Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Érdekességek

Ez történik a testeddel, ha minden nap zabitalt fogyasztasz

A növényi italok kiváló alternatívái a tehéntejnek. A zabital különösen népszerű, nem véletlenül: ízletes és fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre. Összegyűjtöttük, mi történik a testeddel, ha rendszeresen iszod ezt a finomságot. Eláruljuk: több jó, mint rossz dolog.

A zabital annak köszönheti népszerűségét, hogy íze nem túl karakteres, így nem csak önmagában, hanem édességekhez, italokhoz (pl. kávéhoz) adva is tökéletes, ráadásul krémesebb állagú is, mint sok más növényi ital. Ennek ellenére nem mondjuk, hogy csupa jó dolog történik, ha rendszeresen ezt iszod.

A zabital finom és egészséges / Fotó: Shutterstock
A zabital finom és egészséges / Fotó: Shutterstock

Kevesebb lesz a fehérjebeviteled

A zabital megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaz – többet, mint a legtöbb növényi ital, de kevesebbet, mint a tehéntej: 2-2,5 dl tehéntejben 8 gramm fehérje van, míg ugyanennyi zabitalban kb. 3 gramm. A „hiányzó” mennyiséget pótolhatod diófélékkel, vagy mondjuk egy keménytojással.

Több szénhidrátot viszel be

Változatlanul népszerűek az alacsony szénhidrátbevitelt engedélyező diéták. Ha te is figyelsz a szénhidrátmennyiségre, számolj azzal, hogy a zabital jóval több szénhidrátot tartalmaz, mint a tehéntej.

Rengeteg tápanyaghoz jutsz

Az emberek legnagyobb félelme a növényi alapú étrenddel kapcsolatban, hogy nem jutnak hozzá olyan értékes tápanyagokhoz, amelyeket egyébként a húsok és a tejtermékek fogyasztásával letudnak. Ha zabitalt iszol, nem kell aggódnod: a zabital önmagában is sok értékes tápanyagot tartalmaz, ráadásul a legtöbb fajtát B-vitaminnal, foláttal, magnéziummal, cinkkel és számos egyéb vitaminnal és ásványi anyaggal dúsítják.

Megnő a rostfogyasztásod

Az elegendő rostfogyasztás az emésztőrendszer egészségéhez kulcsfontosságú. A tehéntejjel ellentétben a zabital fogyasztásával növeled a rostbevitelt. Ugyan az ajánlott napi mennyiség csak egy kis részét fedezi (naponta kb. 30 gramm rostra van szüksége a szervezetnek, és egy adag zabital 2 grammot tartalmaz), de ez még mindig több, mint a semmi – a tehéntej ugyanis nem tartalmaz rostot. Egyébként már ez a kis mennyiség is hozzájárul, hogy tovább tartson a teltségérzeted.

A tehéntejben nincs rost, a zabitalban viszont van / Fotó: Shutterstock
A tehéntejben nincs rost, a zabitalban viszont van / Fotó: Shutterstock

Csökkenhet a koleszterinszinted

A zabitalban magas a béta-glükán mennyisége, ami egy oldható rost, és ami egy gélszerű anyagot képez a bélben. Ez az anyag kötődhet a koleszterinhez, és csökkentheti annak felszívódását.

Erősödnek a csontjaid

A kalcium nélkülözhetetlen az erős és egészséges csontokhoz: hiányában a csontok üregessé válhatnak, és nagyobb eséllyel törhetnek. A zabitalt gyakran dúsítják kalciummal és D-vitaminnal, ami jót tesz a csontoknak. Egy jó minőségű zabital a napi ajánlott kalcium 35%-át tartalmazza, ami már jelentős mennyiség.

Csökken a szívbetegség kockázata

A különböző szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok között találhatók, így mindenképpen jó hír, hogy a zabital rendszeres fogyasztása csökkentheti egyes szívbetegségek kockázatát. A zabitalban lévő béta-glükánoknak köszönhetően nemcsak a koleszterinszint csökkenhet, hanem a szívbetegségek kialakulásának kockázata is. Az azonban igaz, hogy a szívre és az immunrendszerre gyakorolt előnyök attól is függnek, hogy mit eszel, azaz egészséges és kiegyensúlyozott étrend szükséges ahhoz, hogy a jótékony hatások valóban érvényesüljenek.

Túl sok lehet a cukorbevitel

A hozzáadott cukrok nagyobb kockázatot jelentenek: magasabb lesz a triglicerid-szint, alacsonyabb HDL-szint (a jó koleszterin) és magasabb LDL-szint (a rossz koleszterin) a vérben. Bár a zabital mindennapi fogyasztása önmagában nem növeli jelentősen a cukorbevitelt, több cukrot tartalmaz, mint más tejalternatívák – és ez különösen igaz, ha ízesített vagy hozzáadott cukrot tartalmaz az ital. Ezért a legjobb, ha cukrozatlan zabitalt vásárolsz.

A növényi tejek előállítása kevésbé viseli meg a bolygónkat / Fotó: Shutterstock
A növényi tejek előállítása kevésbé viseli meg a bolygónkat / Fotó: Shutterstock

Emésztési problémák léphetnek fel

Ha minden nap zabtejet iszol, és cöliákiában szenvedsz, az emésztési problémákat okozhat, ugyanis a legtöbb zabtej nem gluténmentes. A gluténnal szennyezett termékek pedig emésztési problémákat okozhatnak a cöliákiában vagy a nem cöliákiás gluténérzékenységben szenvedőknél.

A haj, a köröm és a bőr megszépül

A zabital elősegíti a haj, a bőr és a köröm növekedését. A zabital B-vitamin tartalma magas, és a B-vitaminok nem csak a hangulatra vannak jó hatással, hanem segítenek a haj, bőr és köröm egészségének megőrzésében is.

Mi a helyzet az ökológiai lábnyommal?

Egy oxfordi kutatás szerint 1 liter tehéntej előállításához szükséges víz- és területigény tízszerese annak, mint ami ugyanannyi növényi alapú „tej” előállításához szükséges. Más adatok szerint 1 pohár tej előállításához 2 teniszpályányi területre van szükség, ugyanennyi zabtejhez azonban a tizedére… Az előállítás során kibocsátott üvegházhatású gázokból is harmadannyi kerül a légkörbe a növényi tejek gyártása során. Svéd kutatók szerint ha egyetlen pohár tehéntejet cserélnek zabtejre, az üvegházhatású gázok kibocsátása akár 80%-kal is csökkenhetne!

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.