Teljes eufóriában posztolt a csütörtök esti Michelin-gáláról Rácz Jenő, akit elképesztő megtiszteltetést ért: mindkét étterme Michelin-csillagot kapott. A Michelin Guide anonim inspektorai úgy ítélték, hogy a Rumour és a Costes is Michelin-csillagot érdemel.
A séf mindkét csapatának köszönetet mondott Instagram-oldalán:
"Szavakkal leírhatatlan érzés, hogy a mai napon mindkét éttermem, a Rumour és a Costes Ráday is Michelin-csillagot kapott! Nagyon hálás vagyok a csapataimnak, akik nélkül ez soha nem történhetett volna meg. A legcsodálatosabb emberek vagytok. Köszönjük továbbá a michelinguide-nak a bizalmat! Köszönjük a vendégeinknek, akik tartották bennünk a szenvedélyt a vendéglátás iránt! Nem utolsó sorban a Costes cégcsoport dolgozóinak, akik a háttérből segítik a munkánkat nap, mint nap a működésünkben! Megtettük a Rumourral az első lépést, a Costest pedig a hamvaiból élesztettük újra. Gratulálunk továbbá a Guide-ban lévő többi éttermeknek!" - írta meghatódva Rácz Jenő a díjátadó után, akinek felesége is szívből gratulált az óriási teljesítményhez.
Először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag minősítéssel.
Az étteremkalauz anonim inspektorai két Michelin-csillaggal jutalmazták a tatai Platán Gourmet (séf: Pesti István) és a budapesti Stand (Széll Tamás és Szulló Szabina) konyháját - jelentették be a csütörtök esti budapesti díjátadón.
Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről pedig a Babel (Kaszás Kornél), a Borkonyha (Sárközi Ákos), a Costes (Koppány Levente), az Essencia (Tiago Sabarigo), a Rumour (Rácz Jenő) és a Salt (Tóth Szilárd).
A kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand díjat az Anyukám Mondta (Encs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Kistücsök (Balatonszemes), a Macok (Eger), a Mór24 (Mór) és a Sparhelt (Balatonfüred) érdemelte ki.
A legjobb fiatal séf díját Mizsei János (Mák étterem, Budapest), a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta étterem, Őriszentpéter), a legjobb sommelier díját pedig Langó Balázs (Clarisse étterem, Tura) vehette át.
A fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat kapott a hosszúhetényi Almalomb (Szabó Kitti), a poroszlói Graefl Major Kétútköz (Gyűjtő Ádám), a budapesti Onyx Műhely (Niszkács Anna) és a szintén fővárosi Salt (Tóth Szilárd).
Még több érdekesség Rácz Jenőről:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.