Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Olvasónk, Eszter küldött egy Bárchesz-receptet, sok-sok képpel. Úgy éreztük, van mit mesélni erről a tradicionális zsidó kalácsról, és nem árt az sem, ha lépésről lépre bemutatjuk - Eszter segítségével -, hogyan készül.

Mindenféle formájú bárcheszek
Mindenféle formájú bárcheszek

"Az év nagy részében a szombati étkezésekkor először egy kis sóba mártva esszük. Ezzel egyrészt jelezzük azt, hogy bármilyen nagy öröm ér bennünket, emlékeznünk kell a Jeruzsálemi Szentély pusztulása miatt érzett fájdalmunkra, másrészt arra is utalunk vele, hogy az áldozatokat sóval mutatták be a Szentélyben a kohénok. Így válik a családi asztal egy kis szentéllyé számunkra. Ezután általában az előétellel együtt esszük a bárcheszt, például tojáskrémmel (vagy zsidótojással, hagymástojással), padlizsánkrémmel, különböző salátákkal. Ezután jön csak a főétel, ami szombat délben hagyományosan a sólet, de tulajdonképpen bármi lehet.

A zsidó hagyományban általában a különböző ünnepekhez különböző szimbolikus ételek és formák társulnak. Így például Ros HáSánákor, a zsidó újév napján kerek bárcheszt sütünk, hogy jelképezzük az év körforgását, és só helyett mézbe mártjuk, hogy édes évünk legyen.

Sok helyen szokás, hogy a friss házasok az első évben végig mézbe mártogatják a bárcheszt, ezzel édességet hozva egész életükre."

Ha kedvet kaptál az elkészítséhez, Eszter receptje alapján bátran nekiállhatsz! Képgalériánkban Eszter lépésről lépésre bemutatja a fonás mikéntjét!

Nagyon köszönjük, kedves Eszter, hogy megosztottad velünk a receptet, a remek fotókat, valamint az érdekes zsidó hagyományokról is meséltél nekünk!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.