A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kínai szezámmagos csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus grízgaluska leves
Babgulyás
Csupacsokis brownie
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Zsemlegombóc
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos
Dubarry-csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kuglóf
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
A borászatok életében a szüret meghatározó időszak, és bár az évek alatt sokat fejlődött a technológia, ma is fontos szerepe van a kézi szüretelésnek is. A technológiai fejlődés előtt pedig kizárólag kézzel szedték a szőlőt, a szüretelés igazi közösségi élmény volt, amely köré ünnep szerveződött. A régi hagyomány emlékét fotók őrzik, nosztalgiázz velünk.

A szüret története és eredete több ezer évre nyúlik vissza, csakúgy mint a szőlőtermesztésé és a borkészítésé, ami nemcsak gazdasági, hanem vallási és kulturális szempontból is fontos esemény volt. A szőlő betakarítását már az ókori Római Birodalomban is megünnepelték, jelentőségét jól mutatja, hogy mind a római, mind a görög mitológiában megnevezik a bor istenét. Előbbiben Bacchus, utóbbiban Dionüszosz előtt tisztelegve rendezték meg a szüreti mulatságokat.

 

A legfinomabb borokhoz gondos kezek válogatják a szőlőt /Fotó: Shutterstock

A rómaiak idővel új borkészítési technikát fejlesztettek ki, valamint tovább terjesztették a szőlőtermelést a birodalom távolabbi részeire is, például a mai Franciaország, a mai Spanyolország és a mai Magyarország területére.

A középkorban aztán a kolostorok és apátságok vették kézbe a szőlőtermesztés és borkészítés továbbfejlesztését. A különböző szerzetesrendek hatalmas területeket műveltek, és finomítottak a borászati technológiai eljárásokon. Számos híres borvidék, például a bordeaux-i és a tokaji alapjai ezekben az években jöttek létre. 

Az ipari forradalom végül a borkészítési eljárásokat is megreformálta, a termesztéstől a betakarításig. De a kézi szüretelés a mai napig sem szűnt meg teljes egészében, sőt az igazán kiváló borokat gondosan válogatott szőlőszemekből készítik. A gépesedés a szüreti ünnepségeket sem tudta eltörölni: még napjainkban is fontos hagyománya van a szőlő leszedésének, melyet szüreti fesztiválok kísérnek. 

A következő fotókkal visszarepítünk néhány évtizeddel korábbra. Nosztalgiázz velünk, nézd meg, hogyan szüreteltek elődeink. 

1/5
1/5
1/5
szüret - fortepan
1/5
1/5

 

Kiemelt kép: Fortepan / Kovács Györgyi

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.