Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tegye fel a kezét, aki szerette gyerekkorában a zizit! Ugye? Majdnem mindegyikünk szép, édes és roppanós emlékeket őriz a színes cukormázzal bevont rizsszemekről.

A puffasztott rizs, köles, amaránt vagy épp búza azonban nem csak édesség formájában finom, hanem a konyha sok más területén is felhasználható. A XIX. század vége felé megjelenő gabonapelyhek sokakat kísérletezésre sarkalltak. Alexander P. Anderson amerikai botanikus 1901-ben találta fel a puffasztott rizst, de az igazi nagy áttörést azzal érte el, amikor 1904-ben a St. Louis-ban megrendezésre kerülő világkiállításon több rézágyúba töltött rizst, majd a csöveket a kellő hőfokra felhevítette, s a kiállítás látogatói egy idő után puffasztott rizs-konfettiben találták magukat. 1912-re már bevált reggelinek számított a különféle puffasztott gabonákkal gazdagított müzli vagy csak maga a puffasztott gabona, amit joghurtba tettek, tejjel felöntve fogyasztottak.

 

Sokféle módon felhasználhatóa puffasztott gabona
Sokféle módon felhasználhatóa puffasztott gabona

 

A gabonaszem puffasztásához speciális körülmények és magas hő kell, hogy a gabonaszemben lévő nedvesség gőzzé alakuljon, így a nyomás hatására szétrobbanjon a gabonaszem, valamint arra van szükség, hogy a gabonában lévő keményítő - a robbanásnak köszönhetően - a mag külső felületére kerülve megszilárduljon.

Otthoni körülmények között is kipattogathatjuk a rizst, ha nem is teljesen szakszerűen. Előfőzött rizst melegítsünk serpenyőben, amíg a színe meg nem változik, majd 180 fokos olajba dobva süssük ki a rizsszemeket. A rizst ezután papírszalvétára tegyük, majd miután kihűlt, kedvünk szerint felhasználhatjuk.

Mire jók a puffasztott, pattogatott gabonák?

A puffasztott gabonákat sokféle módon felhasználhatjuk. Legegyszerűbb természetesen, ha a XIX. századi amerikaiakat követjük, és a reggeli müzlinket, granolát egészítjük ki puffasztott gabonával. Önmagában kis ízesítéssel tejbe, kakaóba szórva is tökéletes megoldás, de belekeverhetjük különféle joghurtokba, kefirbe is.

 

Reggelibe illesztve is ideális a rostokban gazdag puffasztott gabona
Reggelibe illesztve is ideális a rostokban gazdag puffasztott gabona

 

A reggelin kívül a puffasztott gabonáknak a főételek terén is van keresnivalójuk. A különféle krémlevesek esetében jó választás lehet levesbetét gyanánt finoman fűszerezett puffasztott gabonát kínálni. Ezen kívül ezekkel sűríthetjük is a krémleveseket, adhatunk egy kis plusz textúrát a főzelékeknek. A főzelékeknél a rosttartalom növelése mellett a sűrítésre is alkalmas a puffasztott gabona, mivel elnyeli a felesleges nedvességet, de fasírtokba, húsgolyókba is érdemes belecsempészni.

Emiatt a jó tulajdonsága miatt a különféle puffasztott gabonákat felhasználhatjuk a töltelékhez is. Semleges vagy enyhe ízük miatt szinte bármilyen töltelékhez adhatjuk. A különféle piték töltelékéhez is adhatunk 1-2 evőkanálnyi puffasztott gabonát. Például a sűrű, szalonnás rántottával töltött francia quiche-be sem árt egy kevés rizs vagy amaránt, de akár puffasztott kölest is tehetünk a túrós, spenótos töltelékbe, amit utána a canelloni csövekbe szeretnénk tölteni.

 

 

Ezen kívül a puffasztott gabonaféléket salátákhoz, gyümölcssalátákhoz is adhatjuk. Az extra roppanósságot biztosító croutonokat nyugodtan kiválthatjuk 1-2 evőkanálnyi puffasztott maggal.

A pattogatott gabonák igazi terepe azonban – a reggeli után – a desszertek világa. A különféle kevert tésztákba nyugodtan kerülhet főleg a kisebb szemes amarántból vagy rizsből. Amarántot és kölest a torták krémjébe is keverhetünk. Nagyon kellemesen felpuhul, és izgalmas textúrával gazdagítja a krémet.

 

A rizses csoki sokunk kedvence, házilag is elkészíthető
A rizses csoki sokunk kedvence, házilag is elkészíthető

 

A csokoládét is érdemes puffasztott rizzsel, kölessel vagy pattogatott amaránttal keverni. Ezt mi magunk is könnyedén megtehetjük. A rizses csoki például kevesebb kalóriát, ellenben sokkal több rostot fog tartalmazni. Gyerekkorunk nagy kedvencébe, a csokiszalámiba is tökéletes a puffasztott gabona, készíthetünk belőlük különféle desszertgolyókat, csokoládészeleteket, illetve a már kész kókuszgolyó-alapot, csokoládészalámit meg is forgathatjuk ezekben a puffasztott magokban.

A tortakrémek és a csokoládés édességek mellett a különféle pohárdesszertek rétegezéséhez, dekorálásához is teljesen jól bevethetők a puffasztott gabonák, illetve a sütés nélküli túrótorták, joghurttorták alját is elkészíthetjük puffasztott alapanyagokból, ilyenkor érdemes kicsit megtörni a nagyobb szeműeket.

A puffasztott gabonával készített ételek esetében érdemes szem előtt tartani, hogy az amaránt és a köles gluténmentes alapanyag. Emellett arra is legyünk tekintettel, hogy bár sok puffasztott gabonafélének magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, kalóriatartalmuk sem elenyésző.

 

Puffasztott gabonából kenyérpótló szelet is készül
Puffasztott gabonából kenyérpótló szelet is készül

 

Spenótos-túrós quiche

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
csipet só
1 tojás sárgája
3 evőkanál víz
A töltelékhez:
25 dkg túró
6 dkg puffasztott rizs
3 egész tojás
1 dl tejszín

frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
45 dkg spenót
maréknyi fenyőmag a tetejére

Elkészítés: A tésztához a lisztbe beleteszem a csipetnyi sót, majd elmorzsolom a vajjal. A tojás sárgájával és a vízzel jó állagú tésztává gyúrom. A tésztát 1 órára hűtőbe teszem. 
A töltelékhez a túrót elkeverem a tojásokkal, a tejszínnel, sózom, borsozom, belenyomom a fokhagymákat, majd elkeverem a puffasztott rizzsel. Végezetül hozzáadom a spenótot, ha kell, még fűszerezem. 
A tésztát kinyújtom, a pitetálba fektetem, beletöltöm a tölteléket, elsimítom, majd megszórom egy kevés fenyőmaggal.
190 fokos sütőbe teszem, és addig sütöm, amíg a tészta és a magok kellemes színt nem kapnak (45-50 perc).

Rizscsók

Hozzávalók:
8 dkg puffasztott rizs
10 dkg dió
20 dkg jó minőségű csokoládé

Elkészítés: Egy forralóban vizet melegítek. A csokoládét kockákra töröm, kisebb fém tálba teszem, amit a forralóra illesztek. Amíg a csokoládé a gőz felett olvad, addig két nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelek. A diót durván összevágom. Miután megolvadt a csokoládé, összeforgatom a rizzsel és a dióval, majd két evőkanál segítségével gombócokat formázok a masszából, és a sütőpapíros tepsikre kanalazva hagyom, hogy teljesen kihűljön és megkössön a csokoládé.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.