A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Petőfi Sándor, a márciusi ifjak, valamint a Pilvax kávéház neve mára összeforrt. Mindenki ismeri a forradalom kirobbantásának híres történetét, azt viszont már kevesebben tudják, hogy a Pilvaxban készített kávélikőr volt költőnk kedvenc itala. A korabeli ifjak körében népszerű likőr receptje alapján a kiskőrösi Kunság Szesz Zrt. elkészítette a boltokban is kapható Pilvax-kávélikőrt, és most mindenki számára elérhetővé tette a receptet, így már otthon is megkóstolhatjuk Petőfi kedvenc italát.

A dél-alföldi Bács-Kiskun Vármegyében található Kiskőrösön mindent nagy becsben tartanak, ami a város híres szülöttjéhez, Petőfi Sándorhoz köthető. Így nem meglepő, hogy hosszas történeti kutatások eredményeképpen a Kunság Szesz Zrt. elkészítette a költő és társai kedvenc italát, amit a 19. század közepén a Pilvax kávéházban előszeretettel kortyolgattak. Egyes források szerint még a forradalom kirobbantásának napján, március 15-én is fogyasztottak az italból, részben ez adhatta a bátorságot a tettek mezejére lépéshez. Akárhogy is volt, a likőr népszerűsége vitathatatlan, és most már mi is bármikor hozzájuthatunk egy díszes üvegnyi italhoz, vagy magunk is megpróbálkozhatunk az elkészítésével. 

Pilvax-kávélikőr
Ismertté vált a Pilvax-kávélikőr eredeti receptje, így már otthon is elkészíthetjük 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A Pilvax-kávélikőr története

A Kunság Szesz Zrt. megálmodta és elkészítette Petőfi kedvenc italát. Nagy László, a cég vezetője egy interjúban elmondta: „Petőfi-kutatók és szakértők segítségével a történelmi hagyatékból kerestük elő a korabeli receptet” – írja a BAON.hu. Az eredeti leírás valahogy így szólhatott:

perkelt kávét kell őrleni, kétannyi mennyiségű czukrot törni, 24 óráig vagy tovább is reá öntött pálinkát, mely szilva vagy söprő égettbor lehet, hogy a kávé ízét és színét jobban magára vehesse, gyakorta felzavarni, minekutána már egészen megszínesedett, s a czukor elolvadott és a kávé jól leülepedett, más üveg söprejétől leszűrni, s így lehet használni. Ez kellemes és egészséges ital, mely sem nem gyújt, sem nem kábít.

A kiskőrösi szakemberek az eredeti összetételt és a korabeli receptúrát némiképp újragondolták a mai modern gyártástechnológiának és ízlésvilágnak megfelelően. De az ital lényege megmaradt, így egy fűszeres, zamatos, kissé sűrű, kávéízű szeszesital lett a végeredmény, ami Nagy László cégvezető szavaival élve „olyan, mintha kávét innánk, enyhén édes és alkoholos kísérőízzel”.

A 19. századból fennmaradt leírás alapján otthon is megpróbálhatjuk előállítani az italt. Az őrölt kávét és a kétszeres mennyiségű cukrot a javaslat szerint szilvapálinkába kell áztatni legalább 24 órára, de érdemes lehet kísérletezni az különböző gyümölcsből készült párlatokkal. A kávéhoz talán jól passzol például a dió aromája is, így ha valaki nem sajnálja a jóféle házi diópálinkáját, akár abból is megpróbálhatja reprodukálni költőnk kedvelt likőrjét. 

pilvax kávéház
A 19. századtól virágzó kávéházi kultúra egyik legfelkapott helye volt a Pilvax kávéház
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A kávéházi kultúra hatása a gasztronómiára

A kávé és a kávéfogyasztás kultúrája már a török hódítás idején megjelent hazánkban, de csak később, a 18. század vége, 19. század eleje környékén kezdett kialakulni a mai szokásokat is megalapozó kávéházi kultúra. Az akkoriban népszerű kávézókat hatalmas tér, nagy belmagasság, pompás díszítés jellemezte, ennek nyomát még ma is őrzi például a Budapest belvárosában található New York kávéház. A legnépszerűbbek közé tartozott még a Hadik és a Centrál is, ahogy a Japán kávéházat és persze a történelemórákról mindenki által jól ismert Pilvaxot is szívesen látogatta az értelmiség. 

A 20. századra a kávéházak váltak a szellemi-kulturális és a politikai élet színtereivé, itt zajlottak a fontos társalgások, a nagy eszmecserék. Leghíresebb íróink, költőink sokszor az egész napot a kávéházakban üldögélve töltötték el: alkottak, beszélgettek, mulattak. Hiszen akkoriban a kávé mellett különféle alkoholos italok is színesítették a kínálatot, és volt konyha is, ahol főként a vendégek ízlése alakította az étlapot

Az akkori legnagyobb kedvenceket ma már össze is kötjük egy-egy híres író, költő nevével, gondoljunk csak a Jókai-bablevesre. De közismert volt az is, hogy Petőfinek túrós csuszát kell az asztalra tenni, Gárdonyi Géza a pisztrángot imádta, az 1848-as forradalom másik központi alakja, Kossuth Lajos pedig igencsak édesszájú lehetett, mert édes kiflit és kenyeret is neveztek el róla. A hagyományos Kossuth-kifli egy dióba forgatott vaníliás tészta, míg a Kossuth-kenyér leginkább a gyümölcskenyérre hasonlító csokis-diós finomság. Valószínűleg mindkettő jól illett a Pilvaxban kínált kávélikőrhöz, így ha valaki elkészítené házilag az italt, javasoljuk, hogy ne maradjon ki a desszert sem. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.