Kozáksapka recept
Kozáksapka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Leginkább a töltött káposzta és a sólet alapanyagaként ismerjük, pedig rendkívül sokoldalú gabonaféle. Készíthetünk belőle tartalmas levest, köretet, rizottót, kását, de dúsíthatunk vele főzelékféléket. Nem drága és nagyon finom.

Árpa, a hidegtűrő gabona

Maga az árpa az északi tájakat kedvelő növény, a tibeti, közép-kínai régió nagyon fontos gabonaféléje, a Himalájában még 4000 méteres magasság felett is megterem. Itthon főleg Nyugat-Magyarországon és Erdélyben termesztik.

Mellőzött gabonaféle az árpa, érdemes lenne gyakrabban fogyasztani
Mellőzött gabonaféle az árpa, érdemes lenne gyakrabban fogyasztani

Nagyon egészséges gabonaféle, takarmányként is használták. Már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztották, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban itták

Hogy készül a gersli?

Az árpagyöngy hántolt és méret szerint osztályozott árpa. A gersli szó a német Gerste (árpa) kicsinyített formája. Tibetben az árpaszemeket homokkal összeforrósítják, leszitálják, szárítják, és ezután hántolják lábbal taposva. A modern előállítás hántolóüzemekben történik, ahol az árpaszemeket hántolják és osztályozzák.

Árpagyöngy, más néven gersli
Árpagyöngy, más néven gersli

Mihez használjuk?

Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének, felhasználása is ehhez hasonló. Készülhet a beáztatott árpagyöngyből a zöldségekkel együtt főzve levesbetét, köret is. Fontos alkotórésze a sóletnek, amit a régi askenázi zsidó konyhában péntektől főztek a lassan kihűlő kemencékben, hogy a szombati pihenőnapon már ne kelljen a konyhában sürgölődni. Igazi főszerepet azonban a ricsetben, ebben a gazdag, de kiadós egytálételben kap.

A tartalmas ricset a sok hüvelyessel és árpával főleg ősszel és télen kerül az asztalra
A tartalmas ricset a sok hüvelyessel és árpával főleg ősszel és télen kerül az asztalra

Sokan sosem hagynák ki a töltött káposztából a gerslit, ami valóban gazdagabbá, kiadósabbá teszi. Árpagyönggyel helyettesítik sok helyen – a hagyományosan búzából készülő - kuszkuszt. A rizottóhoz hasonló piláf is elképzelhető rizs vagy bulgur helyett főtt árpagyönggyel készítve, a lényeg a fűszerezés.

Gersliből készülhet édes gabonakása is, ezeket feldobhatjuk piros gyümölcsökkel, fahéjjal, szegfűszeggel, így egészséges desszert lesz a jutalmunk.

Melegen rizottónak, hidegen salátaként kínálhatjuk a zöldséges gerslit
Melegen rizottónak, hidegen salátaként kínálhatjuk a zöldséges gerslit

Egészséges

Az árpa fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. Fontos tudni, hogy ez a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést igen kedvezően befolyásolja, emellett megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is van.

Gersli a világban

A zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga, rendszeresen kerül belőle a sóletbe, de levesekben is gyakran előfordul. Tibetben lisztet őrölnek belőle, Marokkóban sütemény alapanyaga, Japánban szépítőszerként fogyasztják. Azoknál a népcsoportoknál, ahol a gersli alapvető élelmiszer, a szívproblémák és szívbetegségek szinte egyáltalán nem léteznek.

A sörnek is alapanyaga az árpa
A sörnek is alapanyaga az árpa

Árpagyöngyleves

Hozzávalók:
10 dkg maradék sült hús (szárnyas vagy sertés)
15 dkg csiperkegomba
10 dkg beáztatott árpagyöngy
10 dkg karfiolrózsa
1 fej hagyma
1 húsleveskocka
1 evőkanál liszt
1 gerezd fokhagyma
olaj

Elkészítés: Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megpirítjuk, meghintjük a liszttel, majd felöntjük 1 liter vízzel. Belemorzsoljuk a húsleveskockát, hozzáadjuk a karfiolrózsákat, a zúzott fokhagymát, az árpagyöngyöt, és fedő alatt megfőzzük. Beletesszük a sült húst, és összemelegítjük.

Mézes nyúl aszalt szilvával és diós árpagyönggyel

Hozzávalók: 
1,5 kg nyúl
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 csipet gyömbér
20 dkg magozott aszalt szilva
3 evőkanál méz
1 teáskanál vágott petrezselyem
A diós árpagyöngyhöz:
20 dkg beáztatott árpagyöngy
2 dkg vaj
5 dkg dió

Elkészítés: A hagymát a felforrósított olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a feldarabolt húst, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, a gyömbérrel fűszerezzük, és 1 dl vizet öntünk alá. Lefedve pároljuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor a hús félig puha (30-40 perc, ez függ a nyuszi korától is), rátesszük a fokhagymát, és lefedve, kevés víz aláöntésével puhulásig pároljuk. Amikor elég puha a hús, hozzáadjuk a kettévágott aszalt szilvákat, a mézet, és ha szükséges, még kevés sóval, őrölt borssal ízesítjük. 8-10 perc alatt összefőzzük. Tálalás előtt beleszórjuk a petrezselymet is. 
A diós árpagyöngyhöz az árpagyöngyöt puhára főzzük, a diót megpirítjuk. Ha kész, összekeverjük.

Mentás zöldborsó dhal

Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg feles zöldborsó (olyan kemény, mint a sárgaborsó)
10 dkg beáztatott árpagyöngy
1 db közepes burgonya
1 evőkanál olívaolaj
1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 zöld csili
2/3 teáskanál római kömény
1 babérlevél
2/3 teáskanál szárított mentalevél
1 dl joghurt
1/2 teáskanál citromlé
1 csipet szerecsendió

bors
forró víz

Elkészítés: Beáztatjuk együtt a borsót és az árpagyöngyöt 3-4 órára, majd leszűrjük, és átmosom folyó vízzel.
Közben közepes edényben felhevítünk egy kis olívaolajat, és rögtön az elején beletesszük a babérlevelet és a római köményt, hogy megpiruljon. Amikor már érezni a fűszerek illatát, az apróra vágott hagyma következik. Mikor kicsit megpuhult, jöhet a só, majd amikor teljesen megpuhult, az apróra vágott fokhagyma és a szintén apróra vágott csili következik. Mihelyst érezzük a fokhagyma illatát, beletesszük a borsót az árpagyönggyel, és nyakon öntjük forró vízzel, hogy ellepje. Ekkor mehet bele só, bors, szerecsendió és a menta, ill. a feldarabolt krumpli.
Fél óráig alacsony lángon főzzük, lefedve, néha megkavargatva, hogy éppen csak lobogjon a víz, majd amikor már nagyjából felszívták az összetevők a vizet, beletesszük a joghurtot. 1-2 percig főzzük, végül belecsöpögtetjük a citromlevet, azzal is főzöm vagy fél percet.
Rizzsel, csapátival (indiai lepénykenyér), esetleg krumplilángossal kínáljuk.

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.