Télen is lehet friss zöldfűszered, ráadásul a termesztéshez még cserépre és sok helyre sincs szükséged. Van ugyanis néhány olyan, sokak által kedvelt, nagyon ízletes fűszer, amely egy pohár vízben is sokáig megél, sőt még gyökeret is ereszt. Nézzük, melyek ezek!
A kertben gyönyörű, terebélyes bokorrá tud fejődni ez az illatos fűszernövény, amely különleges ízt ad a húsoknak és mártásoknak. Hajtásról könnyű szaporítani, és ennek a legjobb módja a gyökereztetés vízben. Fogj egy 10-15 centi hosszú rozmaringhajtást, és állítsd egy pohár vízbe. Néhány nap múlva megjelennek a gyökerek; ha már 5-6 centi hosszúak, el is ültetheted cserépbe az új növényt, de addig is lecsíphetsz a leveleiből a főzéshez.
Az olaszos ételek egyik elmaradhatatlan fűszere, aminek az aromája leginkább akkor érvényesül, ha friss levelét használod a fűszerezéshez. A bazsalikom könnyen szaporítható, gyorsan növeszt gyökereket vízbe állítva a friss hajtás, ezért érdemes a konyhában pohárba állítani belőle egy csokorral. Heti egyszer-kétszer cseréld le alatta a vizet, hogy ne szaporodjanak el a baktériumok, amikor pedig már elég hosszúak a gyökerei, átültetheted egy cserpébe.
A konyhai fűszernövények közül ez nő a leggyorsabban, ha pohárba állítod. Nemcsak újabb leveleket hoz, de hamar megjelennek a gyökerek is a vízben; érdemes cserépbe ülteti ilyenkor. A vizet 2-3 naponta cseréld alatta, meg fogja hálálni a gondoskodást!
Ha szeretnél télen is friss zöldhagymát enni, fogj egy kisebb fej vöröshagymát, és állítsd úgy egy pohár vízbe, hogy csak az alja és a gyökerei érjenek bele. Egy hét után már akkorák lesznek a friss zöld hajtások, hogy fogyaszthatod is a zsenge hagymát.
(Forrás)
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.