Farsangi szalagos fánk
Klasszikus grízgaluska leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Epres blondie
Dödölle - az eredeti recept
Vadas marha
Kínai szezámmagos csirke
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt
Rakott zöldbab darált hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus kuglóf
A fűszervaj csodás találmány: sok mindenhez passzol, ízesítésének csak a fantáziánk és szeretteink ízlése szabhat határt, a hűtőben vagy a fagyasztóban hosszú ideig eláll, így bármikor elővehetjük, ha éppen szükségünk van rá. Ráadásul, az elkészítését akkorra időzíthetjük, amikor van kedvünk és fűszerünk hozzá, és 5 szabad percünk.

Hogy mire jó a fűszervaj? Kezdjük talán a vajaskenyérrel, folytassuk a fűszervajjal töltött bagettal, és térjünk rá a sült burgonyára, a halakra, a sült csirkére, a sült zöldségekre, és ne zárjuk le osztrigával, báránnyal - mert itt a kijevi csirke, ami vajjal töltött, rántott csirkemell az eredeti recept szerint, de egyre többször fordul elő zöldfűszeres vajjal illetve fokhagymás vajjal töltve.

Fűszerek és aromák

A vaj kiváló ízfelvevő, ezért sokféleképpen ízesíthetjük, kedvünk szerint. A fűszerek közül jöhet a tárkony, a bazsalikom, a snidling, a petrezselyem, a kapor, az oregánó, a kakukkfű, a medvehagyma, a zsálya.

Keverhetjük is a zöldfűszereket, de figyeljünk arra, hogy a nagyon intenzív ízűek elnyomhatják a kevésbé intenzíveket.

Só, bors, citromlé szokott még kerülni mellé, de variálhatjuk is: tehetünk bele vörös- és fokhagymát, narancslevet, mézet. Bolondíthatjuk esetleg paradicsommal, dióval.

 

A vaj vajon mi?

Az egyik legősibb tejtermékünk, gyakorlatilag a tej zsírja. Tejszínből vagy tejfölből készítik köpüléssel. A köpülés során a zsír kicsapódik, és megmarad az író. Hazánkban tehéntejből készül, de Erdélyben a bivalytejből készült vaj is ismert. A vajat zsírtartalma alapján kategorizáljuk: a 80 %-os zsírtartalmú vaj a teavaj vagy márkázott vaj, a 70 %-os zsírtartalmú a szendvicsvaj. A vajkrémek 40 % körüli zsírtartalmúak. Tartósítható sózással, de a mélyhűtést is jól bírja. A vaj nagy hőmérsékleten megég, ezért sütésre kevésbé alkalmas. Vajban sütésre az ún. derített vajat használjuk, mely Indiában ghí, Észak-Afrikában smen néven ismert.

 

Így készül a tökéletes fűszervaj:

1. A lágy, de nem folyékony, jó minőségű vajat keverőtálba tesszük, és habosra kikeverjük.

2. Hozzáadjuk a fűszereket vagy más ízesítő anyagokat, és fakanállal vagy robotgéppel szép simára keverjük.

3. Amikor az állaga már megfelelő, magunk elé fektetünk egy kétrétegű alufólia darabot, ráhalmozunk egy csík bekevert vajat, majd feltekerjük úgy, hogy a kész rúdnak henger alakja legyen.

4. Az elkészített fűszervajat hűtőben vagy mélyhűtőben tárolhatjuk – utóbbiban akár több hónapon át.

5. Felhasználáskor a vajból forró vízbe mártott késsel vékony szeletkéket vágunk.

+1. A fűszervajat általában a tálalás pillanatában adjuk a frissensültekhez, mert így érvényesülnek a legjobban a hő hatására kibontakozó aromák.


 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.