Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Érdekességek

Egy véletlen elírásnak köszönheti nevét az egyik kedvenc süteményünk

A háromféle piskótából, krémből, tejszínhabból és csokiöntetből álló desszert 1958-ban vált híressé, népszerűsége ma is töretlen. Vicces, hogy eredetileg nem is így hívták.

Születési, pontosabban debütálási ideje teljesen biztos: a somlóit először az 1958-as brüsszeli világkiállításon kóstolhatta a közönség, ahol megalkotóját szakmai díjjal is jutalmazták. Arról azonban, hogy pontosan kinek is köszönhetjük a somlóit, megoszlanak a vélemények. Egyesek Gollerits Károlyt, a Gundel akkori főpincérét tartják a somlói szülőatyjának, mások Szőcs Béla cukrászmestert. Nos, az igazság a kettő között van. Gollerits volt ugyanis, aki az édességet megálmodta, de Szőcs Béla készítette el először, és a díjat is ő hozhatta haza Brüsszelből.

Somlói vagy somlyói?

A finom desszertet valójában nem is somlói, hanem somlyói galuskának nevezte el Szőcs Béla. Kedvenc édességünknek ugyanis semmi köze a Veszprém megyében található Somló hegyhez, illetve a körülötte elterülő borvidékhez. Annál inkább kapcsolható a Fót melletti Somlyó-hegyhez, amelynek közelében megalkotója évtizedeken át élt, és saját cukrászműhelyében alkotott. Akkor hogyan is történt a névcsere? Egy, a magyar földrajzban és helyesírásban kevésbé jártas brüsszeli kolléga véletlenül lehagyta az ipszilont a díjnyertes desszertről, így az új névvel vonult be a gasztronómia történelmébe.

a Somlói revolúció

A somló galuska a megalkotása óta eltelt évtizedekben sem veszített népszerűségéből, sőt, egy 2010-es szavazáson az ország egyik kedvenc desszertjének választották. Nem csoda hát, hogy a Magyarország Tortája verseny 2014-es győztese, Damniczki Gyula Balázs a somlói galuskát gondolta újra egy modern torta formájában.

Az eredeti somlói galuska receptje:


1. Előző este áztassunk 100 ml rumba 80 g mazsolát, és daráljunk le 100 g diót.

2. 160 g cukor hozzáadásával verjük kemény habbá 8 tojásfehérjét, majd adjunk hozzá 8 tojássárgáját és 160 g lisztet. A masszát osszuk három részre: az egyikhez keverjünk 40 g diót, a másikhoz 20 g kakaót, a harmadik rész maradjon sima. A masszákat külön-külön simítsuk sütőpapírral borított tepsikbe és 180 fokon süssük készre kb. 45 perc alatt.

3. A sárga krémhez verjünk kemény habbá 4 tojásfehérjét. Főzzünk fel 500 ml tejet 1 vaníliarúddal, adjunk hozzá 100 g cukrot, 4 tojássárgáját, a fehérje habját, 30 g lisztet, s óvatosan keverjük össze.

4. A sziruphoz olvasszunk meg 200 g cukrot 300 ml vízben, és főzzük 15 percig kevés reszelt narancs- és citromhéjjal ízesítve, majd hagyjuk kihűlni, s ezután adjunk hozzá 1 tk rumot.

5. Állítsuk össze a desszertet. Tegyük egy tepsi aljára a diós piskótalapot, locsoljuk meg a szirup 1/3-ával, szórjuk rá a maradék dió és mazsola 1/3-át, majd kenjük rá a sárga krém 1/3-át is. Erre fektessük a kakaós piskótalapot és ismételjük meg az előbbi eljárást, végül a natúr piskótával is tegyünk hasonlóképpen. A klasszikus tálalási módhoz kenjük rá a tetejére a megmaradt sárga krémet, s szórjuk meg kakaóporral. Ha kész, tegyük néhány órára a hűtőbe.

6. Tálaláskor evő szaggassunk belőle galuska formájú darabokat, halmozzuk a tál közepére, fedjük be tejszínhabbal és öntsünk rá sűrű csokoládéöntetet.

MENTES PERCEK MARESSZAL: SOMLÓI GALUSKA, AMIRŐL SOSEM GONDOLNÁD, HOGY NEM HAGYOMÁNYOS! >>>

SOMLÓI GALUSKA, A MEGUNHATATLAN KEDVENC - 9 ISTENI RECEPT! >>>
PONT OLYAN, MINT AZ EREDETI: SOMLÓI GALUSKA - LISZT ÉS CUKOR NÉLKÜL, 35 PERC ALATT! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.