Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Érdekességek

Rákkeltővé nyilváníthatják az egyik legnépszerűbb édesítőszert

Rákkeltő anyagnak nyilváníthatja júliusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) a világ egyik leggyakrabban használt édesítőszerét, az aszpartámot.

Alig akad olyan ember, aki ne hallott volna az aszpartámról, ami az egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerként megannyi diétás termékben (rágókban, üdítőitalokban) megtalálható. Népszerűség nem véletlen: ez az egyik legolcsóbban előállítható édesítőszer. Emellett évek óta makacsul tartja magát a hír, miszerint az aszpartám rákkeltő hatású, ám hivatalos megerősítés eddig nem történt.

Sokan lobbiznak évek óta az aszpartám ellen / Fotó: Shutterstock
Sokan lobbiznak évek óta az aszpartám ellen / Fotó: Shutterstock

A jövő hónaptól azonban változhat a helyzet, ugyanis a Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) júliusban rákkeltő anyagnak nyilváníthatja a népszerű édesítőszert – számolt be a hírről a Reuters.

Mi az aszpartám?

Az aszpartámot kémiai reakcióval aszparaginsavból, fenil-alaninból és metanolból állítják elő. Az aszpartám az anyagcsere során alkotóelemeire: aszparaginsavra, fenil-alaninra és metanolra bomlik. Ezért fenilketonúriában szenvedők nem fogyaszthatják, mivel a fenilalanin aminosav felhalmozódása a szervezetben súlyosan káros az egészségre. Az emberi szervezetben az aszpartám elemeire bomlik és hasznosul, ezért számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g). Mivel azonban az aszpartámot erősen édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben alkalmazzák, nem járul hozzá számottevően az energiaellátáshoz.

Az élelmiszeriparban az aszpartámot elsősorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben használják önállóan vagy más édesítőszerekkel kombinálva. A kereskedelemben asztali édesítőszerként is forgalomban van. Cukortartalmú rágógumikban az aszpartámot ízfokozóként is alkalmazzák.

Valóban rákkeltő?

Évek óta folyik a vita arról, hogy valóban rákos megbetegedéseket okoz-e az aszpartám. Már 2005-ben is megjelent olyan tanulmány, amely szerint valószínűsíthető az összefüggés, ám egészen mostanáig ezzel kapcsolatban nem lépett a WHO.

Jobb lenne nélküle? A gyártók szerint félrevezethetik a fogyasztókat / Fotó: Shutterstock
Jobb lenne nélküle? A gyártók szerint félrevezethetik a fogyasztókat / Fotó: Shutterstock

Az IARC döntésének, amelyet a hónap elején, a csoport külső szakértőinek találkozója után véglegesítettek, az a célja, hogy az összes közzétett bizonyíték alapján felmérje, hogy valami potenciális veszélyt jelent-e vagy sem. Nem veszi figyelembe, hogy egy személy mennyi terméket fogyaszthat el biztonságosan. Ez az egyéneknek szóló tanács a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottságától, a JECFA-tól származik (a WHO és az Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezet közös élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó szakértői bizottsága), a nemzeti szabályozó hatóságok döntései mellett.

Egyébként más anyagokra vonatkozó hasonló IARC-határozatok a múltban komoly aggodalmat keltettek a fogyasztók körében, melynek nyomán perek kezdődtek, és nyomást gyakoroltak a gyártókra, hogy átalakítsák a recepteket és egyéb helyettesítőkre váltsanak. A cégek általában azzal védekeznek, hogy a szervezet célja a közvélemény befolyásolása.

Az IARC mostani határozata azért is érdekes, mert a WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága (JECFA) 1981 óta töretlenül állította, hogy az aszpartám biztonságosan fogyasztható. A döntést követően a két testület várhatóan össze fogja hangolni az aszpartámmal kapcsolatos álláspontját.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.