Az iszlám vallásnak öt pillére van: a hitvallás, a napi ötszöri ima, a böjt, a mekkai zarándoklat és alamizsna a szegényeknek. Az iszlám vallás a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, a Föld lakóinak 20%-a iszlámhívő, azaz muszlim, magyarosan muzulmán. Az iszlám a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Indonéziában, Malájziában, Közép-Ázsiában elterjedt, de a világ szinte összes országában élnek muszlim közösségek.
A ramadán a böjti hónap elnevezése, ez az iszlám naptár szerinti kilencedik hónap. A böjt, melyet szaumnak hívnak, a testi vágyakon való felülkerekedés ideje. Ennek idején az iszlám országokban lelassul az élet, az ügyek intézése akadozóbb, szigorúbban veszik a napi ötszöri imát, bár arra odafigyelnek, hogy a turisták semmiben ne szenvedjenek hiányt. A ramadánt minden igazhívő muszlim megtartja, kivételt képeznek a betegek, az utazók, a kisgyermekek, a várandós és szoptató anyák. A ramadán nemcsak a böjt ideje. A szeretetről, a szerénységről is szól, így gyakran a turistákra is jobban odafigyelnek. Az iszlám szerint ramadán idején a gonosz és szolgái el vannak zárva, így minden elkövetett bűnért az emberek hibáztathatók, ezért ilyenkor mindenki fokozottabban odafigyel. A ramadánt a kereskedelmi cégek is igyekeznek kihasználni, piacra kerülnek a félholddal díszített üdítők, a Koránt recitáló tollak, imádkozáshoz tájolóval ellátott telefonok, és éhségcsökkentő tapaszokat is lehet venni.
A napi ötszöri ima még fontosabb, mint máskor. A böjt 30 napja alatt napkelte és napnyugta között tilos enni, inni, házaséletet élni, dohányozni.
A böjt reggelente a pirkadat előtti utolsó falatozástól, a szuhurtól, a böjttörő étkezésig, az iftárig tart. A gyakorlottak szerint a böjt első hete a legnehezebb, a folyadékhiánytól feldagad a torok, az ember legszívesebben csak aludna. Naplemente előtt az emberek hazasietnek, hogy családi körben tölthessék a böjttörő étkezést. Naplementekor kiürülnek az utcák, minden elcsendesedik, ami különösen a nagyvárosokban nagyon érdekes.
Amikor a böjttörő étkezést elfogyasztották, újra beindul az élet, megtelnek a kávéházak és éttermek, pecsenyesütők és süteményárusok lepik el a nagyvárosok utcáit.
Algériától Jemenig eltérnek a helyi szokások, de disznóhúst természetesen nem fogyasztanak sehol. A fogyasztott étel függ az adott iszlám országtól és az egyéni anyagi helyzettől is.
Az iszlám naptár, az ún. Hidzsra naptár évközben is alakul, hiszen a Hold járása alapján számítja az eltelt időt. A ramadán pontos dátuma csak közvetlenül az esemény előtt válik ismertté.
Böjt idején reggel és este is bőségesen étkeznek, de ne higgyük, hogy ilyenkor az egész napi ételt egyszerre veszik magukhoz. Reggelire (suhur) friss lángost, kenyeret, tejtermékeket, sajtot, datolyát, olajbogyót fogyasztanak, de gyakoriak a babos, lencsés fogások is.
A nőknek nagyon nehéz a délutánt éhesen a konyhában tölteni, és elkészíteni a finom vacsorát.
A böjt végét, a vacsorát (futuur vagy iftár) egy nagy pohár vízzel várják. Egyes helyeken az első dolog a datolya fogyasztás, majd következhet tejeskávé, főtt tojás, sok helyen lencse- vagy csicserilevest fogyasztanak (Marokkóban például harirát), majd húsokat, salátákat, kenyeret, gyümölcsöket és süteményeket. Az iszlám gasztronómiában fontosak a sütemények, és ramadán éjszakáin is több fogy belőlük. Grízzel, mézzel, mandulával, szezámmal készülnek.
A ramadán vége óriási, háromnapos fieszta, melyet találóan az étek ünnepének neveznek. A családok, barátok esznek, ünnepelnek, szórakoznak, meglátogatják szeretteiket a temetőben. Tűzijátékok és utcai ünnepségek zajlanak. Brunei szultánja megnyitja 1860 szobás palotáját, és ajándékkal kedveskedik mindenkinek, aki kíváncsi több száz nemes lovára és ezer feletti luxusautó gyűjteményére.
És most egy Marokkói specialitás, az illatos, zamatos Harira, melyet gyakran fogyasztanak a böjt megtörésekor. Tartalmas leves, mi is elkészíthetjük, akár hús nélkül is, de bárányhúst vagy marhahúst is adhatunk hozzá.
Hozzávalók:
2 hagyma
3 paradicsom
1 bögre petrezselyem apróra vágva
1 bögre koriander apróra vágva
1 bögre lencse és csicseriborsó
2 evőkanál paradicsompüré
1,5 tk gyömbérpor
1 teáskanál bors
1 teáskanál só
¼ teáskanál sáfrány
2 leveskocka
2 evőkanál étkezési keményítő
4 evőkanál olívaolaj
6 bögre víz
1 evőkanál vaj
1 tojás (opcionális)
1 bögre felkockázott bárány vagy marhahús
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.