Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Érdekességek

Sűrítő fortélyok – 6 tipp, hogy minden mártás, szósz és étel csomómentes legyen

besamel mártás
Garantáltan megfelelő állagú és kellően sűrű lesz az ételed, ha mindig a jellegének megfelelő technikát választod. Mutatjuk, melyek ezek.

A legfontosabb alapszabály: a kevergetés. Amennyiben sűrűsödő mártásokról, szószokról van szó, elengedhetetlen, hogy folyamatosan kevergesd. Ilyen például a besamel vagy a puding is, ami bizony nagyon könnyen odaég, ha nem figyelsz.

1. Krumplit bele!

Egytálételbe, főzelékbe, illetve raguba rántás helyett szórhatsz burgonyapüréport vagy burgonyapelyhet is. Fél liter ételhez 3-4 ek-nyit adj az ételhez, állandó keverés mellett. Utána húzd félre az edényt, rövid ideig hagyd duzzadni a hozzávalót, majd újra keverd meg.

2. Főzd el a vizet!

A paradicsom- és más zöldségmártásokhoz főzd húslevessel felöntve, fedő alatt félig puhára a hozzávalókat, majd a fedőt levéve magas hőfokon folytasd a forralást 10 percig, hogy a hozzáadott víz nagy része elpárologjon. Így a szósz sűrű és aromás lesz. A paradicsomost kínálhatod például főtt csirkehús mellé, de használhatod akár a pizzatészta megkenésére is.

3. Használd a csodafegyvert!

Ha nem elég sűrű például a gyümölcsleves vagy a pecsenyelé, akkor keverj el ½ dl vízben 2-3 tk étkezési keményítőt, majd add a még forrásban lévő ételhez. Kevergesd pár percig, és máris jobb állagot érhetsz el.

4. Piríts kenyeret!

Húshoz vagy tésztaszószként kedveltek a tejszínes mártások. Vajon piríts meg 10 dkg apróra vágott, szikkadt kenyeret, majd öntsd fel 2,5 dl tejszínnel és 2,5 dl húslevesalaplével. Forrald fel, és pürésítsd botmixerrel. Ízlés szerint főzhetsz bele gombát vagy zöldségeket. Sózd és borsozd meg, és igény esetén fűszerezd őrölt szerecsendióval, curryvel, mustárral vagy majoránnával, kakukkfűvel.

5. Pudinggal finomabb is lesz!

A gyümölcsleves besűrítésére kiválóan alkalmas 1-2 ek puncs- vagy vaníliaízű pudingpor is. A kitűnő állag mellé így extra ízélmény is jár!

6. Saját magával is megpróbálhatod

Ha rántás nélkül készítenéd a főzeléket, mert például lisztérzékeny van a családban, használd sűrítésre a zöldségek egy részét. Vegyél ki néhány kanálnyit, pürésítsd, majd keverd vissza a főzelékbe. A gulyásleves állaga is megváltoztatható néhány főtt burgonyakocka pépesítésével.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.