Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Az elmúlt hetekben olyan sok zöldség érkezik a gazdaságból, hogy nem tudjuk mind megenni. A héten rengeteg paradicsomot (ökörszív és lukullusz típusút), tököt, cukkinit, csillagtököt, paprikát, uborkát kaptunk. Úgyhogy: befőzésre fel!

Most jó meleg van, és hatalmas választék mindenből, mi szem-szájnak ingere! Viszont el jön majd a tél, amikor vágyakozva gondolunk arra a sok zamatos gyümölcsre és zöldségre, ami most körülvesz minket.

Annak idején anyukámmal rengeteg dolgot raktunk el télire. Zsákszámra bontottuk a zöldborsót, ami fagyasztóba került, magoztuk a meggyet, amiből szintén fagyasztottunk, de készült belőle dzsem is. Eperből, málnából, ribizliből, sárgabarackból és ősziből főztünk lekvárt, szörpöt, és befőttet is tettünk el. A zöldségek, gombák savanyítva sorakoztak a spájz polcain. A zöldfűszereket mi nem szárítottuk, hanem fagyasztottuk, mert anyukám szerint jobban megmarad az eredeti színük és aromájuk. Én is így csinálom, bár mentát, majoránnát, levendulát és fűszerpaprikát szívesen lógatok szárítva a konyhában. Sok esetben csak díszítés célját szolgálják, de egy évben sem maradhat el néhány csokor.

Az elmúlt hetekben olyan sok zöldség érkezik a gazdaságból, hogy nem tudjuk mind megenni. A héten rengeteg paradicsomot (ökörszív és lukullusz típusút), tököt, cukkinit, csillagtököt, paprikát, uborkát kaptunk. Úgyhogy: befőzésre fel!

Előkészületek

Készítsünk elő megfelelő mennyiségű befőttes üveget. A lecsónak 1kg-os üvegek a leg optimálisabbak, a paradicsomléhez pedig vehetünk hosszúnyakú üvegeket is. (A fenti mennyiségből nagyjából 4 l-es üveg paradicsomlé, és 6-7 üveg lecsó lesz.) Az üvegekhez tartozó kupakokat ellenőrizzük, hogy ne legyenek sérültek. Egy fazék, forrásban levő vízben forrázzuk ki az üvegeket és a tetőket, még akkor is, ha elmosva egy szekrényben álltak! Egy mélytányérba készítsünk 2 dl vizet 1 teáskanál citromsavval. Vegyük elő a celofánt, és vágjuk fel akkorára, hogy az üvegek tetejét bőven befedje. Legyen kéznél kétszer annyi befőttes gumi, mint ahány üvegünk lesz. Készítsünk elő dunsztolásnak egy meleg takarókkal, párnákkal bélelt helyet.


Paradicsom és lecsó befőzés >>>

A kimaradt lecsó alapot készítsük el akár vacsorára. Pirítsunk egy kevés hagymát szalonna zsíron, tegyünk rá egy pici piros paprikát, majd keverjük az alaphoz. Főzzük még jó 10 percig, majd üssünk rá mennyiségtől függően 1-2-3 tojást. Amikor a tojás megfőtt, tálalhatjuk!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.