Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus kuglóf
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Zsemlegombóc
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Epres blondie
Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mákos guba
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Érdekességek

Újabb fertőzött sajtot találtak a magyar boltokban: ha vettél belőle, vidd vissza!

Sajtszeletelő /Fotó: Shutterstock
Egy héttel ezelőtt E. coli lehetséges jelenléte miatt lekerült a polcokról az Auchanban kapható Morbier sajt, most pedig a Metróban árult, hasonló termékről is kiderült, baj lehet vele.

Az Auchan polcairól a MORBIER PDO sajtot vették le, most pedig a Metro hívta vissza a MORBIER A.O.P. elnevezésű terméket. Mindkét sajttal ugyanaz a probléma, a vizsgálat szerint lehetséges, hogy Escherichia coli, azaz E. coli baktériummal fertőződtek.

A Nébih arra kérik a vásárlókat, hogy ha vettek ebből a sajtból, akkor ne fogyasszák el! /Fotó: Nébih
A Nébih arra kérik a vásárlókat, hogy ha vettek ebből a sajtból, akkor ne fogyasszák el! /Fotó: Nébih

A Nébih a honlapján kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el! A termék bármely METRO áruházba visszavihető, annak teljes vételárát visszatérítik (érdeklődni az ügyfélszolgálaton lehet 2023.11.19-ig.).

MELYIK TERMÉK ÉRINTETT A VISSZAHÍVÁSBAN?

Termék neve: MORBIER A.O.P sajt
Minőségmegőrzési idő: 2023.11.19 és 2023.11.12.
Kiszerelés: változó (kb. 0,138 kg)
Forgalmazó: Euroser Dairy Group (Lengyelország)
Bejelentő: METRO kereskedelmi Kft.

MI AZ AZ E. COLI? MILYEN BETEGSÉGET OKOZHAT?

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását.

A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

A shigatoxin-termelő Escherichia coli (röviden STEC) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap – olvasható a Nébih honlapján.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.