A magyar élelmiszeripar egyik legjelentősebb vállalata, a 100%-ig magyar tulajdonban lévő Univer története egészen 1948-ig nyúlik vissza és egészen a mai napig írják. Az Univer jól ismert márkái közé tartozik a 2016-ban hungarikummá nyilvánított Erős Pista és a Piros Arany, de a boltok polcain és így a háztartások jelentős részében is megtalálhatóak a cég majonézei, ketchupjai, valamint az ételek fűszerezésére használt fokhagyma- vagy gulyáskrém.
Az Univer idén júniusban avatta fel vadonatúj üzemét, a gyárépület területe pedig akkor, mint egy focipálya. A szinte teljesen gépesített gyártósoron készülnek a különféle fűszerek, krémek és szószok, így az Erős Pista is, melyhez kapcsolódóan nemrég életre hívtak egy gasztrofesztivált is. Az Erős Pista Feszt 2023 október 13. és 14. között várta a látogatókat Kecskemét-Hetényegyházán, ahol nemcsak meg lehetett kóstolni a különféle "pistás" ételeket, de be is lehetett lesni a kulisszák mögé.
A szervezők szándéka az, hogy az Erős Pista Fesztet ezentúl minden évben megrendezik.
Az új üzem bejárata különleges díszítést kapott, ugyanis egy gigantikus Erős Pista-üveget formáz, ezen keresztül léphetnek be a látogatók az épületbe. A gyárban hatalmas kádakban, forró olajban sütik a hagymát a gulyáskrémhez, amit többtíz méter hosszú csöveken keresztül juttatnak el egyik tartályból a másikig, illetve így szállítják a töltő- és csomagolóképek között a különféle alapanyagokat, már kész krémeket.
Az Erős Pistához felhasznált paprikák hatalmas konténerekben érkeznek, a zöldségeket ezután átmossák, átválogatják és csak ezután kerülhet sor a feldolgozásra. Az erőspaprika-krém egyediségét az adja, hogy szemcsés, darabos, láthatóak benne a magok, a paprikadarabok. Az állagot úgy érik el, hogy úgy darálják a paprikát, mint ahogy a malmok régen a búzát őrölték a liszthez.
Nemcsak a bejárat, hanem a kapu előtti területen álló hatalmas szobor is különleges. A nagy paprika alkotója a Fradi-sast is készítő Szőke Gábor Miklós volt, akinek több országban is láthatóak szobrai. Az alkotás Az Erő Esszenciája nevet kapta.
Az Erős Pistának létezik egy párja, az Édes Anna, mely kevésbé csípős, így a gyengébb ízek kedvelői körében népszerű, ám van egy durvább társa is Pistának, méghozzá a Haragos Pista, mely a hagyományos csípőspaprika-krémnél négyszer erősebb, így tényleg csak a keménykötésű legényeknek ajánlott.
Az Univer a nyár végén nagymintás kutatást készített mintegy 4000 ember bevonásával, melynek eredményeként kiderült, hogy nőtt a hazai lakosság körében a csípős íz népszerűsége. A válaszadók messze több, mint egyharmada (36,4%) nyilatkozott úgy, hogy a korábbiaknál jóval gyakrabban fogyaszt csípős ételt.
Borítókép: KNK PR&Média
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.