Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Érdekességek

Teljesen más édesítőszer kerül az osztrák és a magyar Fantába: az energiaértéke is eltérő

Országonként eltérő lehet a Fanta narancstartalma, de más különbségek is akadhatnak /Fotó: Mindmegette
A Fanta narancstartalma hatalmas visszhangot keltett, ugyanis kiderült, hogy országonként eltérő lehet a népszerű narancsos üdítő összetétele. Az Olaszországban forgalmazott Fantában több a narancs, mint a magyar termékben, de a szomszédunkban, Ausztriában árult üdítő hozzávalói között is van eltérés.

Az olasz Fantában meglepően magas, tizenkét százalékos a narancslé aránya, szemben a Magyarországon kapható üdítővel, amiben mindössze 5 százaléknyi a gyümölcssűrítmény. Az ízbeli és színbeli különbség miatt sokan felháborodtak, hiszen úgy hitték, a népszerű üdítő minden országban ugyanúgy, olyanolyan összetétellel kerül forgalomba. A gyártó elismerte, hogy a Fantát Európa-szerte több országban, köztük Magyarországon is gyártják, így fordulhat elő, hogy az egyes termékek nem pontosan azonosak.

Országonként eltérő lehet a Fanta narancstartalma, de más különbségek is akadhatnak /Fotó: Mindmegette
Országonként eltérő lehet a Fanta narancstartalma, de más különbségek is akadhatnak /Fotó: Mindmegette

A Fanta narancs tartalma mellett a többi összetevő sem mindig azonos

Nem a Fanta narancstartalma az egyedüli, ami országonként eltérő lehet. A Mindmegette letesztelte, hogy az Ausztriában árusított narancsos üdítő vajon eltér-e a magyar verziótól és bizony akadt különbség!

A magyar és az osztrák Fanta összehasonlításából kiderült, hogy az olasz példa esetében kiemelt narancstartalom egyezik, ugyanis mind az Ausztriában, mind a Magyarországon forgalomba hozott üdítőben 5 százaléknyi a narancslésűrítmény. Abban viszont már van különbség, hogy mitől is édes a Fanta.

A magyar Fantában a gyártó fruktóz-glükózszirupot használ, míg az osztrák termékbe cukor kerül a leírás alapján. A fruktóz-glükózszirupot keményítőből állítják elő, és egy, a folyékony cukorhoz hasonló édesítőszer, ami a hagyományos cukorral ellentétben nem kristályosodik, azaz nem karamellizálódik, így gyártás során könnyebb vele a munka. A tápértékadatok alapján a használt édesítőszer miatt a magyar Fanta 0,5 grammal több cukrot tartalmaz, mint az osztrák üdítő.

A osztrák palack (jobbra) sötétebb, ugyanis újrahasznosított műanyagból készült /Fotó: Mindmegette
A osztrák palack (jobbra) sötétebb, ugyanis újrahasznosított műanyagból készült /Fotó: Mindmegette

Az osztrák üdítők palackja is más

A Fanta esetében nemcsak az összetevők között van különbség magyar és osztrák termék között, hanem látványos a palackok eltérése is. Az Ausztriában vásárolt üdítő műanyag csomagolása sötétebb, opálosabb színű, és ez nem gyártási hiba. A sógoroknál megvehető üdítők 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készül palackban kerülnek a boltok polcaira, és ezért tapasztalható a színbeli különbség.

Mi található a magyar Fantában?

A magyar Fanta összetétele: víz, fruktóz-glükózszirup, narancslé sűrítményből (5%), szén-dioxid, étkezési sav: citromsav, természetes narancs aroma egyéb természetes aromákkal, antioxidáns: aszkorbinsav, színezék: karotinok, stabilizátor: guargumi.

A magyar Fanta cukortartalma 100 ml-ben: 10,8 gramm. Egy deci ebből 187 kJ.

Mi található az osztrák Fantában?

Az osztrák Fanta összetétele: víz, cukor, narancslé sűrítményből (5%), szén-dioxid, savanyítószer: citromsav, természetes narancs aroma más természetes aromákkal, antioxidáns: aszkorbinsav, stabilizátor: guargumi, színezék: karotin.

Az osztrák Fanta cukortartalma 100 ml-ben: 10,3 gramm. Egy deci ebből 178 kJ.

Borítókép: Mindmegette

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.