Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A borászatok életében a szüret meghatározó időszak, és bár az évek alatt sokat fejlődött a technológia, ma is fontos szerepe van a kézi szüretelésnek is. A technológiai fejlődés előtt pedig kizárólag kézzel szedték a szőlőt, a szüretelés igazi közösségi élmény volt, amely köré ünnep szerveződött. A régi hagyomány emlékét fotók őrzik, nosztalgiázz velünk.

A szüret története és eredete több ezer évre nyúlik vissza, csakúgy mint a szőlőtermesztésé és a borkészítésé, ami nemcsak gazdasági, hanem vallási és kulturális szempontból is fontos esemény volt. A szőlő betakarítását már az ókori Római Birodalomban is megünnepelték, jelentőségét jól mutatja, hogy mind a római, mind a görög mitológiában megnevezik a bor istenét. Előbbiben Bacchus, utóbbiban Dionüszosz előtt tisztelegve rendezték meg a szüreti mulatságokat.

A legfinomabb borokhoz gondos kezek válogatják a szőlőt /Fotó: Shutterstock

A rómaiak idővel új borkészítési technikát fejlesztettek ki, valamint tovább terjesztették a szőlőtermelést a birodalom távolabbi részeire is, például a mai Franciaország, a mai Spanyolország és a mai Magyarország területére.

A középkorban aztán a kolostorok és apátságok vették kézbe a szőlőtermesztés és borkészítés továbbfejlesztését. A különböző szerzetesrendek hatalmas területeket műveltek, és finomítottak a borászati technológiai eljárásokon. Számos híres borvidék, például a bordeaux-i és a tokaji alapjai ezekben az években jöttek létre. 

Az ipari forradalom végül a borkészítési eljárásokat is megreformálta, a termesztéstől a betakarításig. De a kézi szüretelés a mai napig sem szűnt meg teljes egészében, sőt az igazán kiváló borokat gondosan válogatott szőlőszemekből készítik. A gépesedés a szüreti ünnepségeket sem tudta eltörölni: még napjainkban is fontos hagyománya van a szőlő leszedésének, melyet szüreti fesztiválok kísérnek. 

A következő fotókkal visszarepítünk néhány évtizeddel korábbra. Nosztalgiázz velünk, nézd meg, hogyan szüreteltek elődeink. 

A szüret jól szervezett munkamegosztásban zajlott /Fotó: Fortepan / Kovács Györgyi
A borhoz a legszebb szőlőszemeket válogatják ki / Fotó: Fortepan / Tildy Istvánné

 

A gyerekek is örömmel vették ki a részüket a munkából /Fotó: Fortepan / Szalay Béla
Kicsik és nagyok együtt szüreteltek / Fotó: Fortepan / Kovács Györgyi

 

Minden segítő kész elkélt /Fotó: Fortepan / Szalay Béla
A kemény munka után jöhetett a jól megérdemelt mulatság / Fotó: Fortepan / Kotnyek Antal

Kiemelt kép: Fortepan / Kovács Györgyi

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.