Hozzávalók: 5 dkg kókuszreszelék, 3-4 dl hideg víz, egy csipet só, 5 g cukor
A kókuszreszeléket egy éjszakára beáztatjuk vízbe. Másnap reggel az áztatóvízzel együtt turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a csipetnyi sót, és a legmagasabb fokozaton addig turmixoljuk, amíg sima állagú nem lesz. Ekkor, szükség szerint egy kis cukorral ízesitjük. A víz mennyiségének növelésével vagy csökkentésével hígabb vagy töményebb kókusztejet kaphatunk. A kész kókusztejet szűrőn vagy egy finom szövésű ruhán, gézen átszűrjük. A visszamaradó sűrű kókuszt süteményekhez is felhasználhatjuk. Az elkészült kókusztejet felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.
Az így elkészített kókusztej jól használható pudinghoz, tejberizshez, tejbegírzhez, gyümölcslevesekhez, gyümölcsturmixokhoz és süteményekhez is tej helyettesítésére. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, adagonként le is fagyaszthatjuk.
Energia: 325 kcal, zsír: 31,0 g, fehérje, 2,8 g, szénhidrát 3,7 g.
Hozzávalók: 5 dkg mák, 3-4 dl hideg víz, egy csipet só, 5 g cukor
A mák az olajos magvak közül az egyik legjobb kalcium- és magnéziumforrás is. A máktejhez a mákot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatóvízzel és egy csipet sóval pár perc alatt simára turmixoljuk. A víz mennyiségének növelésével vagy csökkentésével hígabb vagy töményebb máktejet kaphatunk. A kész máktejet finom lyukú szűrőn vagy gézen átszűrjük, kevés cukorral ízesítjük és felhasználásig (maximum 1-2 nap9 a hűtőszekrényben tároljuk. A visszamaradó sűrű mákot muffinba, piskótába vagy palacsintatöltelékbe is felhasználhatjuk.
Energia: 287 kcal, zsír: 19,1 g, fehérje: 10,2 g, szénhidrát: 16,9 g.
A tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) jellemzője a laktóztartalmú ételek elfogyasztása után jelentkező haspuffadás és hasmenés. A tünetek nem mindenkinél egyformák, valakinél enyhébbek, másnál súlyosabbak. Ennek oka, hogy a tejcukrot bontó enzim (laktáz) - amely a tejcukor felszívódásához szükséges – vagy elégtelelen mennyiségben van jelen, vagy valamilyen betegség következtében fogyatkozik meg a szervezetben. Az enzimhiány miatt a tejcukor nem bomlik le, ezért nem tud felszívódni, és a vastagbélben járó erjedési folyamat révén hasmenéssel távozik a szervezetből. Nekik próbál segíteni a nemrég megjelent Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve című kiadvány, mely tele van laktózmentes receptekkel és tanácsokkal (Szerzők: Gyurcsáné Kondrát Ilona - Dr. Hidvégi Edit – Borbás Judit, Springmed Kiadó, 3200 Ft)
Hozzávalók: 5 dkg dió, 1 kisebb banán, (kb 10 dkg), 3-4 dl hideg víz, egy csipet só, 5 g cukor.
A banánt karikákra vágjuk, és a dióval együtt turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a vizet, a csipet sót, és simára turmixoljuk. A víz mennyiségének változattásával hígabb vagy töményebb „tejet" kaphatunk. A kész turmixot leszűrjük, és ízesíthetjük barna cukorral vagy vaníliás cukorral is. Fogyasztásáig (max 1-2 nap) hűtőszekrényben tároljuk. Ne ijedjünk meg, ha egy kicsit bebarnul, ezt a banán okozza.
Igazán finom növényi tejet kapunk, ha az elkészült turmixhoz egy fél narancs levét is hozzáadjuk.
Energia: 442 kcal, Zzsír. 28,7 g, fehérje: 10, 6 g, szénhidrát: 31, 8 g.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.