Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A tönköly nagyon egészséges, pozitív hatással van nemcsak a testre, de a lélekre is. Mindent kibíró gabonafajta, így termesztéséhez nem szükségesek vegyszerek, növényvédők. Lisztjéből kiváló, hosszan elálló kenyereket készíthetünk, de cikkünkből megtudhatjátok, hogy mire jó még.

Tönkölytöri

8000 éve jelen van a Kárpát-medencében, egyes források szerint Nyugat-Ázsiából, mások szerint Észak-Európából érkezett ez a csodálatosan egészséges gabona. A búzával való keresztezés ellenére, hála a nemesítők munkájának, őrzi ősi tulajdonságait. Az 1800-as évek végén még a legnépszerűbb gabonafajta volt Európában, de a nagyobb hozamú, könnyebben betakarítható búza sajnos kiütötte a nyeregből. Előnye, hogy magasabban fekvő területeken is megterem, jól tűri a hideget. Szerencsére az elmúlt években újra előtérbe kerültek előnyös tulajdonságai, és ma már nemcsak biok és vegák kedvence.

 

Hihetetlenül ellenálló növény
Hihetetlenül ellenálló növény

 

Mindent kibír

Termesztése során nem szükséges vegyszereket, gyomirtókat használni, nagyon jól tűri a szárazságot, a tápanyaghiányos talajt és a változékony időjárást is. A csernobili katasztrófa után a tönkölybúzát vizsgálva kiderült, hogy az nem vett fel sugárzó anyagot, nehézfémeket.

 

Tönkölyszemek
Tönkölyszemek

 

Miért egészséges?

Nem csak fehérjében, de vitaminokban, aminosavakban és ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, egészséges test és lélek fogyasztóinak jutalma. Tartalmaz egy olyan aminosavat, ami emeli a szervezet szerotonin szintjét, így boldogító gabonaként is számon tartják. A tönkölybúzát fogyasztók nagyobb koncentrációs képességről számoltak be, vizsgaidőszakban, munkahelyi megterhelés esetén érdemes bevetni. Magas rosttartalma miatt nagyon jó hatással van a belekre, az emésztésre, jól használható hasnyál és májerősítőként is.

Gluténtartalma magas, lisztérzékenyek nem fogyaszthatják, viszont a cukorbetegeknek nagyon ajánlott. Hosszú betegségek után roboráljunk tönkölylisztből készült ételekkel. Bőrbetegségekkel, gyulladásokkal küzdők is sikereket érhetnek el vele, sőt daganatos betegségek kezelésében is nagyon jó eredményeket értek el vele.

 

A tönkölykenyér sokáig eláll
A tönkölykenyér sokáig eláll

 

Mit készítsünk belőle?

A zöld, még éretlen tönkölyszárból búzafűlé készíthető, ami egy keserédes, érdekes ízű, nagyon egészséges ital.

Lisztjéből fantasztikus, tömör és hosszan elálló kenyerek, péksütemények készíthetők. Nagyon finom a tönkölypogácsa, tönkölylisztes galuska is. Kezdő tönkölyfelhasználók keverjék búzaliszttel, hogy hozzászokjanak az ízéhez. Süteményekhez, édességekhez is felhasználható.

Pelyvájából (a gabonaszemet körülölelő levélke) gyógyító párnákat készítenek.

A tönkölyszemeket vízbe áztatva rizsszerűen is felhasználhatjuk, főzzük legalább fél órán át.

A búzasörhöz hasonlóan a tönkölyből sört is lehet készíteni, sőt pörkölve pótkávéként is felhasználható.

 

A tönkölytésztát is érdemes kipróbálni
A tönkölytésztát is érdemes kipróbálni

 

A szejtán

Tönkölyjava és szejtán néven is megvásárolhatjuk a bioboltokban ezt a tönkölylisztből vízzel és tengeri sóval készülő rendkívül fehérjedús élelmiszert. Kiváló húspótló, lehet belőle pörkölt, de sütni, rántani is kiváló.

Tönkölyös-hajdinás reformpástétom vegáknak

Hozzávalók:
1/2 pohár (kb. 2 dl) tönkölybúza
1/2 pohár hajdina
1/2 pohár hántolt árpa
3 pohár víz
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 kanál olívaolaj
4 kanál szójaszósz
majoranna, bazsalikom, só, bors

Elkészítés: Az olívaolajat egy lábosban felhevítjük, az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a megmosott tönkölybúzát, a hajdinát és az árpát, fűszerezzük és 2-3 percig pirítjuk. Ezután engedjük fel a vízzel és fedő alatt 20-30 perc alatt megfőzzük. Ha elpárolog a víz, pótolni szükséges. Lekapcsoljuk a lángot, ráöntjük a szójaszószt, megkavarjuk és állni hagyjuk 10-20 percet, hogy a maradék levet is magába szívja. Ha kihűlt, 3/4 részét kézimixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük (ha nagyon összeáll, néhány csepp olívaolajat hozzá lehet adni), majd a maradékot is hozzákeverjük. Kevés citromlével ízesíthetjük. Lehűtve pirított barnakenyérrel, paradicsommal, kígyóuborkával finom, de zöldségmártogatósnak is kitűnő!

Reform pizza

Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy graham liszt
20 dkg tönkölybúza liszt
10 dkg rétesliszt
2,5 dkg élesztő
0,5 dl olaj
3-4 dl víz
1 teáskanál só
2 evőkanál burgonyapüré pehely*
zöldfűszerek (oregánó, petrezselyem, zeller stb)
A tetejére:
fél szál póréhagyma
30 dkg gomba
3-4 db paradicsom apró kockára vágva
1 üveg sűrített paradicsom
sajt
pizza fűszerkeverék
Tehetünk rá sonkát, szalámit vagy bármilyen más zöldséget is.

Elkészítés: Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk, a hozzávalókkal összedolgozzuk, 10 percig kelesztjük. Olajos kézzel rásimítjuk a tepsire, megpakoljuk a zöldségekkel, tetejére sajtot reszelünk, megszórjuk a fűszerekkel. Kb. fél órát meleg helyen kelesztjük, addig a sütő is bemelegszik. Megsütjük.

Sokmagos tönkölypogácsa

Hozzávalók:
1 kg tönköly liszt
5 dkg élesztő
1 nagy pohár tejföl
1/2 dl tejszín
1 dl tej
cukor

kb. 20-25dkg vegyes mag (szezám, len, napraforgó, fenyőmag és tökmag)
mangalicazsír

Elkészítés: A cukrozott, langyos tejben felfuttatott élesztőből, az alapanyagokból kelt tésztát gyúrunk, amibe belekeverjük az előre lepirított magvakat, valamint annyi mangalicazsírt, amennyit a tészta igényel. Ízlés szerint sózzuk. Kb. fél órát pihentetjük, majd átgyúrjuk, és ismét pihentetjük kb. 20 percig. Végül deszkára tesszük, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.