Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Az idén hetvenöt éves az Univer hosszú évek után vadonatúj üzembe költözött, melyet nem messze a régi gyártósoroktól, focipályányi területen húztak fel, és adtak át a nyáron.

A magyar élelmiszeripar egyik legjelentősebb vállalata, a 100%-ig magyar tulajdonban lévő Univer története egészen 1948-ig nyúlik vissza és egészen a mai napig írják. Az Univer jól ismert márkái közé tartozik a 2016-ban hungarikummá nyilvánított Erős Pista és a Piros Arany, de a boltok polcain és így a háztartások jelentős részében is megtalálhatóak a cég majonézei, ketchupjai, valamint az ételek fűszerezésére használt fokhagyma- vagy gulyáskrém.

A világ legnagyobb Erős Pistáján át lehet belépni az Univer gyárába /Fotó: KNK PR&Média
A világ legnagyobb Erős Pistáján át lehet belépni az Univer gyárába /Fotó: KNK PR&Média

Az Univer idén júniusban avatta fel vadonatúj üzemét, a gyárépület területe pedig akkor, mint egy focipálya. A szinte teljesen gépesített gyártósoron készülnek a különféle fűszerek, krémek és szószok, így az Erős Pista is, melyhez kapcsolódóan nemrég életre hívtak egy gasztrofesztivált is. Az Erős Pista Feszt 2023 október 13. és 14. között várta a látogatókat Kecskemét-Hetényegyházán, ahol nemcsak meg lehetett kóstolni a különféle "pistás" ételeket, de be is lehetett lesni a kulisszák mögé.

A szervezők szándéka az, hogy az Erős Pista Fesztet ezentúl minden évben megrendezik.

A világ legnagyobb Erős Pistája a bejárat

Az új üzem bejárata különleges díszítést kapott, ugyanis egy gigantikus Erős Pista-üveget formáz, ezen keresztül léphetnek be a látogatók az épületbe. A gyárban hatalmas kádakban, forró olajban sütik a hagymát a gulyáskrémhez, amit többtíz méter hosszú csöveken keresztül juttatnak el egyik tartályból a másikig, illetve így szállítják a töltő- és csomagolóképek között a különféle alapanyagokat, már kész krémeket.

Idén először rendezték meg az Erős Pista Fesztet /Fotó: KNK PR&Média
Idén először rendezték meg az Erős Pista Fesztet /Fotó: KNK PR&Média

Az Erős Pistához felhasznált paprikák hatalmas konténerekben érkeznek, a zöldségeket ezután átmossák, átválogatják és csak ezután kerülhet sor a feldolgozásra. Az erőspaprika-krém egyediségét az adja, hogy szemcsés, darabos, láthatóak benne a magok, a paprikadarabok. Az állagot úgy érik el, hogy úgy darálják a paprikát, mint ahogy a malmok régen a búzát őrölték a liszthez.

Gigászi paprika köszönti a gyár látogatóit

Nemcsak a bejárat, hanem a kapu előtti területen álló hatalmas szobor is különleges. A nagy paprika alkotója a Fradi-sast is készítő Szőke Gábor Miklós volt, akinek több országban is láthatóak szobrai. Az alkotás Az Erő Esszenciája nevet kapta.

Szőke Gábor Miklós szobra áll a bejárat előtt /Fotó: KNK PR&Média
Szőke Gábor Miklós szobra áll a bejárat előtt /Fotó: KNK PR&Média

A magyarok szeretik a csípőset

Az Erős Pistának létezik egy párja, az Édes Anna, mely kevésbé csípős, így a gyengébb ízek kedvelői körében népszerű, ám van egy durvább társa is Pistának, méghozzá a Haragos Pista, mely a hagyományos csípőspaprika-krémnél négyszer erősebb, így tényleg csak a keménykötésű legényeknek ajánlott.

Az Univer a nyár végén nagymintás kutatást készített mintegy 4000 ember bevonásával, melynek eredményeként kiderült, hogy nőtt a hazai lakosság körében a csípős íz népszerűsége. A válaszadók messze több, mint egyharmada (36,4%) nyilatkozott úgy, hogy a korábbiaknál jóval gyakrabban fogyaszt csípős ételt.

Borítókép: KNK PR&Média

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.