A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Bébipapi

Főzelékfalók a láthatáron – A csecsemő táplálása 3.

A fél éves koron túl és a gyümölcsökkel való megbarátkozás után gyermeked számára eljött az ideje a zöldségek megismerésének. Csellel vagy csel nélkül, de kisbabád hamarosan a főzelékfalók klubjában lesz állandó tag. És ha te eddig nem is nagyon etted, a közös kis főzőcskézések után - amikor anyukaként újra felfedezed babáddal a zöldségek természetesen finom ízét - hidd el, te is egy jó adag főzeléket fogsz bevágni ebédre.

A növényi eredetű ételek létfontosságú anyagokat tartalmaznak. Ezeknek a tápanyagoknak meghatározott mennyiségben és minőségben kell gyermeked szervezetében rendelkezésre állnia ahhoz, hogy életfunkciói, valamint testi-szellemi fejlődése zavartalanul működjön.

A szénhidrátok – melyeket főleg a növények tartalmaznak nagy százalékban – szerepe elsősorban az energiaszolgáltatás. Az anyatej szénhidrátja az agysejtek fejlődésében, a bélflóra kialakításában és az immunanyag képződésében vesz részt. A kis csecsemő szénhidrát szükségletét kezdetben az anyatej cukortartalma fedezi, majd a hozzátáplálás során a növényi tápanyagok egészítik ki.

A szénhidrát mellett a zsír a másik legfontosabb kalóriát adó tápanyag. Az anyatejben ez is tökéletes arányban található meg. A hozzátáplálás során azonban biztosítanod kell gyermeked számára az egészséges zsírsavakat is. 6-7 hónapos kortól ezért az anyatej mellett babádnak növényi olajok formájában elégítheted ki zsírszükségletét. A hidegen sajtolt magolajok, mint a napraforgóolaj, repceolaj könnyen emészthető vitamin-, lecitin- és antioxidáns források. Olivaolajat és margarint csecsemőknek még nem célszerű adnod.

A kellő tudományos ismeretek feltérképezése után következik a gyakorlat:
  • Mindenek előtt szükséged lesz egy külön kis lábosra, amiben csak a babádnak főzöl.
  • Ha a gyümölcsök pépesítését még megoldottad almareszelővel és villával, akkor most kell beruháznod egy rúdmixerbe, mert a főzeléket szűrőn át paszírozni horror az elektromos konyhaeszköz teljesítménye tükrében. Hidd el, egy ilyen beruházás száz százalékosan megtérül.
  • Habarni, rántani még nem lehet, hiszen a gluténtartalmú liszttel babád majd csak az egy éves kor beköszönte után találkozhat. De pánikra semmi ok, a megoldás: a krumpli. Ha úgy érzed, hogy valamelyik zöldségpüré sűrítésre szorul, feldúsíthatod krumplival és máris remek főzelék állaga lesz.
  • A csecsemő ételét ne sütéssel, hanem párolással készítsd, mindig annyi főzővizet adva hozzá, amennyi még beleturmixolva sem teszi folyóssá, így a vitaminokat is remekül belekerülnek az ebédbe. A párolás után a saját gőzében még hagyd megpuhulni a zöldségeket, majd egy-két kanál olajjal ízesítve jöhet a turmixolás.
  • Az ételt ne sózd, és ne cukrozd meg! Hidd el, babád ízvilágának még bőven elég a zöldségek-gyümölcsök természetes aromája.
  • Amennyiben a sima zöldségpürét első nekifutásra még nem eszi meg gyermeked, könnyedén kicselezheted: csempéssz egy kis anyatejet és már kedvelt édes gyümölcsöt (leginkább almát vagy banánt) főzelékébe, így biztos lemegy a falat. Utána napról napra fokozatosan csökkentsd a gyümölcsök arányát, míg el nem fogadja magában a főzeléket a babád.


Kedvenc alapreceptjeink:


Burgonyapüré

Hozzávalók: 2 db közepes krumpli, víz a pároláshoz, 1 kanál napraforgóolaj

Amennyiben gyermeked székrekedésre hajlamos, érdemes a főzelékek bevezetését a burgonyával kezdened. Az amúgy is semleges ízű krumpli remekül keverhető gyümölcsökkel, így babád a már kedvelt ízek társaságában ismerheti meg. A burgonya nagy tápértékű és könnyen emészthető, keményítő, B1- vitamin és C-vitamin forrás. Ezért célszerű később a színes főzelékekhez is adni. A jól megmosott és kockákra vágott krumplit párold puhára, majd turmixozd össze az olajjal, vagy az anyatejjel és a kedvelt gyümölccsel.

Sárgarépapüré

Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú vegyszermentes sárgarépa, 5 evőkanál víz, 1 kiskanál napraforgóolaj

A sárgarépa kellemes ízű, nagy cukortartalmú zöldség. Az A-vitamin előanyagát, karotint tartalmaz. Mivel a répa a földben nő, alaposan mosd meg folyóvízben, és hámozd meg. 2 cm-es karikákra vágva, lassú tűzön lefedve párold 10 percig. Ha szükséges, evőkanalanként pótold a vizet, nehogy leégjen. Ha megfőtt, még a forró gőzben hagyd tovább puhulni. A főzőlével és az olajjal turmixold mézsűrűségűre.

Brokkoli burgonyával

Hozzávalók: 2-3 brokkolirózsa, 1 közepes krumpli, 1 kiskanál olaj
A hozzávalókat a szokott módon párold és turmixold.

Sütőtökfőzelék

Hozzávalók: 10 dkg sütnivaló tök, 5 dkg burgonya, 1 kiskanál olaj
A hozzávalókat a szokott módon párold és turmixold.

Zöldborsófőzelék

Hozzávalók: 15 dkg zsenge zöldborsó, 5 dkg burgonya, 1 szál petrezselyem, 1-2 kiskanál olaj
A hozzávalókat a szokott módon párold és turmixold, majd petrezselyemmel ízesítsd.

Spenót burgonyával

Hozzávalók: 15 dkg spenót, 10 dkg burgonya, fél db érett banán, 1-2 kiskanál olaj, 50 ml anyatej
A spenótot és a burgonyát a szokott módon párold, majd add hozzá az olajat, édesítsd a banánnal, és az anyatejjel együtt turmixold le.

Ennyi színes, egészséges és ínycsiklandozó babafőzelék kipróbálása után talán te is kedvet érzel ahhoz, hogy újra rákapjatok a főzelékekre. Így nem kell duplán főzni, bajlódni a napi menü kitalálásán, elég csak a párolt zöldségeket „felnőttesíteni” fűszerekkel, olivaloajjal, esetleg rántással – és egy jó kis feltéttel már kész is az egészséges főfogás anyukáknak és apukáknak.

A csecsemő táplálásáról szóló előző írásainkat itt olvashatod:
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.