Alig akad olyan ember, aki ne hallott volna az aszpartámról, ami az egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerként megannyi diétás termékben (rágókban, üdítőitalokban) megtalálható. Népszerűség nem véletlen: ez az egyik legolcsóbban előállítható édesítőszer. Emellett évek óta makacsul tartja magát a hír, miszerint az aszpartám rákkeltő hatású, ám hivatalos megerősítés eddig nem történt.
A jövő hónaptól azonban változhat a helyzet, ugyanis a Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) júliusban rákkeltő anyagnak nyilváníthatja a népszerű édesítőszert – számolt be a hírről a Reuters.
Az aszpartámot kémiai reakcióval aszparaginsavból, fenil-alaninból és metanolból állítják elő. Az aszpartám az anyagcsere során alkotóelemeire: aszparaginsavra, fenil-alaninra és metanolra bomlik. Ezért fenilketonúriában szenvedők nem fogyaszthatják, mivel a fenilalanin aminosav felhalmozódása a szervezetben súlyosan káros az egészségre. Az emberi szervezetben az aszpartám elemeire bomlik és hasznosul, ezért számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g). Mivel azonban az aszpartámot erősen édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben alkalmazzák, nem járul hozzá számottevően az energiaellátáshoz.
Az élelmiszeriparban az aszpartámot elsősorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben használják önállóan vagy más édesítőszerekkel kombinálva. A kereskedelemben asztali édesítőszerként is forgalomban van. Cukortartalmú rágógumikban az aszpartámot ízfokozóként is alkalmazzák.
Évek óta folyik a vita arról, hogy valóban rákos megbetegedéseket okoz-e az aszpartám. Már 2005-ben is megjelent olyan tanulmány, amely szerint valószínűsíthető az összefüggés, ám egészen mostanáig ezzel kapcsolatban nem lépett a WHO.
Az IARC döntésének, amelyet a hónap elején, a csoport külső szakértőinek találkozója után véglegesítettek, az a célja, hogy az összes közzétett bizonyíték alapján felmérje, hogy valami potenciális veszélyt jelent-e vagy sem. Nem veszi figyelembe, hogy egy személy mennyi terméket fogyaszthat el biztonságosan. Ez az egyéneknek szóló tanács a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottságától, a JECFA-tól származik (a WHO és az Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezet közös élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó szakértői bizottsága), a nemzeti szabályozó hatóságok döntései mellett.
Egyébként más anyagokra vonatkozó hasonló IARC-határozatok a múltban komoly aggodalmat keltettek a fogyasztók körében, melynek nyomán perek kezdődtek, és nyomást gyakoroltak a gyártókra, hogy átalakítsák a recepteket és egyéb helyettesítőkre váltsanak. A cégek általában azzal védekeznek, hogy a szervezet célja a közvélemény befolyásolása.
Az IARC mostani határozata azért is érdekes, mert a WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága (JECFA) 1981 óta töretlenül állította, hogy az aszpartám biztonságosan fogyasztható. A döntést követően a két testület várhatóan össze fogja hangolni az aszpartámmal kapcsolatos álláspontját.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.