Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A fűszervaj csodás találmány: sok mindenhez passzol, ízesítésének csak a fantáziánk és szeretteink ízlése szabhat határt, a hűtőben vagy a fagyasztóban hosszú ideig eláll, így bármikor elővehetjük, ha éppen szükségünk van rá. Ráadásul, az elkészítését akkorra időzíthetjük, amikor van kedvünk és fűszerünk hozzá, és 5 szabad percünk.

Hogy mire jó a fűszervaj? Kezdjük talán a vajaskenyérrel, folytassuk a fűszervajjal töltött bagettal, és térjünk rá a sült burgonyára, a halakra, a sült csirkére, a sült zöldségekre, és ne zárjuk le osztrigával, báránnyal - mert itt a kijevi csirke, ami vajjal töltött, rántott csirkemell az eredeti recept szerint, de egyre többször fordul elő zöldfűszeres vajjal illetve fokhagymás vajjal töltve.

Fűszerek és aromák

A vaj kiváló ízfelvevő, ezért sokféleképpen ízesíthetjük, kedvünk szerint. A fűszerek közül jöhet a tárkony, a bazsalikom, a snidling, a petrezselyem, a kapor, az oregánó, a kakukkfű, a medvehagyma, a zsálya.

Keverhetjük is a zöldfűszereket, de figyeljünk arra, hogy a nagyon intenzív ízűek elnyomhatják a kevésbé intenzíveket.

Só, bors, citromlé szokott még kerülni mellé, de variálhatjuk is: tehetünk bele vörös- és fokhagymát, narancslevet, mézet. Bolondíthatjuk esetleg paradicsommal, dióval.

 

A vaj vajon mi?

Az egyik legősibb tejtermékünk, gyakorlatilag a tej zsírja. Tejszínből vagy tejfölből készítik köpüléssel. A köpülés során a zsír kicsapódik, és megmarad az író. Hazánkban tehéntejből készül, de Erdélyben a bivalytejből készült vaj is ismert. A vajat zsírtartalma alapján kategorizáljuk: a 80 %-os zsírtartalmú vaj a teavaj vagy márkázott vaj, a 70 %-os zsírtartalmú a szendvicsvaj. A vajkrémek 40 % körüli zsírtartalmúak. Tartósítható sózással, de a mélyhűtést is jól bírja. A vaj nagy hőmérsékleten megég, ezért sütésre kevésbé alkalmas. Vajban sütésre az ún. derített vajat használjuk, mely Indiában ghí, Észak-Afrikában smen néven ismert.

 

Így készül a tökéletes fűszervaj:

1. A lágy, de nem folyékony, jó minőségű vajat keverőtálba tesszük, és habosra kikeverjük.

2. Hozzáadjuk a fűszereket vagy más ízesítő anyagokat, és fakanállal vagy robotgéppel szép simára keverjük.

3. Amikor az állaga már megfelelő, magunk elé fektetünk egy kétrétegű alufólia darabot, ráhalmozunk egy csík bekevert vajat, majd feltekerjük úgy, hogy a kész rúdnak henger alakja legyen.

4. Az elkészített fűszervajat hűtőben vagy mélyhűtőben tárolhatjuk – utóbbiban akár több hónapon át.

5. Felhasználáskor a vajból forró vízbe mártott késsel vékony szeletkéket vágunk.

+1. A fűszervajat általában a tálalás pillanatában adjuk a frissensültekhez, mert így érvényesülnek a legjobban a hő hatására kibontakozó aromák.


 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.