Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Érdekességek

Elképesztő fogással ünneplik a Tisza-tó 50. születésnapját!

Elképesztő burgerrel ünneplik a Tisza-tó 50. születésnapját!
Idén 50 éves a Tisza-tó és az ennek helyet adó Hortobágyi Nemzeti Park is. A félévszádos jubileumot a fesztiválok és programok mellett helyi finomságokkal is ünneplik a helyiek: ilyen például a Tisza-tó 50 és a Hortobágyi Nemzeti Park 50 hamburger. A két nem mindennapi, magyarosra hangolt burger-csodát Barabás Csaba Heinz és Jancsa Jani streed food szakértő alkotta meg, Tiszafüreden.

"Tisza-tavi és hortobágyi emberként szívügyünknek tekintjük az ötvenedik évfordulót. A jeles alkalom kapcsán már korábban a fejünkben volt egy ötlet annak érdekében, hogy kellő figyelmet szenteljünk az ünnepnek. Természetesen választhattunk volna valamilyen emblematikusabb ételt is, azonban úgy éreztük, fiatalosabb megközelítésben kell gondolkodnunk, így maradtunk a street foodnál. Jancsa Janival közösen azt szerettük volna, ha a Tisza-tó és a Hortobágyi Nemzeti Park 50. évfordulójának a híre olyan fiatalokhoz is eljutna, akik nem ismerik ezt a vidéket" - mondta el a szoljon.hu-nak Barabás Csaba Heinz, a hamburgerek egyik ötletgazdája.

Barabás Csaba Heinz, a hamburgerek egyik ötletgazdája.(Fotó: Szoljon.hu / Nagy Balázs)
Barabás Csaba Heinz, a hamburgerek egyik ötletgazdája.(Fotó: Szoljon.hu / Nagy Balázs)

Az étel tervezésekor arra fókuszáltak, hogy hogy környékbeli alapanyagokat, ízeket, szokásokat és bevált elemeket gondoljanak újra.

"A Tisza-­tó 50 elnevezésű hamburgerbe halászléketchupot, fűszerezett süllőhúspogácsát, harcsahaltepertőt, füstölt tejfölt, római salátát és egy apró titkot tettünk. A hortobágyi 50-es hamburgernél pedig visszatértünk az alapokhoz: ebben ugyanis Hortobágy Angus marhahúspogácsa található grillezett kecskesajttal, áfonyás BBQ-szósszal, salátával és kovászos uborkával" - mesélte Csaba, hozzátéve, hogy a burgerek nem hagyományos hamburgerbuciban vannak, hanem kovászos tésztájú cipóban.

Még harcsatepertő is van a Tisza-tó 50 nevű burgerben! (Fotó: Szoljon.hu / Nagy Balázs)
Még harcsatepertő is van a Tisza-tó 50 nevű burgerben! (Fotó: Szoljon.hu / Nagy Balázs)


Eddigi tapasztalataink alapján a Hortobágyi Nemzeti Park burgere népszerűbb, abból közel 200-at készítenek hetente. Az a tevük, hogy kissé átalakítva ősszel és télen is étlapon tartják ezt a két gourmet fogást.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.