek, az asztma, de okozhat hormonális zavart, korai serdülést, agyi fejlődési rendellensséget, viselkedési zavart, elhízást és meddőséget is.

Rengeteg hétköznapi használati tárgyban található műanyag /Fotó: Shutterstock
Rengeteg hétköznapi használati tárgyban található műanyag /Fotó: Shutterstock

A szakemberek szerint mindezt a BPA hormonkárosító hatása okozza, ez a vegyület ugyanis hasonló szerkezeti felépítésű, mint az ösztrogén hormon. A biszfenol A képes lekötni az ösztrogénreceptorokat és ezáltal befolyásolhatja a szervezet működését, mivel a BPA utánozza az ösztrogén viselkedését. A kutatások szerint a BPA a szervezetbe jutva hatással lehet a növekedésre, a sejtregenerálódásra, a magzati fejlődésre, az energiaszintre és a reprodukcióra.

Az anyag veszélyessége abban rejlik, hogy nem látványosan és gyorsan hat, hanem lassan és folyamatosan fejti ki mérgező hatását, amelynek következményei csak később jelentkeznek – olvasható a Wikipedia szócikkében.

Nem minden BPA mentes kulacs jelenthet megoldást

A gyártók lassan minden termékben lecserélik a BPA-t, ám nem minden helyettesítő vegyület jó választás. A legtöbbször a kulacsokon olvashatjuk, hogy BPA mentesek, ám előfordulhat ez a megjegyzés például a konyhai vágódeszkák esetén is. A gyártók a biszfenol A helyett a biszfenol S-t vagy F-et használják, amik a közelmúltban végzett kutatások szerint a BPA-hoz hasonlóan megzavarhatják a szervezet, a sejtek működését – írják a Benu honlapján.

A BPA-t, BPS-t vagy BPF-et tartalmazó termékeket úgy ismerhetjük fel, ha a kulacson, palackon a 3-as vagy 7-es újrahasznosítási számot, esetleg a PC betűket találjuk.

Borítókép: Illusztráció/Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.